Η Ενωση Θρακων Φοιτητων και το Καρναβαλι της Ξανθης

Γράφει ο Μάρων Ίσμαρος

Μια και είναι η περίοδος του καρναβαλιού, ας θυμηθούμε πώς ξεκίνησε και τώρα έχει γιγαντωθεί το καρναβάλι της Ξάνθης. Το 1959 -1960 οι φοιτητές των τριών νομών της Θράκης στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να οργανωθούν κι αυτοί σε ένα σωματείο. Ο νομός Έβρου είχε περί τους 79 φοιτητές, της Ροδόπης περί τους 69 και της Ξάνθης περί τους 71-72 φοιτητές. Την σχετική πρωτοβουλία είχαν οι φοιτητές Καζακίδης, Γεωργιάδης και Σπυρούδης (Έβρου), Σγουρόγλου, Παναγόπουλος, Καραγιάννης και Ματσκίδης (Ροδόπης) και Παπαρούσης, Ραφτόπουλος και Τζαμπατσίδης (Ξάνθης). Εξ αυτών οι Σγουρόγλου και Τζαμπατσίδης φοιτητές της Νομικής καθώς και ο Καζακίδης του Έβρου, συνέταξαν την ιδρυτική πράξη καθώς και το καταστατικό του σωματείου, με βάση τα καταστατικά παρόμοιων φοιτητικών ενώσεων άλλων περιοχών (Θεσσαλών, Ηπειρωτών). Συγκεντρωθήκαμε, λοιπόν, αρκετοί φοιτητές από τους τρεις νομούς στην αίθουσα 52, θυμάμαι, του κεντρικού κτιρίου και αφού οι προαναφερθέντες ανέπτυξαν τους σκοπούς του σωματείου που προεχόντως ήταν η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των φοιτητών των τριών νομών, η επιδίωξη ικανοποίησης φοιτητικών θεμάτων που τους αφορούσαν και η προβολή του μαζικού αυτού φοιτητικού κινήματος στους τρεις νομούς με διάφορες πολιτισμικές εκδηλώσεις, εγκρίθηκε το καταστατικό, εκλέχθηκε προσωρινή διοικούσα επιτροπή, στην οποία από το νομό Ροδόπης συμμετείχε ο Γ. Σγουρόγλου, και μετά από λίγες εβδομάδες δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση του πρωτοδικείου, κι έτσι η Ένωση Θρακών Φοιτητών, άλλως Φοιτητική Ένωσις Θρακών (ΦΕΘ) έλαβε σάρκα και οστά.
 
Το διοικητικό συμβούλιο προβλέπονταν ότι θα ήταν 11μελές, με 4 μέλη από δύο νομούς και 3 από τον τρίτο. Οι φοιτητές μπορούσαν να ψηφίσουν υποψηφίους από οποιονδήποτε νομό. Παρά το ότι ο νομός Ροδόπης είχε τους λιγότερους σε αριθμό φοιτητές, εντούτοις με ένα σύστημα εκλογής που ανέπτυξε στην ιδρυτική συνέλευση ο Γ. Σγουρόγλου ήταν δυνατόν να εκλεγούν από το νομό Ροδόπης 4 μέλη στο Δ.Σ. Λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων, συγκεντρωθήκαμε σχεδόν όλοι οι φοιτητές του νομού Ροδόπης για να προτείνουμε 4 υποψηφίους, τους οποίους μαζικά και μόνον αυτούς θα ψηφίζαμε όλοι ανεξαιρέτως, χωρίς να ψηφίσουμε υποψήφιο από άλλο νομό, ώστε με τον συμπαγή αριθμό των 69 ψήφων και την πιθανολογούμενη διάσπαση των ψήφων μεταξύ των υποψηφίων των άλλων νομών, να εκλέξουμε 4 μέλη στο Δ.Σ. Στη συγκέντρωση αυτή αποφασίσθηκε να είναι υποψήφιοι για το Δ.Σ. οι Ιωακειμείδης Στέργιος, Καραγιάννης Κώστας – Χρήστος, Ματσκίδης Πέτρος και Σγουρόγλου Γεώργιος, ενώ κανείς άλλος από τους παρευρεθέντες δεν εκδήλωσε σχετική πρόθεση. Όμως, λογαριάσαμε χωρίς τον «ξενοδόχο» κι αυτό γιατί στην συγκέντρωσή μας αυτή δεν είχαν προσέλθει μερικοί φοιτητές, οι δε Ξανθιώτες έπεισαν τρεις από αυτούς (Κων. Μήτσιου, Δημ. Μπεκιάρη και Γεωρ. Νικολαΐδη) να υποβάλλουν υποψηφιότητα, τους οποίους και σταύρωσαν κι έτσι ο νομός Ροδόπης, εξέλεξε στο Δ.Σ. τρία μέλη, με πρώτο αναπληρωματικό τον Γ.Σγουρόγλου, που τελικά συμμετείχε στο Δ.Σ. για λίγους μήνες μετά την παραίτηση κάποιου μέλους.
 
Στο Δ.Σ. αποφασίσθηκε να γίνονται οι εξής εκδηλώσεις: στην Αλεξανδρούπολη τον Μάιο κάθε χρόνου Ανθεστήρια, στην Κομοτηνή την δεύτερη ημέρα του Πάσχα χορός και στη Ξάνθη την περίοδο της αποκριάς καρναβαλικές εκδηλώσεις, έχοντας ως πρότυπο το καρναβάλι που γινόταν στη Νάουσα και το οποίο είχαμε επισκεφθεί αρκετοί. Η αγωνία όλων μας για την επιτυχία των εκδηλώσεων ήταν πολύ μεγάλη. Ευτυχώς, όμως, ένας Ξανθιώτης, φίλος των συμφοιτητών μας, ο Αντωνάκης, εργένης υπάλληλος καπνεμπορικής επιχείρησης ή της Αγροτικής Τράπεζας, αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας από εμάς τους φοιτητές, είχε καλλιτεχνικές τάσεις και μας βοήθησε πάρα πολύ στις εκδηλώσεις μας. Στην Ξάνθη εκείνος σχεδίασε και μετέτρεψε δύο τζιπάκια, που κατάφερε το Δ.Σ. να μας παραχωρήσει ο στρατός, σε άρματα και οι Ξανθιώτες φοιτητές και μερικοί από την Κομοτηνή που μας φιλοξενούσαν οι Ξανθιώτες, τον βοηθούσαμε τρέχοντας να βρούμε ό,τι μας ζητούσε. Κόντρα πλακέ για τις φιγούρες, μπογιές για βάψιμο, χαρτοκιβώτια και χαρτόνια που εκείνος τα σχηματοποιούσε με την βοήθειά μας, τεμάχια υφασμάτων για να ντυθούν τα τζιπάκια και να κάνει πιερότους, Ζορό, μαρκήσιους κλπ. που θα ντύνονταν φοιτητές. Το τελικό αποτέλεσμα, χωρίς βέβαια να συγκρίνεται με το καρναβάλι της Νάουσας, ήταν αρκετά ικανοποιητικό και την πρώτη χρονιά καταφέραμε να παρελάσουν από τον κεντρικό δρόμο της Ξάνθης τα δύο άρματα περιστοιχιζόμενα από καρναβαλιστές φοιτητές με καραμούζες, ντουντούκες, κουδούνια κλπ που έκαναν θόρυβο κι έδιναν ένα χαρούμενο τόνο. Η φοιτητική μας αυτή εκδήλωση, την οποία ελάχιστοι πλέον θα θυμούνται, αποτέλεσε, θα έλεγα, τον πρόδρομο του ωραίου πλέον καρναβαλιού της Ξάνθης.
 
Μια κι αναφερθήκαμε στην Ένωση Θρακών Φοιτητών, ας πούμε δυο λόγια και για τις εκδηλώσεις στους άλλους νομούς. Ο χορός στη Κομοτηνή γινόταν στην παλιά στρατιωτική λέσχη (νυν στρατιωτικό πρατήριο), που, κατόπιν αιτήματός μας, μας παραχωρούσε ευγενώς και αδαπάνως η Διοίκηση του 29ου Συντάγματος Πεζικού. Οι φοιτητές τρέχαμε άλλοι για να πωλήσουν εισιτήρια, άλλοι για να ζητήσουν από τα καταστήματα δώρα για τους λαχνούς που είχαμε και άλλοι ήμασταν στη διάθεση του Ξανθιώτη Αντωνάκη που είχε αναλάβει τον στολισμό της Λέσχης. Τρέχαμε στα χωράφια για να μαζέψουμε ασφόδελους, παπαρούνες, άσπρες και κίτρινες μαργαρίτες, να κόψουμε λυγαριές, φτέρες κι άλλες άγριες πρασινάδες, να κόψουμε από αυλές σπιτιών τριαντάφυλλα, κλωνάρια ανθισμένης αμυγδαλιάς, γαρύφαλλα κλπ. με τα οποία ο φίλος μας Αντωνάκης, στόλιζε πολύ ωραία τις πλαφονιέρες των φωτιστικών και τους τοίχους της Λέσχης, ενώ για τον χορό το Σύνταγμα μας είχε προσφέρει μουσικούς της στρατιωτικής μπάντας. Ο χορός που δίναμε για 4-5 χρόνια είχε μεγάλη επιτυχία με γεμάτα όλα τα τραπέζια, ενώ αρκετοί από τους θαμώνες μας εκμυστηρεύθηκαν ότι έρχονταν όχι μόνο για την εκδήλωση κι ενίσχυση του συλλόγου αλλά για να απολαύσουν τη διακόσμηση.
 
Τέλος τα Ανθεστήρια στην Αλεξανδρούπολη αποδείχθηκαν η πιο δύσκολη εκδήλωση κι αυτό για το πάρα πολύ μεγάλο πλήθος των λουλουδιών που απαιτούνταν για να ντύσει ο Αντωνάκης τα τζιπάκια, το οποίο, παρά τις πολλές προσπάθειές μας δεν μπορούσαμε να καλύψουμε. Έτσι αυτή ήταν η πρώτη εκδήλωση που, με μεγάλη λύπη μας, έπαυσε να γίνεται.
 
Αυτά μου ήρθαν στο νου την φετινή αποκριά. Καλό γλέντι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.