Οχι στο νεο ασφαλιστικο απο την ΑΔΕΔΥ Ροδοπης

Την αντίθεσή τους τόσο στην ασφαλιστική πολιτική, όσο και στην πολιτική της κυβέρνησης σε παιδεία και υγεία εξέφρασαν οι συγκεντρωμένοι

Την αντίθεσή τους στο «αντιασφαλιστικό», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η Κυβέρνηση, εξέφρασαν την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου τα μέλη της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, που συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Μισθωτών Ροδόπης του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), για να εκφράζουν την διαμαρτυρία τους στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Σάββας Κοσκερίδης, αντί για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, υπάρχει μια ισχυροποίηση και καθιέρωσή του, με κάποιες ελάχιστες νομοτεχνικές βελτιώσεις, που γίνονται κατ’ ουσία προς συμμόρφωση με αποφάσεις του ΣτΕ.

Έτσι δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας δεν υπάρχει πρόβλεψη για ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων, όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά ή οι εκπαιδευτικοί, ενώ με την ενσωμάτωση της επικουρικής στον ΕΦΚΑ, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενσωματωθεί στη βασική  σύνταξη.

Ζητάνε δε να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση του εργαζομένου και μισθολογικά, αλλά όσο αφορά την ασφάλιση και τις συντάξεις.

Παράλληλα δεν υπάρχει αποκατάσταση 13ου και 14ου μισθού, ενώ σε όλες τις υπηρεσίες που επισκέφτηκαν στη Ροδόπη διαπίστωσαν προβλήματα στη μηχανοργάνωση και κυρίως στο προσωπικό, για αυτό και ανάμεσα στα αιτήματά τους, πέρα από το ασφαλιστικό, είναι και η στελέχωση του δημοσίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης αυτής είναι το τοπικό παράρτημα του ΙΚΑ, όπου οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες, και θα γίνουν μεγαλύτερες όταν φύγουν οι πτυχιούχοι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ ΑΜΘ κ. Τρύφων Λαζαρίδης, ο οποίος επικεντρώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, μιας και το νομοσχέδιο περιέχει τροπολογίες που αλλάζουν το οργανόγραμμά του.

Ο χώρος εργασίας τους έχει πληγεί σημαντικά, σημείωσε, από την ανεπάρκεια των κυβερνήσεων από τότε που συστήθηκε ο ΕΦΚΑ, με τεράστια έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα στο υποκατάστημα Κομοτηνής, όπου θα απομείνουν 25 εργαζόμενοι όταν φύγουν οι συμβασιούχοι.

Αυτοί, ανέφερε, λειτουργούσαν ως μόνιμοι υπάλληλοι, είναι αναγκαίοι και πρέπει να γίνει ανανέωση της σύμβασης, ή τουλάχιστον να μείνουν στη θέση τους μέχρι να βγει καινούριο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ.

Την παρουσία και τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση κατέθεσαν και οι σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καταθέτοντας μαζί με την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, την ανάγκη για πρόσληψη μονίμων στην εκπαίδευση, αλλά και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κομοτηνής, που ένωσαν την φωνή τους καταθέτοντας παράλληλα και την άρνηση στην μετατροπή του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε ΝΠΙΔ, που θεωρούν πως ανοίγει την πόρτα στα ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα της υγείας.

Δημήτρης Χαρίτου: «Οι πολιτικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης είναι η στήριξη των λίγων και ισχυρών»

Το παρών στην διαδήλωση έδωσε και ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του ενάντια στο νομοσχέδιο, με το οποίο θεωρεί πως καταπέφτουν οι υποσχέσεις και οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση και η ΝΔ, σε επαγγελματίες, συνταξιούχους και εργαζόμενους.

«Για όσους ακόμη έχουν αμφιβολίες η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης είναι η στήριξη των λίγων και ισχυρών εις βάρος των πολλών και οικονομικά αδύναμων, στην προκειμένη περίπτωση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ελευθέρων επαγγελματιών» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.