Θεμελιωθηκε το νεοτερο κτιριο του ΔΠΘ στην Πανεπιστημιουπολη Κομοτηνης

Β. Διγαλάκης: «Το πανεπιστήμιο οφείλει να έχει και θα έχει τη στήριξή μας»

Α. Πολυχρονίδης: «Το έργο αυτό θα εδραιώσει και θα γιγαντώσει την πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής»

 
Τις νέες Κτιριακές Εγκαταστάσεις της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών θεμελίωσε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλειος Διγαλάκης.
 
Τον αγιασμό της θεμελίωσης τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ενώ το «παρών» έδωσαν σύσσωμες οι πρυτανικές αρχές, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών.
 
Ο Μητροπολίτης σημείωσε απευθυνόμενος προς όσους είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο ότι όλοι μαζί θεμελιώνουν το μέλλον της πατρίδας μας και του αύριο, και ζήτησε από τον κ. Διγαλάκη να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια και από το κέντρο.
 
Την θεμελίωση έκαναν ο Μητροπολίτης, ο Υφυπουργός και ο Πρύτανης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, σφραγίζοντας έτσι την αρχή των εργασιών ανέγερσης του κτιρίου.
 

Αλέξανδρος Πολυχρονίδης
«Το έργο αυτό θα εδραιώσει και θα γιγαντώσει την πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής»

 
Ο Πρύτανης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης στάθηκε στο πόσο η υποδομή αυτή θα στηρίξει γενικότερα το έργο του πανεπιστημίου, ευχαριστώντας για την παρουσία του Υφυπουργού σε αυτή την ιδιαίτερη, χαρούμενη μέρα για το πανεπιστήμιο.
 
«Το έργο αυτό θα εδραιώσει και θα γιγαντώσει την πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής και θα συμβάλλει πολύ σημαντικά στην καλύτερη λειτουργία, την ανάπτυξη και τη διεύρυνση του πανεπιστημίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ευχαρίστησε δε διαχρονικά τις προηγούμενες Πρυτανικές αρχές, τη Σύγκλητο, τους συνεργάτες του Αντιπρυτάνεις, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και όλους αυτούς που συνέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσουν στην τελετή θεμελίωσης του έργου.
 
Ευχαρίστησε δε τον κ. Διγαλάκη και για τη συνολικότερη βοήθεια και στήριξη που παρέχει στο Πανεπιστήμιο.
 

Βασίλειος Διγαλάκης
 «Ξέρω ότι έχει πολύ καλές προτάσεις για νέα Τμήματα το ΔΠΘ, τις έχουμε συζητήσει με τον Πρύτανη, θα υποβληθούν στις διαδικασίες αξιολόγησης και στη συνέχεια ίδρυσης»

 
Ο Υφυπουργός, που είναι Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρώην πρύτανης του ιδρύματος,στην ομιλία του τόνισε τη σημασία που δίνει το Υπουργείο στο ακριτικό ΔΠΘ αλλά και την πρόθεσή του να στηρίξει τον σχεδιασμό του ΔΠΘ σε υποδομές.
 
Όπως ανέφερε, επιθυμεί να επισκέπτεται τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, για αυτό και ήταν χαρά του να παρευρεθεί στην θεμελίων του κτιρίου, σε ένα ιδιαίτερο Πανεπιστήμιο, σε μια ιδιαίτερη γεωγραφική θέση, διεσπαρμένο σε τέσσερις πόλεις, που οφείλει να έχει, και θα έχει τη στήριξή της πολιτείας.
 
«Η διοίκηση και το Πανεπιστήμιο συνολικά ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόκληση με τον καλύτερο τρόπο, κάτι που φαίνεται και με την θεμελίωση του κτιρίου» επεσήμανε ο κ. Διγαλάκης διευκρινίζοντας ότι μπορεί να θεωρείται από κάποιους αυτονόητο να κατασκευαστεί ένα κτίριο μέσω της ΕΤΕπ, η οποία δίνει τη χρηματοδότηση, όμως από τη θητεία του ως πρύτανης γνωρίζει ότι είναι μεν εφικτό, αλλά όχι αυτονόητο.«Για να μπορέσεις να κάνεις ένα τέτοιο έργο πρέπει να έχει όραμα, σχεδιασμό, να συντονίσεις το πανεπιστήμιο να εκπονήσει τη μελέτη, που μετά από ένα εξαντλητικό έλεγχο από την ΕΤΕπ αποφασίζει αν θα χρηματοδοτήσει το έργο» ανέφερε.
 

Για αυτό και έδωσε συγχαρητήρια στο πανεπιστήμιο, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια πως θέλουν τα πανεπιστήμια να είναι εξωστρεφή, να αναζητούν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης και εργαλεία, σημειώνοντας πως βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Πανεπιστήμιο ώστε να ακολουθήσουν και άλλα έργα που θα αναπτύξουν ακόμα περισσότερο το ΔΠΘ, μεταξύ των οποίων η δημιουργία Φοιτητικών Εστιών μέσω ΣΔΙΤ και άλλα κτίρια για να στηρίξουν και άλλες σχολές του Πανεπιστημίου.
 
Επικεντρώνοντας μάλιστα στο θέμα της ίδρυσης νέων σχολών στο ΔΠΘ, ο υφυπουργός Παιδείας επισήμανε πως έχει τονίσει προς τον κ. Πρύτανη πως η διαδικασία δημιουργίας νέων τμημάτων θα γίνει με θεσμούς και διαδικασίες, και όχι αυθαίρετες προτάσεις υπουργών.«Ξέρω ότι έχει πολύ καλές προτάσεις για νέα Τμήματα το ΔΠΘ, τις έχουμε συζητήσει με τον Πρύτανη, θα υποβληθούν στις διαδικασίες αξιολόγησης και στη συνέχεια ίδρυσης» ανέφερε.
 
Ερωτηθείς για το θέμα της λειτουργίας του ήδη ιδρυμένου Αγγλόφωνου τμήματος Ελληνικών Σπουδών στο ΔΠΘ, σημείωσε, πως το Υπουργείο δεν έχει κανένα λόγο να «κολλάει» αυτά τα προγράμματα, γιατί συντελούν στην εξωστρέφεια του πανεπιστημίου και αυτό επιθυμεί και το Υπουργείο.Βέβαια όλα θα πρέπει να γίνουν με αξιολόγηση, γιατί θεωρεί πως θα πρέπει κάθε πανεπιστήμιο να σέβεται τον εαυτό του και τις σπουδές που παρέχει στους φοιτητές του, άρα αξιολογούνται και προχωρούν χωρίς να είναι εμπόδιο το υπουργείο.
 

Δημήτρης Χαρίτου
 «Η πορεία ανάπτυξης του ΔΠΘ είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη συνολικά της περιοχής»

 
Μετά το πέρας της τελετής ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, συνεχάρη όσους εργάστηκαν για να πάρει σάρκα και οστά η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων των δύο σχολών, με την ημέρα να είναι σημαντική για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που ολοκληρώνει ένα μεγάλο μέρος από τις κτιριακές του υποδομές, αλλά, βεβαίως, και για όλη την τοπική κοινωνία.
 
«Η πορεία ανάπτυξης του ΔΠΘ είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη συνολικά της περιοχής. Οι δεσμοί και οι σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί διαχρονικά ανάμεσα στην τοπική κοινωνία, τους φορείς και το ΔΠΘ είναι ισχυροί και σταθεροί και έτσι θα παραμείνουν και στο μέλλον» ανέφερε.
 
Το έργο στηρίχτηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, σημείωσε, υπενθυμίζοντας την καθοριστική συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε προτεραιότητα και ενέταξε το συγκεκριμένο έργο σε χρηματοδοτικά εργαλεία, που ανέλαβε να στηρίξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Οι κτιριακές εγκαταστάσεις που σήμερα θεμελιώνουμε, δείχνουν την συνέχεια του κράτους και υπογραμμίζουν την ανάγκη αναγνώρισης της συμβολής αυτών που πρωτοστάτησαν στην έγκριση και υλοποίησή τους» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής είχε την ευκαιρία, συνομιλώντας με τον υφυπουργό Παιδείας Βασίλειο Διγαλάκη, να αναδείξει και αυτός από την πλευρά του το αίτημα της ίδρυσης και λειτουργίας των επτά νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκτιμώντας ότι κάτιτέτοιο θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης του ΔΠΘ και της τοπικής κοινωνίας, ο κ. Χαρίτου επισήμανε με έμφαση στον υφυπουργό ότι η πρόταση για τα νέα τμήματα που υποβλήθηκε από την πανεπιστημιακή κοινότητα στην προηγούμενη κυβέρνηση, είναι ώριμη νομοθετικά, όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η ψήφισή της και σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει.
 

Νίκος Τσαλικίδης
 «Το ΔΠΘ αποτελεί για εμάς ένα πνεύμονα ανάπτυξης αλλά και ένα πυλώνα σταθερότητας»

 
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης σημείωσε πως η θεμελίωση του κτιρίου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την περιοχή μας και τη Θράκη, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επέκτασης για το ΔΠΘ που ενισχύει και την προοπτική του για την επόμενη περίοδο.
 
Πιστεύει δε πως θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, που «αποτελεί για εμάς ένα πνεύμονα ανάπτυξης αλλά και ένα πυλώνα σταθερότητας» δεσμευόμενος να συνεχίσουν να στηρίζουν το πανεπιστήμιο σε όλες τις προσπάθειές του.
 

Τι περιλαμβάνει το έργο

 
Σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιούλιο με την κατασκευαστική εταιρεία «Κοινοπραξία Εργομπετόν ΑΒΕΤΕΘ – ΤΕΚ Θεσσαλονίκης Α.Ε.», το έργο συνολικού προϋπολογισμού 19.365.049,91 ευρώ που έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.
 
Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. Στο κτίριο προβλέπεται να στεγασθούν αμφιθέατρα (2×200 θέσεων και 2×140 θέσεων), κεντρική βιβλιοθήκη, μουσείο, 24 αίθουσες διδασκαλίας, 18 εργαστήρια, γραφεία γραμματειών, κοσμητόρων, προέδρων τμημάτων, μελών ΔΕΠ, διοικητικών, κυλικείο, χώροι υγιεινής, αποθηκευτικοί χώροι και χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων.
 
Στην διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου προβλέπονται εργασίες χωματουργικών, εσωτερικής οδοποιίας, χώρων στάθμευσης, πλακοστρωμένων επιπέδων, εργασιών πρασίνου και Η/Μ εξωτερικών δικτύων (ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων, ηλεκτρικών, κλπ).
 
Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου ανέρχεται σε 23.906 τ.μ. και του περιβάλλοντα χώρου σε 61,4 στρέμματα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.