Τα «Φατσεικα» προιον μελετης και ερευνας στον Τομεα Γλωσσολογιας του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας

Απαρατήρητα

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας συνεχίζει να εκπλήσσει το πανελλήνιο με τις δράσεις του και τις καινοτόμες ιδέες, οι οποίες πολλές φορές βασίζονται από απλά καθημερινά θέματα.
 
Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι  οι εργασίες του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματός Ελληνικής Φιλολογίας και το άρθρο που δημοσίευσε  ο Λέκτορας Ιστορικής Γλωσσολογίας κ. Ασημάκης Φλιάτουρας και ο απόφοιτος του ΤΕΦ κ. Θοδωρής Κούκος με θέμα «τα φατσέικα», όπου αναλύθηκε η δημιουργία μέσα από την τέχνη μίας νέας γλώσσας.
 
Τα «Φατσέικα» είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Φατσέας στο «Καφέ της Χαράς» τον οποίο υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Ο Φατσέας χρησιμοποιεί ως γλωσσικό κώδικα αυτό που εμείς ονομάζουμε «Φατσέικα», δηλαδή μια ιδιότυπη ιδιόλεκτο ως σήμα κατατεθέν του ήρωα, η οποία, αν και βρίθει ‘σφαλερών’ σχηματισμών της ελληνικής γλώσσας, εντούτοις είναι κατανοητή τόσο από τους συγχωριανούς όσο και από τους τηλεθεατές. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι αναφορές ομιλητών της ελληνικής που ταυτίζουν τους ελλιπείς χρήστες της με τον Φατσέα, ενώ αυτό φαίνεται να είναι και το μοναδικό στοιχείο που καθιστά συμπαθή τον κατά τα άλλα αντιπαθή ήρωα του σίριαλ.
 
Αυτό αποκάλυψε σε παλιότερη εμφάνιση στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» που προβάλλεται στον Alpha  ο Χάρης Ρώμας και έφερε στο προσκήνιο με ανάρτηση της στο Facebook η κ. Ζωή Γαβριηλίδου. Β.Σ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.