Σερμπετι για τον καυσωνα

Ο καύσωνας του προηγούμενου τετραημέρου μπορεί σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων να υποχωρεί ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα επιστρέψει. Καθ’ όλη την διάρκεια του τετραημέρου είδαμε πολλούς γνωστούς και φίλους να αναζητούν λίγες στιγμές δροσιάς στις παραλίες της Ροδόπης, ενώ όσοι παρέμειναν εντός της πόλεως επιστράτευσαν διάφορα, ευφάνταστα μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων, μέσα ώστε να ανταπεξέλθουν.
 
Τα air condition δε και οι ανεμιστήρες δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν στο full, ωστόσο κάποιοι facebookικοί φίλοι έσπευσαν να μας υπενθυμίσουν το τι γινόταν στις προ air condition εποχές καύσωνα, δίνοντας και σε εμάς του νεότερους ιδέες που ενδεχομένως δεν είχαμε έως τώρα σκεφτεί.
 
Μία από τις «παραδόσεις» αυτές για την καταπολέμηση των υψηλών θερμοκρασιών, εν ώρα εργασίας, μας υπενθύμισε αναγνώστης του «ΠτΘ». Ο λόγος για το σερμπέτι, το δροσιστικό σπιτικό αναψυκτικό που καταναλώνονταν σε μεγάλες ποσότητες στο παρελθόν, κυρίως από τους «δουλευτάδες» όπως μας επεσήμαναν των χωραφιών.
 
Νερό, ξύδι και ζάχαρη τρία εκ των υλικών του, που συνδυάζονταν πολλές φορές με αποστάγματα από φρούτα ή λουλούδια ο συνδυασμός των οποίων, δημιουργούσε ένα ρόφημα, ιδιαίτερα γευστικό και πολύ δροσιστικό που έκανε «πάταγο» τις παλαιότερες εποχές.
 
Και μπορεί πλέον όσοι εργάζονται τη σήμερον ημέρα στα χωράφια, συγκριτικά με το παρελθόν, να είναι λίγοι, ωστόσο το σερμπέτι δεν απευθυνόταν αποκλειστικά γι’ αυτούς, εξ ου και η δημοφιλία που είχε.
 
Δοκιμάστε το λοιπόν…Ν.Β. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.