«Της Θρακης τα χωρια πολλα, σαν τη Βιζω κανενα…»
Πριν μερικά εικοσιτετράωρα, ο κ. Θανάσης Κούγκουλος, Επίκουρος Καθηγητής Σημειωτικής, Λογοτεχνικής Ανάλυσης και Πολιτισμικής Ερμηνείας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, μέσα από μία συγκινητική και ιδιαίτερα συμβολική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως η μνήμη του Γεωργίου Βιζυηνού, του Γιωργή της Μιχαλιέσσας, της κορυφαίας αυτής μορφής της ελληνικής γραμματείας, παραμένει όχι απλώς ζώσα αλλά ακμαία στην πατρίδα του, τη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, περισσότερο από έναν αιώνα μετά τον θάνατό του.
Ο λόγος για τις εικόνες που ανήρτησε από εκπομπή της τουρκικής τηλεόρασης “halk tv” με αφιέρωμα στην πατρίδα του μεγάλου Θρακιώτη λογοτέχνη. Το αφιέρωμα, το οποίο φέρει στο κάτω μέρος τον τίτλο «Λαμπρές αναμνήσεις στη Βιζύη», ξεκίνησε με μια εικόνα υψηλού συμβολισμού: την προβολή ενός υπερμεγέθους πορτρέτου του λογοτέχνη πάνω από την πατρογονική του γη, το οποίο μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κούγκουλος, κοσμεί το ίδιο το γραφείο του Δημάρχου της πόλης. Στο πορτραίτο, την εικόνα του Γεωργίου Βιζυηνού ακολουθεί η εξής αναφορά: «Της Θράκης τα χωριά πολλά, σαν τη Βιζώ κανένα. Γεώργιος Βιζυηνός, Έλληνας λογοτέχνης».

Η τηλεοπτική αυτή αναφορά δεν θα μπορούσε να έρθει σε ιδανικότερη στιγμή, μια και συνέπεσε με την ολοκλήρωση των αιτήσεων συμμετοχής για το 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Βιζυηνικών Σπουδών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή από την Παρασκευή 27 έως την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2026. Με τίτλο «Ο Βιζυηνός μετά τον Βιζυηνό. Διακειμενικές και διακαλλιτεχνικές προσεγγίσεις», το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία του ΔΠΘ, με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα (15 Απριλίου 1896).
Σχολιάζοντας αυτήν την ευτυχή συγκυρία, ο κ. Κούγκουλος, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, σημείωσε:

«Νομίζω πως η γενέτειρα του Βιζυηνού με τον τρόπο της χαιρετίζει το επικείμενο Συνέδριο στην πόλη που μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών ανέλαβε τον ρόλο της ιδιαίτερης πατρίδας του εξαίρετου Θράκα λογοτέχνη, την Κομοτηνή! Ευχαριστώ τον Mehmet Akif Yıldırım, σε λίγο υποψήφιο διδάκτορα υπό την επίβλεψή μου για την επισήμανση. Χίλια μπράβο στον Δήμαρχο και στους πολίτες της σημερινής Βιζύης!»
Χίλια μπράβο λοιπόν, που ένθεν και ένθεν των συνόρων τιμάται η μνήμη του «γενάρχη των Θρακιωτών λογοτεχνών», όπως τον χαρακτήρισε και ο αείμνηστος Ξανθιώτης Στέφανος Ιωαννίδης, παρά τους αιώνες από τον εκδημία του. Μέσα από τη δική του οικουμενική ματιά, η Θράκη παραμένει ένας ενιαίος πολιτισμικός τόπος, όπου η λογοτεχνία συνεχίζει να ενώνει τους ανθρώπους. (Ν.Μ)
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
