Σε αλλα ειναι λαλιστατοι…

Απούσα η μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης

Η χθεσινή ημέρα, η 6η Απριλίου, τουλάχιστον εθιμικά έχει καθιερωθεί  ως ημέρα μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, έπειτα από απόφαση του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών.

Ήταν 6 Απριλίου του 1914, που καταγράφηκε αυτό που στη συνέχεια ονομάστηκε «Το μαύρο Πάσχα των Θρακών»

Θυμίζοντας την ημέρα η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης σε μήνυμά της επισημαίνει πως «οι διωγμοί σε βάρος του θρακικού Ελληνισμού άρχισαν το 1906 στο βόρειο τμήμα της περιοχής (Ανατολική Ρωμυλία). Ακολούθησαν σφαγές, καταστροφές εκκλησιών, ελληνικών σχολείων, καθώς και η ολοσχερής καταστροφή της Αγχιάλου και της Ανατολικής Ρωμυλίας, στην οποία μέχρι τότε ευημερούσαν 300.000 Θράκες.

Κατά την περίοδο 1913-1917, 232.000 Θρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους και να καταφύγουν στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Άλλοι 96.000, από τη Μακρά Γέφυρα, τη Μάδυτο, την Καλλίπολη, τις Σαράντα Εκκλησιές, τη Ραιδεστό, το Σκοπό και άλλες περιοχές της Ανατολικής Θράκης οδηγήθηκαν στην Μ. Ασία σε καταναγκαστικά έργα.

H 6η Aπριλίου σηματοδότησε όμως την απαρχή των συστηματικών διώξεων σε βάρος του Θρακικού Eλληνισμού από τους Νεότουρκους.

H 6η Aπριλίου του 1914 ήταν η ημέρα που οι Nεότουρκοι επέλεξαν για να εκδιώξουν τους Έλληνες πολλών χωριών της επαρχίας Aρκαδιουπόλεως και της Bιζύης, αλλά και άλλων θρακικών περιοχών. Ήταν Kυριακή του Πάσχα, που στη μνήμη των Θρακιωτών έμεινε ως «το Mαύρο Πάσχα».

Και αν η Θεσσαλονίκη νομίζετε πως «πέφτει» κάπως μακριά, μήνυμα για την ημέρα έστειλε και ο δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης.

Μέχρι εκεί όμως, ανατολικά του Νέστου μην ψάξετε. Κανείς εκ των θεσμικών δεν βρέθηκε να πει δυο κουβέντες, κι ας είναι σε άλλα λαλίστατοι. Μάλλον θα απεργούσαν ή θα είχαν απορροφηθεί από τη συζήτηση στη βουλή για το πόρισμα της διακομματικής. Αλλιώς δεν εξηγείται…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.