Ποσο πιθανο ειναι ενα τσουναμι στην Ελλαδα;

Ερευνητές απέδειξαν την πλούσιο ιστορία τσουνάμι στη Δυτική Ελλάδα

Είναι αλήθεια πως οι λέξεις και Ελλάδα στο μυαλό της μεγάλης αν όχι απόλυτης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών δεν έχουν μπει ποτέ στην ίδια πρόταση. Και λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το θεωρούμε «ακραίο» φαινόμενο που ουδέποτε έκανε την εμφάνισή του στην χώρα μας και σίγουρα δεν είναι «συμβατό» με τις μεσογειακές γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Κι όμως η επιστήμη και η έρευνα έρχεται να μας διαψεύσει αποδεικνύοντας πως το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας είναι όχι απλώς απίθανο αλλά πολύ πιθανό και μάλιστα έχει «στέρεες βάσεις» στο μακρινό ιστορικό παρελθόν.

Όπως διαβάσαμε στο ρεπορτάζ του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου που δημοσιεύτηκε στο proini.news.gr έρευνα της ομάδας καθηγητών του Τμήματος Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα των κ.κ.Ευθύμη Λέκκα, Σπύρου Μαυρούλη και Μαρίλιας Γώγου, έρχεται να αποδείξει όχι μόνο την πλούσια ιστορία τσουνάμι από το 6.000 π.Χ. στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιονίου και δυτικής παράκτιας Πελοποννήσου, αλλά υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο μελλοντικής πυροδότησής τους.

Συγκεκριμένα οι τρεις ερευνητές έκριναν σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα πως οι περιοχές που έχουν πληγεί από τσουνάμι στο παρελθόν και είναι επιρρεπείς στις επιπτώσεις ενός μελλοντικού γεγονότος, είναι μεταξύ άλλων η παραθαλάσσια δυτική Πελοπόννησος, ιδιαίτερα οι ακτές του Κυπαρισσιακού κόλπου και γενικότερα το κεντροδυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου.

Στις περιοχές αυτές με εντοπισμένες καταθέσεις τσουνάμι εντάσσονται μεταξύ άλλων το Αρχαίο λιμάνι της Κυλλήνης, ενώ εντοπίστηκαν ευρήματα στο κόλπο του Αγίου Ανδρέα, στην πρώην λίμνη Μουριάς, στο Κάτω Σαμικό και στην πρώην λιμνη Αγουλινίτσας, ενώ τουλάχιστον τέσσερα τσουνάμι έχουν εντοπιστεί τα τελευταία 300 χρόνια στον Κυπαρισσιακό Κόλπο με βάση ευρήματα στην Αγουλινίτσα, στον Καϊάφα και στην Παραλία Κακόβατου.

Οι ερευνητές τονίζουν με βάση τα ευρήματα υπάρχει ξεκάθαρο δυναμικό γένεσης τσουνάμι στο Ιόνιο Πέλαγος που εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον, προτείνοντας μάλιστα την ένταξη του Ιονίου στις «τσουναμι-γενείς» ζώνες της Ελλάδας. Οι ίδιοι τάσσονται επίσης υπέρ της συνέχειας της έρευνας για τον εντοπισμό όλων των περιοχών που επλήγησαν από τσουνάμι στο παρελθόν και την εμφάνιση των πιο ευάλωτων σε μελλοντικές επιπτώσεις από τσουνάμι, με την υποθαλάσσια χαρτογράφηση του βυθού και την απευθείας χαρτογράφηση των πηγών κινδύνου, ώστε να γίνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επαναξιολόγηση του κινδύνου στη συγκεκριμένη περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.