Πως συλλεγονται τα σταχυα της ιστοριας;

Τα ερευνητικά βήματα που ακολουθήθηκαν στον οικισμό του Ροδίτη

Η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη, «Ροδίτης νομού Ροδόπης: Στα χνάρια της ιστορίας και του πολιτισμού – Φωτογραφικό Λεύκωμα» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2019), τον περασμένο μήνα, υπήρξε ισχυρή υπενθύμιση της δύναμης των συλλογικοτήτων, αλλά και όλων εκείνων των απαραίτητων βημάτων που χρειάζονται να γίνουν για να διασωθεί η ιστορία του τόπου μας, αλλά και του κάθε τόπου, από το νέφος της λήθης.

Τα ερευνητικά βήματα που ακολουθήθηκαν και οι παραδειγματικές συνεργασίες καταγράφονται στην εισήγηση της φιλολόγου και μίας εκ των βασικών συντελεστών της έκδοσης, της κ. Τάνιας Μαργαρίτου, η οποία βρίσκεται πλέον αποταμιευμένη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας (βλ. εδώ), για να λειτουργήσει ως Οδοδείκτης για τους επιγενόμενους ερευνητές.

Πώς ξεκίνησαν λοιπόν να συγκεντρώνονται τα στάχυα της ιστορίας του οικισμού του Ροδίτη; Πώς ξετυλίχθηκε η μακρόχρονη αυτή ερευνητική διαδρομή; Ποια και πόσα άτομα εργάστηκαν στο πολύμοχθο αυτό έργο; Ποια η συνδρομή του Δήμου αλλά και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, διά των μελών του, στην ιστορική αυτή καταγραφή; Για όλα αυτά τα ζητήματα και για πολλά ακόμη μας απαντά η κ. Μαργαρίτου στην εισήγησή της. Στο παρόν όμως, αξίζει να εμείνουμε στην αξιοθαύμαστη και αρμονική συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το λεύκωμα αυτό υπήρξε καρπός πολλαπλών συνεργασιών μεταξύ:

  • των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη, του Προέδρου του κ. Γιώργου Κεπελή, της κ. Μαργαρίτου, κ.ά.
  • των κατοίκων του οικισμού, με τις προφορικές μαρτυρίες και τις αναμνήσεις που μοιράστηκαν, το φωτογραφικό υλικό που ενεχείρισαν, αλλά και των παλαιότερων ιστορικών καταγραφών που υπέδειξαν,
  • των ΓΑΚ Κομοτηνής, με τη συμβολή του στην εξεύρεση σχετικών με τον οικισμό εγγράφων
  • της επιστημονικής επιτροπής της έκδοσης, που αποτελούνταν από τους κ. Κεπελή, Μαργαρίτου και της κ. Βασιλικής Φίλιου, ιστορικού και Διδάκτορος του ΤΙΕ/ΔΠΘ
  • των εκδόσεων Παρατηρητής της Θράκης και της επιμελήτριας της έκδοσης κ. Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη

και πολλών ακόμη ατόμων, που ο καθένας τους ξεχωριστά συνέβαλε ώστε να συμπληρωθεί και να αναδειχθεί η ιστορία του χωριού.

Εύγε! Πάντα ΜΑΖΙ, για να πηγαίνουμε μπροστά!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.