Οταν νομοθετεις στο ποδι…

Την απαλλαγή των κατοίκων των περιοχών στις οποίες υπάρχουν διόδια αποφάσισε το Υπουργείο Υποδομών, ικανοποιώντας μια απαίτηση ετών, παρόλο που η απόφαση του Υπουργού κ. Σπίρτζη μας άφησε με δύο απορίες, μια πιο γενική, μια πιο τοπική.
 
Αφενός στην απόφαση προβλέπεται πως για την πιστοποίηση των δικαιούχων και των οχημάτων για την απαλλαγή, δημιουργείται ηλεκτρονικός κατάλογος μονίμων κατοίκων και δικαιούχων απαλλαγής, με αυτούς να συμπληρώνουν αίτηση μέσω διαδικτυακής εφαρμογής όπου θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους.
 
Η απορία μας είναι πού είναι αυτή η εφαρμογή, και αν θα λειτουργήσει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, όταν και θα ξεκινήσει η λειτουργία των διοδίων ή θα την δούμε μαζί με τα ηλεκτρονικά διόδια, τα οποία εδώ και σχεδόν 7 χρόνια θα λειτουργήσουν «μέσα σε ένα ή δύο χρόνια» όταν και δεν θα χρειάζεται πια.
 
Πέραν αυτού όμως, ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι; Γιατί στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι δικαιούχοι για τα διόδια Ιάσμου είναι οι κάτοικοι της ΠΕ Ξάνθης και της καινοφανούς ΠΕ Κομοτηνής, ενώ για τα διόδια Μέστης δικαιούχοι είναι οι κάτοικοι της ΠΕ Κομοτηνής και της επίσης καινοφανούς ΠΕ Αλεξανδρούπολης, οι οποίο μάλιστα είναι επίσης δικαιούχοι απαλλαγής για τα διόδια στο Αρδάνιο.
 
Το θέμα θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τόσο τραγικό, γιατί αφενός το τυπικό κομμάτι, ότι δεν υπάρχουν αυτές οι ΠΕ, μπορεί να διορθωθεί, αν και υπάρχουν φορές που οι διορθώσεις παίρνουν περισσότερο από την αρχική απόφαση, αφετέρου υπάρχει και το ουσιαστικό, ότι δηλαδή αυτοί που έγραψαν την απόφαση δεν ήξεραν τις Περιφερειακές Ενότητες, και δεν τους ενδιέφερε ιδιαίτερα και να τις μάθουν, ενώ το ίδιο ισχύει για όλα τα στελέχη του Υπουργείου από τα οποία πέρασε η απόφαση, καθώς και από τον υπουργό ο οποίος υποτίθεται ότι ανέγνωσε την απόφαση, την υπέγραψε, και την έστειλε στο Εθνικό Τυπογραφείο για να τυπωθεί.
 
Εκτός και αν ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση που μας ετοιμάζουν περιλαμβάνει εκπλήξεις που δεν τις έχουμε φανταστεί… Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.