Ολοκληρωθηκε η διαβουλευση του νομοσχεδιου για ΔΠΘ και ιδιωτικα ΑΕΙ

Συγκέντρωσε περισσότερα από 1.500 σχόλια

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η ανοιχτή διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Το νομοσχέδιο αναμένεται μέσα στη βδομάδα να κατατεθεί στη βουλή ώστε να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική του επεξεργασία με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Στην ηλεκτρονική διαβούλευση, πάντως κατατέθηκαν περισσότερα από 1.500 σχόλια. Τα περισσότερα αφορούν στο μέρος εκείνο που ορίζει το πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η πλειοψηφία των σχολιαστών εκφράζει την αντίθεσή της στις προτεινόμενες διατάξεις, θίγοντας το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας.

Αρκετοί είναι και οι σχολιαστές στο κεφάλαιο για την ενίσχυση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που περιλαμβάνει ρυθμίσεις που σύμφωνα με το υπουργείο  θα βελτιώσουν τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μέσω της ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου, της οικονομικής και της διοικητικής αυτοτέλειας, της εξωστρέφειας των δημοσίων πανεπιστημίων, της απλοποίησης και της ευελιξίας της λειτουργίας των οργάνων διοίκησης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και της προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης της περιουσίας τους. Σε αυτό το κεφάλαιο οι σχολιαστές σημειώνουν ασχολίες των διατάξεων προτείνοντας αλλαγές, αλλά και προσθήκες.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ΔΠΘ, στην ανοιχτή διαβούλευση συγκεντρώθηκαν 237 σχόλια από το διδακτικό προσωπικό Πανεπιστημίων της χώρας, επιστημονικούς φορείς, αποφοίτους, φοιτητές και απλούς πολίτες.

Οι διαφωνίες στις εν λόγω διατάξεις θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε τρεις άξονες. Ο πρώτος για την ένταξη των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ σε Καβάλα, Δράμα και Διδυμότειχο στο ΔΠΘ, ο δεύτερος για την κατάργηση των τμημάτων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και η δημιουργία μιας νέας μονοτμηματικής σχολής και τέλος η ένταξη του Τμήματος Εργοθεραπείας στη ΣΕΦΑΑ και όχι στην υπάρχουσα σχολή Επιστημών Υγείας.

Μένει να δούμε αν κάποια από τις επισημάνσεις των σχολιαστών θα ληφθεί υπόψη από τους συντάκτες του νομοσχεδίου και τελικά υπάρξει κάποια αλλαγή. Το παράδειγμα προηγούμενων ανάλογων ανοιχτών ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων δεν μας κάνει να το θεωρούμε πιθανό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.