Οι περιπετειες των Καταλανων στη Θρακη

Μιας και πολύς λόγος έχει γίνει για την Καταλονία αυτή την περίοδο, με απόψεις και διαφωνίες, μας ήρθε στο νου η ιστορία που διηγήθηκε η κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, στην τελευταία των φετινών εκδηλώσεων του Επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών με θέμα τη Βυζαντινή Θράκη τον Ιούνιο.
 
Πρόκειται για την ιστορία της μάχης της Καταλανικής Κομπανίας, ενός μισθοφορικού σήματος αποτελούμενο από τυχοδιώκτες Καταλανούς, Αραγωνέζους, νότιους Ιταλούς και Σικελούς, τους οποίους προσέλαβε το 1303 ο Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος εναντίον των Τούρκων.
 
Επειδή όμως αδυνατούσε να τους πληρώσει αυτοί άρχισαν να επιδίδονται σε πειρατεία, ληστεία και επιδρομές λεηλασίας, με κύριο στόχο τους τη Θράκη.
 
Το 1307 εσωτερικές έριδες τους διαίρεσαν σε δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις, οι οποίες αποφάσισαν να κινηθούν προς τα δυτικά, χωρισμένες σε εμπροσθοφυλακή και οπισθοφυλακή, με μια σεβαστή απόσταση μεταξύ τους για να αποφεύγονται οι φιλονικίες.
 
Και ενώ η οπισθοφυλακή αναγκάστηκε να περάσει τη νύχτα της στον εν πολλοίς έρημο κάμπο της Κομοτηνής, η εμπροσθοφυλακή κατασκήνωσε κοντά στην Αναστασιούπολη, μια περιοχή πιο εύφορη, με κτήματα, τα οποία και κατά το συνήθειό τους λεηλάτησαν.
 
Αυτό όμως είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσουν να ξεκινήσουν το πρωί της επόμενης ημέρας, και όταν συναντήθηκαν με την οπισθοφυλακή, υπήρξε σύγκρουση κοντά στο υδραγωγείο της Αναστασιουπόλεως, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο Beranger d’ Enteneca, ενός εκ των αρχηγών της μιας ομάδας, ο οποίος και θάφτηκε στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου που βρισκόταν στην περιοχή, όμως δεν έχει ταυτοποιηθεί με βεβαιότητα.Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.