Οι γεφυρες, οι Ιταλοι και εμεις…

Απαρατήρητα

Πολλά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η νέα έκθεση για την κατάσταση των γεφυρών στη χώρα μας, που εκπόνησαν μέλη του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος για τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις, μεταξύ των οποίων και αυτό που μάθαμε από πρώτο χέρι στην περιοχή μας, την ανάγκη ελέγχου και σωστής διαχείρισης για τις γέφυρες σε όλη την χώρα, ώστε να μην έχουμε ανάλογα συμβάντα με αυτά του Ιάσμου και της Καβάλας.
 
Αυτά θα τα αναλύσουμε το επόμενο διάστημα, όμως θέλουμε να σταθούμε σε κάτι που ανοίγει, και κλείνει την περίληψη της έκθεσης.
 
Οι συγγραφείς ανοίγουν την Έκθεση αναφερόμενοι στην γέφυρα Μοράντι, στη Γένοβα, η κατάρρευση της οποίας κόστισε σε σαράντα τρείς ανθρώπους τη ζωή τους, και τον προβληματισμό που προκάλεσε το ατύχημα, για να αναφερθούν στην ανάγκη ελέγχου όλων των γεφυρών και της σωστής παρακολούθησης της κατάστασής τους.
 
Στο κλείσιμο, σημειώνουν πως τα ζητήματα της παρακολούθησης, αξιολόγησης και συντήρησης απασχολούν και αυτούς που σήμερα κατασκευάζουν μια νέα γέφυρα πάνω από τον ποταμό Πολσεβέρα, στη Γένοβα, στο σημείο όπου στεκόταν μέχρι πέρυσι η γέφυρα Μοράντι. Η γέφυρα, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, θα ανοίξει στην κυκλοφορία στις αρχές του 2020, και έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται.
 
Να σημειωθεί πως για να κατασκευαστεί, έπρεπε να κατεδαφιστεί το εναπομείναν τμήμα της γέφυρας, και να καθαριστεί ο χώρος, για να ξεκινήσει η νέα κατασκευή.
 
Σταματήστε τώρα και σκεφτείτε, με την εμπειρία από τις δύο γέφυρες της Περιφέρειας ΑΜΘ, σε ποια φάση θα βρισκόταν η ανακατασκευή της γέφυρας αυτής, η οποία ήταν μήκους λίγο παραπάνω από 1 χιλιόμετρο, αν είχε συμβεί εδώ αυτό το ατύχημα. Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.