Οι Ελληνες δευτεροι απο το τελος σε αγοραστικη δυναμη στην Ευρωπη των 27

Υστερεί κατά 33% έναντι του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δεύτερη από το τέλος  βρίσκεται η Ελλάδα στο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, όπως εκφράζεται σε Μονάδες (ή Ισοτιμίες) Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ – Purchasing Power Parities) – δείκτης που επιτρέπει ουσιαστικές συγκρίσεις του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών, αφού λαμβάνει υπόψη του τις διαφορές των τιμών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2023 που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Εurostat, η Ελλάδα υστερεί κατά 33% έναντι του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 67 μονάδες.

Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο στην Ε.Ε. των 27 μετά τη Βουλγαρία και τον χαμηλότερο στις οικονομίες της ευρωζώνης. Μάλιστα, ενώ η Βουλγαρία μειώνει συνεχώς την απόσταση που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ε.Ε., έχοντας φτάσει στο 64% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, από 46% πριν από μία δεκαετία, η Ελλάδα αντιθέτως διολισθαίνει. Ενδεικτικά το 2013 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του ελληνικού πληθυσμού σε MAΔ ανερχόταν σε 72 μονάδες (100 = μ.ό Ε.Ε.) και έκτοτε έχει υποχωρήσει κατά 5 μονάδες, ενώ τη διετία της πανδημίας είχε πέσει ακόμα πιο χαμηλά (62 και 63 μονάδες το 2020 και το 2021 αντίστοιχα).

Στην κορυφή των αναλογικά «πλουσιότερων» της Ευρώπης βρίσκεται το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ ανέρχεται στο +140% και 112% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με 240 και 212 μονάδες αντίστοιχα. Ακολουθούν οι Ολλανδοί, Δανοί και Αυστριακοί με 30%, 28% και 23% υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.