Ο εθνολαικος «Σπαρτακος»

Απαρατήρητα

Μια ανεξήγητη βιασύνη επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα οι δημοτικές παρατάξεις του δήμου Κομοτηνής. Δεν γνωρίζουμε ποιος μπορεί να είναι ο λόγος αλλά ήδη από το σαββατοκύριακο που μας πέρασε κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της πόλης έκανε την εμφάνισή του ένα δίπτυχο του Σπάρτακου εν είδει απολογισμού.  Για το περιεχόμενο του εντύπου πολλά μπορούν να ειπωθούν και μακροσκελής να είναι ο αντίλογος. Τούτο όμως ανήκει στη σφαίρα της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων που σε λίγο καιρό κάτι μας λέει πως θα ξεσπάσει δριμύς.
 
Αυτό που μας κέντρισε το ενδιαφέρον είναι η υιοθέτηση στο δίπτυχο του σλόγκαν «Η Κομοτηνή έχει την εθνολαϊκή της δύναμη» το οποίο και μας έφερε στο μυαλό ένα άρθρο του κ. Στάθη Ν. Καλύβα, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, στο από 11 Μαΐου 2014 φύλλο της Καθημερινής όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν στον όρο εθνολαϊκός. Έγραφε λοιπόν ο κ. Καλύβας μεταξύ άλλων:
 
«Με τη Μεταπολίτευση επανεμφανίζεται η περιθωριακή έως τότε εαμική αφήγηση που είχαν καλλιεργήσει στο διάστημα της μετεμφυλιακής περιόδου κομμουνιστές διανοούμενοι, όπως ο Σόλωνας Γρηγοριάδης και ο Νίκος Σβορώνος. Μετά το 1974 η αφήγηση αυτή θα εκλαϊκευτεί ακόμη περισσότερο χάρη στις προσπάθειες ταλαντούχων συγγραφέων, όπως ο Τάσος Βουρνάς και ο Βασίλης Ραφαηλίδης, και θα πάρει τη μορφή της τέταρτης αφήγησης, της «εθνολαϊκής». Πρόκειται ουσιαστικά για την εθνικοφροσύνη από την ανάποδη, αφού είναι εξίσου αμυντική και ξενοφοβική με αυτήν: τώρα εσωτερικός εχθρός του έθνους είναι οι δωσίλογοι, οι συνεργάτες, το Παλάτι, η άρχουσα τάξη κ.λπ., που βρίσκονται στη δούλεψη του ξένου εχθρού, δηλαδή των Άγγλων και των Αμερικανών. Την εθνολαϊκή αφήγηση θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια με μεγάλη επιτυχία ο Ανδρέας Παπανδρέου για να ανέλθει την εξουσία, συμπληρώνοντας την έννοια του έθνους και του λαού με τους «μη προνομιούχους». Στον αστερισμό αυτής της εκδοχής εξακολουθούμε να ζούμε και σήμερα, αφού ουσιαστικά διδάσκεται στα σχολεία, αναπαράγεται στα μίντια και λειτουργεί ως εξαρτημένο αντανακλαστικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Η κραυγή του υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα, «ο Ανδρέας Παπανδρέου με έκανε εθνικιστή», αποτυπώνει το περιεχόμενο, τη συνέχεια και την επιρροή αυτής της ιστορικής αφήγησης.
 
Η εθνολαϊκή αφήγηση ενισχύθηκε από την κρίση. Ο «αντιμνημονιακός λόγος» βασίζεται αποκλειστικά στη θεματολογία της: οι κακοί ξένοι που επιβουλεύονται το έθνος, οι ντόπιοι πράκτορές του, ο αγνός λαός κ.λπ. Μόνη διαφορά είναι η αντικατάσταση των Αμερικανών από τους Γερμανούς. Σημαίνει αυτό πως θα συνεχιστεί η ηγεμονία της; Όχι απαραίτητα. Οπως η εθνικοφροσύνη κατέρρευσε μαζί με τη χούντα, έτσι και η εθνολαϊκή αφήγηση θα χαθεί τελικά μαζί με τη μήτρα της, τη Μεταπολίτευση. Δεν γνωρίζουμε όμως πώς και πότε, όπως και ποια θα είναι η αφήγηση που θα τη διαδεχθεί».
 
Μέχρι τότε βέβαια, ο Σπάρτακος εισήγαγε τον όρο στη δημοτική πολιτική μας πραγματικότητα… Αυτό του το δίνουμε… Τ.Ο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.