Ο Δημος Καβαλας φροντιζει για τη διασωση της ιστοριας του

Άλλο ένα μνημείο της Ιστορίας της καπνούπολης Καβάλας βρίσκεται πλέον στα χέρια του Δήμου Καβάλας

Άλλο ένα μνημείο της Ιστορίας της καπνούπολης Καβάλας βρίσκεται πλέον στα χέρια του Δήμου Καβάλας, μετά την αγορά των καπναποθηκών που βρίσκονται μεταξύ των οδών Εθνάρχου Μακαρίου, Νίκης, Δαγκλή και Δαμιανού, με την επωνυμία «Παλιό Ωδείο».

Οι διαδικασίες αγοράς των καπναποθηκών ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 με την υπογραφή του συμβολαίου από τον Δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη, και τον εκπρόσωπο της «Alpha Αστικά Ακίνητα», που διαχειρίζεται τα κτίσματα, τα οποία αποτελούν τμήμα του συγκροτήματος καπναποθηκών της πρώην ΣΕΚΕ και της πρώην «Θεμελιοδομή».

Έτσι, μετά την απόκτηση του Φρουρίου, των κτηρίων που στεγάζουν τις Υπηρεσίες του Δημαρχείου, το Δημοτικό Ωδείο και το ΔΗΠΕΘΕ, της Δημοτικής Καπναποθήκης, της Παλιάς Μουσικής, του παλιού Μεντρεσέ, αναλαμβάνει την προστασία, διάσωση, συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση και αυτών των καπναποθηκών.

Πρόκειται για μια αυτόνομη κτηριακή μονάδα, που βρίσκεται επί των οδών Δαμιανού και Νίκης, αποτελούμενη από δύο επί μέρους κτήρια, επί αυτοτελούς γηπέδου 647,88 τ.μ. και κατά το κτηματογραφικό απόσπασμα 711 τ.μ., που αγοράστηκε έναντι 189.000 ευρώ, ύστερα από σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Στόχος του Δήμου, πέρα από την διάσωση και διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του κτηρίου, είναι η δημιουργία δημοτικού πολιτιστικού κέντρου, που θα περιλαμβάνει χώρο εκδηλώσεων, διαλέξεων και μικρό συνεδριακό κέντρο, ενώ θα στεγάσει και παράρτημα του Δημοτικού Ωδείου.

Βλέπουμε λοιπόν πως οι άλλες πόλεις φροντίζουν για να διατηρήσουν το πολιτιστικό τους απόθεμα, λύνοντας παράλληλα και ζητήματα στέγασης των υπηρεσιών τους αλλά και δημιουργώντας χώρους πολιτισμού για τους πολίτες τους.

Κινήσεις που δυστυχώς δεν έχουμε δει στην Ροδόπη, με πολλά ιστορικά κτίρια, τόσο καπναποθήκες όσο και σπίτια, να έχουν παραδοθεί στην αργή απαξίωση του χρόνου.

Ας ελπίσουμε πως στην νέα θητεία που ξεκινά, για το σύνολο των αυτοδιοικητικών αρχών, να δούμε κάποια κινητικότητα στον συγκεκριμένο τομέα, μιας και το κτιριακό απόθεμα γίνεται όλο και παλιότερο, και η απαξίωσή του δεν τιμά κανένα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.