Νικος Κοτζιας για το Κυπριακο: «Δεν θελουμε εγγυητριες δυναμεις και δεν θελουμε, επισης, να ειμαστε εγγυητρια δυναμη»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη σε σχέση με το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού αλλά και την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς  στο γερμανικό ειδησεογραφικό Πρακτορείο DPA.
 
Ενδιαφέρουσα σε σχέση με την ειλικρίνεια και την τόλμη του κ. Κοτζιά ο οποίος δεν δίστασε να αποδώσει τα «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» κάνοντας σαφέστατες αναφορές στην αδιαλλαξία που επιδεικνύει η γειτονική Τουρκία αλλά και στον «αναχρονισμό» των εγγυητριών δυνάμεων.
 
«Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να καταργήσουμε τις αιτίες του. Σε διαφορετική περίπτωση, για ποιο πράγμα συζητάμε; Το πρόβλημα είναι η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της να επιλυθεί το Κυπριακό.
 
«Mέχρι στιγμής, η Τουρκία συνδυάζει την επιθυμία να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους με τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της στην περιοχή. Θέλουμε όμως να λύσουμε το Κυπριακό και όχι να ασχοληθούμε με τη γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας. Αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης» υπογράμμισε.
 
Απατώντας σε ερώτηση σε σχέση με το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων, ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε πως «δεν θέλουμε εγγυήτριες δυνάμεις και δεν θέλουμε, επίσης, να είμαστε εγγυήτρια δύναμη» σημειώνοντας μάλιστα πως «το δικαίωμα επέμβασης μίας τρίτης χώρας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
 
Απαντώντας στο ερώτημα αν η Τουρκία επιμείνει στα δικαιώματά της ως εγγυήτριας δύναμης, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας», «αν επιτρέψουμε το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων», καθώς «σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε, για παράδειγμα, η Ρωσία να έρθει και να πει: «Θέλω να έχω δικαίωμα επέμβασης στα κράτη της Βαλτικής για να προστατέψω τον ρωσόφωνο πληθυσμό»».
 
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κυρίαρχη Κύπρος. Διαφορετικά, η Τουρκία θα μπορούσε, μέσω του καθεστώτος των εγγυήσεων, να έχει επίσης λόγο στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επεσήμανε στη συνέχεια ενώ έκανε γνωστό πως με βασική αρχή την εγγύηση των δικαιωμάτων και των δύο κοινοτήτων «επεξεργαζόμαστε μία συνθήκη για μια ομοσπονδιακή Κύπρο. Και οι δύο εθνοτικές ομάδες θα έχουν ίσα δικαιώματα. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικό τους ομόσπονδο κρατίδιο ή καντόνι, ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε. Εκεί θα είναι μόνοι τους και θα μπορούν να διαχειρίζονται τη δική τους ασφάλεια, καθώς θα έχουν τη δική τους αστυνομία. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία θα αποτελείται κατά 50% από Τουρκοκύπριους και κατά 50% από Ελληνοκύπριους. Πέρα από την ομοσπονδιακή αστυνομία θα υπάρχει μια διεθνής αστυνομική δύναμη που θα παρεμβαίνει σε περίπτωση που οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας δεν επαρκούν».
 
Αξίζει να σημειωθεί πως την συνέντευξη του κ.Κοτζιά ακολούθησαν δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως «σήμερα δεν υπάρχει έδαφος για λύση του Κυπριακού» υποδεικνύοντας  πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει «να εντείνουμε τις επαφές μας με τους εταίρους και γείτονές μας, με τον γ.γ. του ΟΗΕ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και να στηρίζουμε τις δικοινοτικές συνομιλίες. Εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος, είμαι έτοιμος να παραστώ ο ίδιος στις συνομιλίες. Για ουσιαστικό διάλογο. Χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας, αλλά και χωρίς φοβικότητα και υπεκφυγές».Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.