Μονο με ΕΣΠΑ προχωρα η διαχειριση των απορριμματων

Απαρατήρητα

Στο ΕΣΠΑ εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι Δήμοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον ποσά εισφοράς στη ΔΙΑΑΜΑΘ, τα οποία φυσικά θα μετακυλήσουν στους δημότες.

Και αυτό γιατί αφενός οι πολλαπλές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τα απορρίμματα (και οι παλινωδίες) έχουν φτάσει στο σημείο να χρειάζεται να χρησιμοποιείται ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής πολύ πέρα από τον ορίζοντα λειτουργίας του, και επειδή κανένας δεν σκέφτηκε, όταν ξεκινούσαν τις διαδικασίες για το πέρασμα στο νέο καθεστώς διαχείρισης απορριμμάτων, να συμπεριλάβει τις αποκαταστάσεις των υφιστάμενων ΧΥΤΑ στο κόστος, ώστε να μην χρειάζεται τώρα να βγαίνουν νέα έργα, και να κυνηγάμε τις χρηματοδοτήσεις από πίσω (και αν δοθούν).

Μάλιστα ο Δήμος Κομοτηνής, από αυτή τη διαδικασία, βγαίνει και κερατάς, και δαρμένος: αφενός επιβαρυνόταν με τα απορρίμματα δύο ΠΕ για πολλά χρόνια, αφετέρου θα κληθεί να πληρώσει τόσο επιπλέον ποσό προς τη ΔΙΑΑΜΑΘ, και να βρει και 2 εκ. ευρώ για το μέρος της αποκατάστασης που του αναλογεί. Βάλτε μέσα και το γεγονός ότι έργα σαν και αυτό τείνουν να καθυστερούν αρκετά (η επέκταση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής, πάλι με ΕΣΠΑ, βρισκόταν επί δύο χρόνια στα δικαστήρια μέχρι να αναδειχθεί οριστικός ανάδοχος), αν δεν βρεθεί χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, πολύ φοβόμαστε πως ο ΧΥΤΑ θα βρίσκεται μαζί μας για πολύ καιρό ακόμη, ακόμα και αν πλέον δεν χρησιμοποιείται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.