Μια προταση στο πλαισιο της πρωτοβουλιας της Βουλης για την αναπτυξη της Θρακης
Αρχικά θα πρέπει όλοι οι θρακιώτες να χαιρετήσουμε τη πρωτοβουλία της Βουλής να ασχοληθεί ad hoc με το αναπτυξιακό μέλλον της Θράκης μας. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η γεωστρατηγική ισχύς της χώρας διπλασιάστηκε μετά την ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό. Αυτή τη φορά ελπίζουμε το ενδιαφέρον να αποδειχτεί πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό σε σχέση με μια άλλη πρωτοβουλία της Ακαδημίας Αθηνών το 1994 για την ανάπτυξη της Θράκης μέσω μιας μελέτης που συντάχτηκε από τεχνοκράτες των Αθηνών που μάλλον κατέληξε στις ελληνικές καλένδες.
Η Θράκη απέκτησε μετά το 1976 ένα κινητροδίαιτο παραγωγικό σύστημα μη ανταγωνιστικό διεθνώς, μέσης και χαμηλής έντασης τεχνολογίας σε παραδοσιακούς κλάδους, που προσπαθούσε μέσω τεχνητού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος-υψηλές επιχορηγήσεις, επιδότηση εργασίας με 12%, κλπ, να επιβιώσει. Εξέλιπαν, η παραγωγή ποιοτικών high-tech προϊόντων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω χρηματοδοτήσεων έξυπνων δράσεων marketing για είσοδο σε νέες αγορές, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας υψηλών δυνατοτήτων με πρόσβαση στη νέα τεχνολογία, κ.λπ. Για όλα αυτά τα μειονεκτήματα η μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών είχε γενικόλογα ευχολόγια και όχι συγκεκριμένα μέτρα. Μάλιστα είχε και εξόχως ευνόητο δημογραφικό στόχο, να αυξηθεί ο πληθυσμός της κατά 60.000 έως το 2000. Αλλά και οι δημόσιες επενδύσεις μέσω ΠΔΕ, ΚΠΑ και ΕΣΠΑ είχαν μικρή αναπτυξιακή μόχλευση, διότι υπήρξε διασπορά των πόρων σε πολλά, μικρής κλίμακας έργα/δράσεις, ανεπαρκείς οικονομίες κλίμακας, μικρή τοπική κοινωνική και τεχνολογική προστιθέμενη αξία και μεγάλη διάρκεια αποπεράτωσής τους.
Η Θράκη πάντα είχε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για ουσιαστική ανάπτυξη, δηλαδή, φυσικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους πόρους. Απλά, της έλειψαν οι ικανές συνθήκες, οι έξυπνες, συνεπείς διαχρονικά και αποτελεσματικές τεχνικοοικονομικά, περιφερειακές αναπτυξιακές στρατηγικές που θα αντιρροπούσαν τα πέντε βασικά διαχρονικά μειονεκτήματά της.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.