Ο ξεχασμενος ευεργετης της Κομοτηνης

Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από τον θάνατο του Νικόλαου Παπανικολάου

Την Τρίτη 26 Μαρτίου, συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από τον θάνατο του Νικόλαου Παπανικολάου, του ευεργέτη της Κομοτηνής που άφησε πίσω του ένα σημαντικό κτίριο και ίδρυμα, το οποίο όμως δεν αγκάλιασε η πόλη όπως έπρεπε.

Το κτίριο αυτές τις μέρες είναι περισσότερο γνωστό για την αίθουσα εκδηλώσεων του, και όχι τη συλλογή του, ενώ οι πρόσφατες αισθητικές παρεμβάσεις στο εξωτερικό του κτιρίου, και στην αίθουσα, δεν επαρκούν για να μπορέσουν να το φέρουν στη θέση που του αξίζει.

Δυστυχώς όμως και ο ίδιος ο Νικόλαος Παπανικολάου, έχει ουσιαστικά ξεχαστεί και αυτός, όπως βέβαια και πολλοί άλλοι ευεργέτες, ανεξαρτήτως μεγέθους προσφοράς.

Ακόμα και τον Νέστωρα Τσανακλή  (το κτίριο του οποίου ουσιαστικά βρισκόταν στην καρδιά της πόλης και με πολλούς κόπους και βάσανα κατάφερε να ανακαινιστεί) που μόλις πρόσφατα «μπήκε» στο κτίριο, και ακόμα ουσιαστικά η συλλογή του δεν αποτελεί το παράθυρο στη ζωή του που θα έπρεπε.

Ας ελπίσουμε πως δεν θα πρέπει να περάσουν 100 χρόνια ώστε να αρχίσει να θυμάται η πόλη του και τον Παπανικολάου, παρόλο που το βεληνεκές του δεν έφτασε μέχρι την Αίγυπτο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.