Μια ποσοστωση δεν φερνει την ανοιξη…

Απαρατήρητα

Το ζήτημα της μείωσης του ποσοστού συμμετοχής από κάθε φύλο σε 33% από 40%, που ισχύει σήμερα, ήταν μία από τις αλλαγές στις οποίες αντέδρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, με το ψήφισμα που απέστειλε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ποσόστωση, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, αφορά την συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια, μιας και δυστυχώς, ακόμα υπάρχει πρόβλημα στην εκπροσώπηση.

Η ποσόστωση υποψηφίων γυναικών έφτασε το 40% στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως η αύξηση της ποσόστωσης δεν μεταφράστηκε σε αύξηση της εκπροσώπησης, και μάλιστα στην περιοχή μας σήμαινε το αντίθετο, με τον αριθμό των γυναικών σε πολλά Συμβούλια να μειώνεται σημαντικά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου ο αριθμός των γυναικών έφτασε τις 2, λιγότερες από κάθε άλλη φορά.

Ακόμα όμως και αν υπήρχε αύξηση, αυτή ήταν μικρή, με την εκπροσώπηση του ενός φύλου να υστερεί σημαντικά από την πραγματική του εκλογική δύναμη.

Οι λόγοι για αυτό είναι πολλαπλοί, και δυστυχώς δεν διαθέτουμε ούτε την επιστημονική δεινότητα, ούτε το χώρο για να μπορέσουμε να τους αναπτύξουμε σωστά. Το πρόβλημα είναι πως κανείς άλλος δεν φαίνεται να ασχολείται με το πώς το «μείγμα» στην αυτοδιοίκηση, αλλά και στο Ελληνικό κοινοβούλιο, θα γίνει πιο αντιπροσωπευτικό.

Γιατί θα πρέπει να είναι προφανές πως η ποσόστωση μόνη της, δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, και πολύ φοβόμαστε πως δεν θα την φέρει ούτε αν φτάσει στο 50%. Μέχρι τότε, θα αποτελεί φύλλο συκής…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.