Κακοκαιριας …συμπερασματα

Απαρατήρητα

Το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η προχθεσινή κακοκαιρία στην Ροδόπη κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι, δεδομένων και των όσων καταγράφονται στην σημερινή έκδοση του «ΠτΘ».
 
Η αγροτική παραγωγή της Ροδόπης και κυρίως των περιοχών των Δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου και Μαρώνειας σε μεγαλύτερο του 50% κατεστραμμένες, τους αγρότες ευλόγως απελπισμένους  μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής της φετινής τους σοδειάς και τους λοιπούς πολίτες εφησυχασμένους για τα χειρότερα που ευτυχώς δεν έγιναν στην περιοχή μας, έγιναν όμως στην «γειτονική» Χαλκιδική όπου δυστυχώς θρηνήσαμε τις ζωές έξι συνανθρώπων μας.
 
Πέραν του μεγέθους της καταστροφής η επόμενη ημέρα έφερε μαζί της και βασικές μαρτυρίες κυρίως ενθαρρυντικές από πλευράς των συμπολιτών μας.
Η  πρώτη εξ αυτήν αφορά στην άμεση ανταπόκριση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ που  κατόπιν της σχετικής πρωτοβουλίας πολιτικών εκπροσώπων της περιοχής μας, από κάθε βαθμίδα, βρέθηκαν ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στην Ροδόπη για την εκτίμηση των ζημιών. Επιδεικνύοντας αυτή τη φορά άμεσα αντανακλαστικά που ίσως να λειτουργήσουν – δεδομένου ότι θα υπάρχει και άμεσο αλλά και ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις αποζημιώσεις των αγροτών- λίγο κατευναστικά στην απογοήτευση των παραγωγών μας που είδαν τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς να χάνονται σε λίγα λεπτά.
 
Η δεύτερη επίσης καλή μαρτυρία αφορά σε αυτή που κατέθεσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής Θέμης Τζενετίδης δια του Ραδιοφώνου του Παρατηρητή, για τα αντανακλαστικά που επέδειξαν και οι πολίτες της Κομοτηνής, «συμμορφούμενοι» με τις σχετικές οδηγίες και επισημάνσεις που παρείχε ο Δήμος λίγα εικοσιτετράωρα πριν. Τουλάχιστον ως έναν βαθμό, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν ενδεχομένως τα «χειρότερα» στον Δήμο Κομοτηνής, αλλά και ως έναν βαθμό η κατανόηση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής, που σαφώς βεβαίως δεν ευθύνεται για όλα.
 
Η επόμενη ημέρα όμως έφερε όπως γράψαμε παραπάνω μαρτυρίες «κυρίως ενθαρρυντικές» γεγονός που σημαίνει ότι υπήρξαν και αυτές που κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές ήταν.
 
Από τα πολύ αποθαρρυντικά λοιπόν, για πολλοστή φορά στην ελληνική πραγματικότητα, τα όσα ακολούθησαν την «επόμενη ημέρα» σε τηλεοπτικά πάνελ και συζητήσεις σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής και με επίκεντρο τα τραγικά γεγονότα της Χαλκιδικής.
 
Με συζητήσεις και συνομιλητές που εναγωνίως έψαχναν να βρουν τους «υπαίτιους» της καταστροφής, μεταξύ πρώην και νυν κυβέρνησης και πολιτικά στελέχη που αντάλλασαν κατηγορίες, αλλά και «φιλοφρονήσεις» επί των επικεφαλής τους για το τι έγινε και τι δεν έγινε για την αποφυγή τέτοιων φυσικών καταστροφών.
 
Και δημοσιογράφους σε ρόλο συντονιστών των εν λόγω συζητήσεων αλλά και σε ρόλο «εισαγγελέα» των «μεν» και των «δε» προς ενίσχυση της συζήτησης.
 
Ακόμα μία λυπητερή ημέρα για την ελληνική τηλεόραση και την ελληνική δημοσιογραφία.
 
Ας κρατήσουμε όμως τα ενθαρρυντικά…! N.B.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.