Η κεντροαριστερα συνομιλει χωρις απαραιτητως και να συμφωνει σε ολα…

Το σύνολο του κεντροαριστερού σύμπαντος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συγκεντρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Ξάνθη για να πλαισιώσει την εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που είχε ως αντικείμενο την προοπτική του πολιτικού αυτού χώρου, ενόψει των εξελίξεων των επομένων μηνών και του συνεδρίου που αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιούνιο.
 
Ομιλητές ορίσθηκαν η βουλευτής Δράμας, Χαρά Κεφαλίδου ως προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του ΓΑΠ, ο Σταμάτης Μαλέλης από την ΔΗΜΑΡ, ο Γιάννης Δουκέλης από τις Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία και ο Νίκος Μπίστης, που όπως ανέφερε, παρακολουθεί τις κινήσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς από το 2009, τόσο τις ολιγότερο πετυχημένες, όπως υπήρξε το πείραμα της ΔΗΜΑΡ, όσο και τις απολύτως αποτυχημένες, όπως καταγράφηκε ιστορικά η κίνηση των 58.
Παρόντες ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης και ο αδελφός του Θανάσης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Ξάνθης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, Φώτης Καραλίδης, ο πρώην περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος με την ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Τραϊφόρος, ο υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης, Χρήστος Γκαρμπούνης και πολλοί ακόμα, που γέμισαν την ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και καλαισθησίας αίθουσα του Θρακικού Ιδρύματος Τέχνης και Παράδοσης.
 
Εύκολα… κεντροαριστερά συμπεράσματα μην περιμένετε ότι βγήκαν. Όλοι είπαν τα δικά τους, όλοι ομνύουν πίστη στην ενότητα της παράταξης και ο καθένας την αναλύει διαφορετικά. Για παράδειγμα, ο Νίκος Μπίστης, ζητά πρώτα να γίνει ένα κόμμα –ομοσπονδία, στα πρότυπα της ιταλικής «Ελιάς», «που κυβέρνησε την Ιταλία σε δύο περιόδους» και στη συνέχεια να γίνει η ομογενοποίησή του, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Παράλληλα βλέπει επίκαιρη και τη διαχωριστική γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας από τη δεξιά και όχι μόνο από τις δυνάμεις του λαϊκισμού που βρίσκουν ακροατήριο εκεί που δεν μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις η σοσιαλδημοκρατία.        

Ο Σταμάτης Μαλέλης, θυμήθηκε την εποχή που ήταν σύμβουλος του ΓΑΠ το 2007 και συνέγραψαν την επιστολή συνεργασίας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς προς Αλαβάνο και Τσίπρα η οποία απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τους τότε ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Χαρά Κεφαλίδου, τόνισε ότι απαιτείται ολομέτωπη ρήξη με τον λαϊκισμό και τις δυνάμεις που τον εκφράζουν και ότι η αναπαλαίωση με στελέχη από τις ιστορικές εποχές της δεκαετίας του 80 για τον προοδευτικό χώρο, δεν είναι πανάκεια και δεν αποτελεί την λύση του προβλήματος. Αντιθέτως, επιβάλλεται ανανέωση προσώπων και ιδεών σε όλα τα επίπεδα και διατύπωση μιας συγκροτημένης πολιτικής πρότασης που να φέρνει κοντά τη νεολαία και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Αντιθέτως, ο Χάρης Καστανίδης ως «παλιός και μη διαθέτων φιλοδοξίες για τον εαυτό του», όπως είπε, υποστήριξε ότι ο δημοκρατικός χώρος θα μεγαλώσει και πάλι μόνο αν αξιοποιήσει το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού που διαθέτει και κάνει ξεκάθαρη την διαχωριστική γραμμή από τις δυνάμεις που διαδέχθηκαν την κυβέρνηση του ΓΑΠ της περιόδου 2009-11 και οι οποίες «είναι υπεύθυνες για πολλά από δεινά που συσσώρευσαν στην χώρα μέχρι σήμερα».  Έκανε ωστόσο λόγο για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, προκειμένου η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα των μνημονίων, κάτι που πέτυχαν οι άλλες χώρες που πέρασαν μέσα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως συνέβη με την Ελλάδα. Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.