Για την «αρνητικη ψηφο»

Απαρατήρητα

Με 17 μονάδες διαφορά και ποσοστό 58,5% έναντι του 41,45% των ψήφων που συγκέντρωσε η συνυποψήφιά του Μαρί Λεπέν, ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος, μετά την κρίση του 2008, που κατέφερε να κερδίσει δεύτερη θητεία, εν αντιθέσει με τους προκατόχους του, ενώ την ίδια ώρα η αντίπαλός του Μαρί Λεπέν «έσπασε» και αυτή ρεκόρ καθώς το ποσοστό που έλαβε στον δεύτερο γύρο, αποτελεί ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Παρά το ιστορικό ποσοστό που κατάφερε να κερδίσει η Μαρί Λεπέν, φαίνεται ότι αυτή ήταν και ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησε στη νίκη Μακρόν, καθώς δεν επρόκειτο για νίκη πίστης στις ιδέες και την πολιτική του, αλλά περισσότερο της νίκης της «αρνητικής ψήφου» αντί – Λεπέν απέναντι στην αντί – Μακρόν ψήφο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εκλέχτηκε διότι ουδείς – πλην προφανώς του 41+ που την ψήφισαν – δεν ήθελε τη Λεπέν στην Προεδρία, παραδοχή ίσως που προκαλεί ανησυχία μεγαλύτερη αυτής που προκαλούν για ένα κομμάτι της υπόλοιπης Ευρώπης, τα ποσοστά της ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Κι αυτό γιατί γίνεται εμφανές το πολιτικό κενό, εκτός των ελληνικών, εντός όμως των ευρωπαϊκών συνόρων, που προφανώς οδηγεί σε παραλληλισμούς και με τα εντός ελληνικών συνόρων. Ανησυχητικό διότι η ψήφος, σε επίπεδο τουλάχιστον θεωρητικό, οφείλει να βασίζεται σε οράματα, ιδέες και πιστεύω και όχι στην λογική «το μη χείρον βέλτιστον».

Και αν και στην Ελλάδα έχουμε – θέλουμε να πιστεύουμε- τελειώσει με την ακροδεξιά εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, κρίνοντας από την υφιστάμενη κατάσταση αυτού ευρύτερα, δυστυχώς όλα δείχνουν πως δεν έχουμε τελειώσει και με την λογική της ψήφου του «καλύτερου από τους χειρότερους». Αν ποτέ βεβαίως…!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.