Φιλελληνισμος και Φιλελληνες

Εορτασμός ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Η 19η  Απριλίου καθιερώθηκε ως ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης με επετειακό χαρακτήρα, σημαιοστολισμούς των Δημόσιων καταστημάτων, Δοξολογίες, Πανηγυρικούς λόγους, καταθέσεις στεφάνων κλπ εκδηλώσεις στη μνήμη των φιλελλήνων. Με την ευκαιρία αυτού του εορτασμού πιστεύω ότι αξίζει να προβάλουμε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο του Φιλελληνισμού που έχει ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία της πατρίδας μας.

Αξίζει  και  μια  αναφορά για τους ΑΧΕΠΑ της Αμερικής  σχετική  με τον φιλελληνισμό .

Δύο εβδομάδες πριν από τις Αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ αξιολόγησε τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας. Γνώμονας της αξιολόγησης, όπως αναφέρει η “Φωνή της Αμερικής”, το πόση εκτίμηση έδειξαν προς την ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πως ψήφισαν πάνω στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο κατά την θητεία τους, στην λήγουσα  σύνοδο του Κογκρέσου.

Σημειώνεται, ότι η ΑΧΕΠΑ κάθε φορά που γίνονται εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες καταρτίζει κατάλογο με τις επιδόσεις των μελών του Κογκρέσου, ώστε η ομογένεια να γνωρίζει τί έχουν κάνει για τα θέματά της πριν τα μέλη της προσέλθουν στις κάλπες. Ο κατάλογος της ΑΧΕΠΑ παρέχει, επίσης, ευκαιρία στους ομογενείς να ευχαριστήσουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους στην Βουλή και την Γερουσία για κάθε τι που αυτοί έπραξαν στον χρόνο που πέρασε.

Τελειώνοντας ,  ακόμη  και σήμερα ας γίνει τοις πάσι γνωστό και αντιληπτό ότι:

Δεν είμαστε μόνοι μας. Δεν είμαστε μόνο 10 εκατομμύρια Έλληνες, οι ξένες ηγεσίες γνωρίζουν ότι έχουν απέναντί τους μεγαλύτερο πληθυσμό.

Έχουν και τους φιλέλληνες.         

Δόξα και τιμή σε αυτούς που άφησαν τις πατρίδες τους, τις οικογένειές τους και ήλθαν στην Ελλάδα μας για να πολεμήσουν για τα ιδανικά της ελευθερίας.

Πολύ  σωστά η ελεύθερη  Ελλάδα έδωσε σε όλες τις πόλεις ονομασίες  οδών με την επιγραφή οδός φιλελλήνων.

Πιστεύω ότι η ελληνική πολιτεία με την θεσμοθέτηση αυτής της επετείου μνήμης, εκφράζει την ελάχιστη ευγνωμοσύνη της, απέναντι στην αυταπάρνηση και τη θυσία των φιλελλήνων για την Ελλάδα.

*Ο Αλέξανδρος Καζαντζής είναι Εκπαιδευτικός-Νομικός- Συγγραφέας-Ποιητής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.