Εσεις φορεσατε τον Μαρτη σας;

Απαρατήρητα

1η του Μάρτη χθες, και ο ερχομός του νέου μήνα, έφερε μαζί του τους «Μάρτηδες» ή αλλιώς το κοκκινόλευκο βραχιολάκι, που σύμφωνα με το έθιμο, φοράμε την πρώτη μέρα κάθε Μάρτη και μας συνοδεύει ως το τέλος του μήνα ή μέχρι την θέαση του πρώτου χελιδονιού.
 
Και αν ο Μάρτης είναι συνυφασμένος με την άνοιξη, μιας και μας προστατεύει από τον πρώτο «βλαβερό» ήλιο της εποχής σύμφωνα με την λαϊκή δοξασία, ο φετινός  Μάρτης κάθε άλλο παρά την άνοιξη έφερε μαζί του, μιας και οι χαμηλές θερμοκρασίες και η κακοκαιρία καλά κρατούν.
 
Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μας εμπόδισε να τηρήσουμε το έθιμο, φορώντας τον κοκκινόλευκο Μάρτη μας, πριν βγούμε από το σπίτι, το πρωί της Πέμπτης, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από τις δια ζώσης επαφές μας είτε δια των αναρτήσεων στα social media που «ξεχείλισαν» από χειροποίητους, περίτεχνους και ευφάνταστους Μάρτηδες.
 
Μπορεί ο βλαβερός ανοιξιάτικος ήλιος προς το παρόν τουλάχιστον, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων να αργεί, ωστόσο όπως λέει και ο σοφός λαός, ο Μάρτης προστατεύει από πολλά άλλα καλά και τις αρρώστιες.
 
Πέραν του γεγονότος, ότι αν κρίνουμε από την ποικιλία των σχεδίων, αλλά και την δημοφιλία του κάθε χρόνο, αποτελεί και …μόδα!
 
Καλό μήνα λοιπόν, πολύχρωμο να ευχηθούμε και το ταχύτερο δυνατό να υποδεχτούμε και ουσιαστικά την άνοιξη. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.