Ενα κερι και πολυ αγαπη για τον Γκαγκαβουζη Χρηστο Κοζαριδη

Στις 25 του Ιούλη συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από το μακρύ ταξίδι του αγαπημένου μας Χρήστου Κοζαρίδη προς τους μυθικούς εκείνους λειμώνες όπου δεν υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι, καταφρονεμένοι και commme il faut πολίτες, ορθόδοξες δηλαδή κατηγορίες ανθρώπων και μη…
 
Τον αγαπημένο μας Χρήστο Κοζαρίδη που είχαμε τη σπάνια τύχη να γνωρίσουμε και να συνθέσουμε δυο από τα πολυτιμότερα βιβλία-έρευνές του για τη Θράκη, το «Από την Ανατολική Θράκη στην Επαρχία Νέστου», το 2006, με τη συνεργασία του Βασίλη Αϊβαλιώτη και της Σοφίας Αδαμαντίδου για λογαριασμό των εκδόσεων του ΠΑΚΕΘΡΑ, στο οποίο απέδιδε την πορεία 3000 περίπου οικογενειών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Νέστου με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη,
 
και το βιβλίο ορόσημο για την ιστορία των Γκαγκαβούζων της περιοχής μας, και όχι μόνο, με τίτλο «Εμείς οι Γκαγκαβούζηδες», το 2009, και το οποίο ο αείμνηστος Χρήστος είχαμε την τιμή να αναθέσει την έκδοσή του στις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης».
 
Τρία χρόνια χωρίς τον Χρήστο, τον λεβέντη Χρήστο, τον φίλο της καρδιάς και της ψυχής μας, στη μνήμη του οποίου πολλοί όσο ζούμε πολλά θα οφείλουμε… Για τα δώρα της ζωής και της αγάπης που μας χάριζε…
 
Τρία χρόνια μετά, με τον φίλο του τον Τριαντάφυλλο Παπαδάκη να έχει κάνει το καλύτερο, να έχει αφιερώσει τη σελίδα Φίλοι Λαογραφίας, Παράδοσης και Ιστορίας που διαχειρίζεται στη μνήμη του… Τον Τριαντάφυλλλο Παπαδάκη που έγραψε και το ακόλουθο σημείωμα και στον οποίο οφείλουμε το κερί τη μέρα του μεγάλου ταξιδιού του Χρήστου Κοζαρίδη, όλοι εμείς που οι ημερομηνίες και οι αριθμοί δεν μας πάνε κι ούτε τους πάμε, κουβαλούν όμως ενίοτε μαζί τους ψυχωφελή σήματα…  

Το σημείωμα του Τριαντάφυλλου Παπαδάκη για τον Χρήστο Κοζαρίδη 

«Πάνε 3 χρόνια που χάσαμε τον ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΖΑΡΙΔΗ. Τον ΘΡΑΚΙΩΤΗ ιστοριοδίφη οδοντίατρο στον οποίο αφιέρωσα τη σελίδα αυτή. Έναν άνθρωπο, που όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν, μιλούν με τα καλύτερα λόγια και αναπολούν τις στιγμές μαζί του.
 
Οι δράσεις του, η εμπεριστατωμένη ιστορική μελέτη του και η χειμαρρώδης ορμή του είναι πλευρές του 52χρονου βίου του που δύσκολα θα ξεχαστούν.
 
Το βιβλίο του «Εμείς οι Γκαγκαβούζηδες» και η αναπαράσταση του «Θρακιώτικου Γάμου» αποτελούν σημείο αναφοράς για όλους μας.
 
-Χρήστο εσύ που ήσουν πάντα on line, αν μας διαβάζεις από εκεί πάνω, να ξέρεις θα είσαι πάντα στη σκέψη και στις καρδιές μας.
Πάντα όταν περνάω από την Χρυσούπολη θα σου ανάβω το κεράκι σου και θα σε θυμάμαι με νοσταλγία σαν έναν από τους ΦΙΛΟΥΣ που δεν έπρεπε να χάσω τόσο νωρίς και τόσο άδικα.»
 
Χρήστο μου/μας Χαίρε…

«Παρατηρητής της Θράκης»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.