Ελευση νεας δεκαετιας και ο συντηρητισμος καλα κρατει

Απαρατήρητα

Μια transgender γυναίκα στην Ξάνθη, κατήγγειλε πως της ακύρωσαν συμφωνία ενοικίασης επαγγελματικού χώρου λόγω της ταυτότητας του φύλου της, έπειτα από παρότρυνση του γιου της ιδιοκτήτριας. Η ίδια, που στο παρελθόν έχει πέσει ξανά θύμα σεξιστικής επίθεσης στην πόλη, κατήγγειλε το γεγονός μέσω ανάρτησης της στο facebook, με αποτέλεσμα να προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον.

«Μετά από καιρό, μου δόθηκε μια ευκαιρία να κάνω ένα μαγαζί με φαγητά, πίτες και διάφορα που το λατρεύω, και συγχρόνως θα γλίτωνα από αυτό που ζω τώρα», έγραψε μεταξύ άλλων η Angie.

Όπως λέει η γυναίκα, όλα είχαν συμφωνηθεί με την ιδιοκτήτρια και σκόπευε να πάει στην ΔΕΗ για να αλλάξει το όνομα στον λογαριασμό του ρεύματος, όταν ο γιος της ιδιοκτήτριας, μόλις την αντίκρισε πίεσε την μητέρα του να ακυρώσει τη συμφωνία. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, η ιδιοκτήτρια με την οποία είχαν υπογράψει τα συμβόλαια την κάλεσε λίγο αργότερα και της είπε φανερά πιεσμένη: «Δεν μπορώ να κάνω κάτι, συγγνώμη δεν μπορώ να δώσω το μαγαζί επειδή σε είδε εσένα. Τα ακυρώνω όλα».
 
Στην μακροσκελή ανάρτησή της, προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Δεν πέφτω, σίγουρα θα το παλέψω […] έχω περάσει και χειρότερα και έχω δει πολλά στη ζωή μου από τον κόσμο και την κοινωνία […] αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ένας νέος άνθρωπος να έχει τέτοιες αντιλήψεις και να κολλάει που είμαι τρανς γυναίκα. Δηλαδή τι είμαστε εμείς; Πολίτες τρίτης κατηγορίας; Δεν έχουμε δικαίωμα στην εργασία, στη ζωή, στην ασφάλεια – σε τίποτα και «να πεθάνουμε στον δρόμο»; Σε λίγες ώρες φτάνουμε στο 2020 και βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Υπάρχουμε και ζούμε ανάμεσά σας, έχουμε δικαίωμα στη ζωή, είμαστε άνθρωποι».

Αξίζει να συμπληρώσουμε πως το περιστατικό έρχεται να συγκαταλεχθεί ανάμεσα στις αναρίθμητες σεξιστικές επιθέσεις και διακρίσεις που σημειώνονται ανά την χώρα, με την πρόσφατη αποτυχία αναθεώρησης του άρθρου του Συντάγματος για απαγόρευση στις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και το φύλο να «σφραγίζει» και την έλλειψη συνταγματικής προστασίας αυτών.

Η Άννα Κουρουπού έκανε έκκληση στο Facebook για να βρεθεί νομική στήριξη και συμβουλευτική και μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, υπήρξε τεράστια κινητοποίηση όπως έγραψε σήμερα η ίδια. «Όλη αυτή κινητοποίηση δείχνει περίτρανα ότι ακόμη υπάρχουν ωραίοι άνθρωποι. Υγιείς στην ψυχή τους […] Απόρροια αυτής της κινητοποίησης από όλους εσάς, είναι πρώτον η ενδυνάμωση αυτής της τρανς γυναίκας που εισέπραξε τόση στήριξη». Η Angie δεν σκοπεύει να κάνει αγωγή ή μήνυση καθώς το οίκημα είναι στο όνομα της μητέρας και «αυτή η γυναίκα είναι προφανώς θύμα του γιου της».

Παρά το θετικό αποτύπωμα που άφησε το κύμα αντιδράσεων, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και γεννά για ακόμη μια φορά ερωτήματα  για την κοινωνία στην οποία ζούμε. Ερωτήματα όπως αυτά που έθεσε η συγκεκριμένη γυναίκα. Ερωτήματα που δεν θα έπρεπε να υφίστανται και κάποια στιγμή δεν θα υφίστανται όταν πάψουν να μας ενδιαφέρουν μόνο τα του οίκου μας και από «παρατηρητές» καταδικαστέων περιστατικών, συμβάλλουμε ουσιαστικά στην εξάλειψη τους.
Ε.Γ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.