Εφη Αχτσιογλου απο την Αλεξανδρουπολη: «Παραλογες οι απαιτησεις του ΔΝΤ για εκ των προτερων νομοθετηση μετρων»

«Το πρώτο μας μέλημα είναι να τηρηθεί η νομιμότητα και να μπει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, η οποία έχει αρχίσει και λαμβάνει έντονες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω και της αποδιάρθρωσης του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων που συνέβη την περίοδο 2010-2014» δήλωσε μετά το πέρας της χθεσινής επίσκεψής της στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Αλεξανδρούπολη η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
 
Η ίδια επανέλαβε πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ζήτημα που τίθεται σε όλους τους τόνους στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές «απέναντι στου οποίους έχουμε όλα τα επιχειρήματα για να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων», κατά τη δεύτερη αξιολόγηση.
 
«Μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις διαμορφώνεται πλέον ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ αντιμετωπίζονται και τα φαινόμενα παραβατικότητας και τελικά βοηθιέται ακόμη και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης γιατί εισρέουν πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία και διαμορφώνεται μία κανονικότητα και στην οικονομία» παρατήρησε η υπουργός.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πορεία και τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως η κυβέρνηση αναζητά αυτή τη στιγμή μία κοινωνικά βιώσιμη λύση για την επίτευξη της οποίας διαπραγματεύεται σκληρά. «Από την πλευρά μας έχουμε υλοποιήσει σχεδόν το 80% των προαπαιτούμενων και μένει ανοιχτό το ζήτημα των εργασιακών, ακριβώς γιατί υπάρχει αυτή η διαφωνία».
 
Χαρακτήρισε «πρόβλημα» τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και «οικονομικά παράλογες τις απαιτήσεις του για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, όταν η ελληνική οικονομία δείχνει ότι υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί στη συμφωνία».
 
Εκτίμησε πως θα βρεθεί γρήγορα το σημείο ισορροπίας και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «για να εμπεδωθεί πια στην ελληνική οικονομία αυτή η τάση βελτίωσης που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά».
 
Εμείς πάντως το μόνο που αντιλαμβανόμαστε έως τώρα είναι η αδυναμία κλεισίματος της αξιολόγησης παρά την «υπεραπόδοση» της ελληνικής οικονομίας. Ν.Β. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.