Bellum omnium contra omnes (πολεμο ολων εναντιον ολων)!!!

Απαρατήρητα

Ο υπουργός παιδείας, κ. Γαβρόγλου μάς επιφύλαξε εχθές ακόμη μία έκπληξη. Ανακοινώνοντας τις πολυπόθητες αλλαγές, που σχεδίασε σε συνεργασία με το ΙΕΠ κ.ά. φορείς, σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας απέσπασε κάθε άλλο παρά αρνητικά σχόλια.

Έχοντας περάσει όλοι μας από τα μαθητικά θρανία, αντιλαμβανόμαστε ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει άρδην, να εκσυγχρονιστεί, δυστυχώς όμως ελάχιστα βήματα πραγματοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμη, χειρότερη είναι και η συνεχόμενη προσπάθεια απαξίωσης των μαθημάτων, κυρίως του ανθρωπιστικού κλάδου. Απτό παράδειγμα η μεταφορά των λατινικών στη Γ’ λυκείου (περσινή αλλαγή του υπουργείου) και πλέον η απομάκρυνσή τους από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, με επακόλουθο αυτομάτως την «καταδίκη» τους.

Εντούτοις, για να μην μεμψιμοιρούμε συνεχώς, η απόφαση αυτή που εξέλαβε το υπουργείο μπορεί να πάρθηκε από «καλή διάθεση». Ίσως συνειδητοποίησε πως αν αφαιρεθεί το μάθημα από τα δίχτυα των πανελλαδικών εξετάσεων και το άγχος που τις περιβάλλει, οι μαθητές θα μπορέσουν να αντικρύσουν υπό μία πιο ενδιαφέρουσα-ξέγνοιαστη ματιά τα λατινικά και τον αρχαίο ρωμαϊκό πολιτισμό. Ωστόσο, λησμόνησαν τις παθογένειες που επικρατούν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο συχνό φαινόμενο που επικρατεί όταν ένα μάθημα αφαιρείται από τις Πανελλήνιες εξετάσεις, τότε αυτόματα απαξιώνεται, καθώς θεωρείται ένας επιπρόσθετος φόρτος για τους μαθητές, που δεν έχουν να αποκομίσουν κάτι, και ως εκ τούτου και οι ίδιοι οι διδάσκοντες να αποκτούν ανάλογη στάση.

Δυστυχώς, πλέον τα φιλολογικά μαθήματα περνούν σε δεύτερη μοίρα με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού. Ο τελευταίος ίσως ξεχνά το γεγονός ότι χάρη σε αυτά τα μαθήματα, τα παιδιά θα αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα και θα γίνουν ευσυνείδητοι πολίτες. Ή μήπως δεν το ξεχνά;  

Όταν πολλές χώρες του κόσμου αυξάνουν τις ώρες διδασκαλίες των κλασικών μαθημάτων, η Ελλάδα συνεχώς τις μειώνει. Άλλη μία πρωτοπορία της χώρας μας!!!Nek.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.