Αναζητωντας την ισορροπη αναπτυξη

Το πρόβλημα είναι ουσιαστικά ένα σπιράλ απαξίωσης: μειώνεται ο (οικονομικά και φυσικά) ενεργός πληθυσμός, κλείνουν δομές, μένει ακόμα λιγότερος κόσμος, κλείνουν ακόμα περισσότερες δομές κ.ο.κ.

Συνολικά 20 πλοία θα αναλάβουν (κυρίως το καλοκαίρι) δρομολόγια για την Θάσο, τα οποία όμως, όπως θέλουν πληροφορίες από την Καβάλα, δήλωσαν δρομολόγια μόνο στη γραμμή της Κεραμωτής, η οποία, να θυμίσουμε, είχε σχεδόν 2 εκ. επιβάτες πέρυσι.

Όμως από ό,τι φαίνεται αυτό αφήνει φτωχό συγγενή την γραμμή Πρίνος-Καβάλα, η οποία, όπως φαίνεται, θα λειτουργήσει με τα ελάχιστα δρομολόγια, κάτι που όπως έχουμε τονίσει, δημιουργεί προβλήματα ιδιαίτερα στους κατοίκους της Θάσου.

Το ζήτημα όμως είναι πως αυτή η χαλαρή προσέγγιση όσο αφορά τα δρομολόγια, δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους, που πρέπει να διαμείνουν στο νησί όλο το χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι, ενώ το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο όσο συνεχίζεται η αποψίλωση των υπηρεσιών στο νησί.

Και αυτό μας φέρνει σε ένα γενικότερο θέμα που βλέπουμε και στην υπόλοιπη ΑΜΘ: την πλήρη απαξίωση οικισμών, ακόμα και ολόκληρων περιφερειακών ενοτήτων, που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του πληθυσμού, και των υδροκεφαλισμό σε λίγα αστικά κέντρα.

Όμως πολλές φορές προσεγγίζουμε το θέμα, κατά την άποψή μας, με λανθασμένο τρόπο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις τελευταίες εξελίξεις με τα ΕΛΤΑ, ή και παλιότερα με τις τράπεζες, τα υποκαταστήματα των οποίων κλείνουν στην επαρχία, αλλά ακόμα και σε πόλεις όπως η Κομοτηνή, αλλά και παντός είδους δομές.

Το πρόβλημα είναι ουσιαστικά ένα σπιράλ απαξίωσης: μειώνεται ο (οικονομικά και φυσικά) ενεργός πληθυσμός, κλείνουν δομές, μένει ακόμα λιγότερος κόσμος, κλείνουν ακόμα περισσότερες δομές κ.ο.κ.

Υπάρχει φυσικά η λύση από τα πάνω, να συνεχίσουν να υπάρχουν (και να χρηματοδοτούνται) δομές για να κρατήσουν πληθυσμό, μια λύση η οποία εν μέρει λειτουργεί, όμως εξαρτώνται τόσο από τις συνθήκες (δεν νομίζουμε πως θα έκλειναν υποκαταστήματα ΕΛΤΑ και τραπεζών αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο), όσο και από αποφάσεις που λαμβάνονται εκτός περιοχής.

Η λύση θα ήταν να βρεθεί μια αναπτυξιακή βάση που θα βασιζόταν στις δυνάμεις της περιοχής, και θα μπορούσε να την κρατήσει όρθια όταν τα άλλα καταρρέουν, και θα έδινε και μεγαλύτερη δύναμη και φωνή για τις υπόλοιπες δομές, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο μέχρι τώρα διαφεύγει από όλους τους εμπλεκόμενους στο παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.