«Αναμφισβητητη η αντισυνταγματικοτητα των διαταξεων, υπαρκτη ομως η παραγραφη μεγαλου μερους των αξιωσεων»

H Λευκή Κιοσσέ για τα αναδρομικά

Μια διαφορετική οπτική στο μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα αναδρομικά δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, έδωσε μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής του ΔΠΘ κ. Λευκή Κιοσσέ, με έμφαση όχι στην συνταγματικότητα των διατάξεων, αλλά στο γεγονός ότι σύμφωνα με τον ν. 4270/2014, οι απαιτήσεις συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων παραγράφονται μετά την παρέλευση διετίας από τη γένεσή τους.
 
Η ανάρτηση της κ. Κιοσσέ έχει ως εξής:
 
«Είναι πολύ εκνευριστικό με το που μπαίνουμε στο fb να σε ρωτά: “Τι σκέφτεσαι”. Σήμερα λοιπόν θα πω τι σκέφτομαι. Σκέφτομαι ότι προφανώς εγώ κάνω ως νομικός, λανθασμένη ερμηνεία στο θέμα της παραγραφής των αναδρομικών (συντάξεων και δώρων).
 
Τόση υστερία και κανένας δεν αναφέρεται στην παραγραφή των αξιώσεων για τα έτη πριν από το 2016 ( κατ' άλλα δικαστήρια πριν από το 2017 ). Η διάταξη του Ν. 4270/2014 του άρθρου 140 παρ. 3 για τους εν ενεργεία υπαλλήλους και 140 παρ. 5 για τους συνταξιούχους είναι σαφής. παρ. 3 «Η απαίτηση οποιουδήποτε των με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλων του Δημοσίου, πολιτικών ή στρατιωτικών, κατ' αυτού, που αφορά σε αποδοχές ή άλλες κάθε φύσεως απολαβές αυτών ή αποζημιώσεις, έστω και αν βασίζεται σε παρανομία των οργάνων του Δημοσίου ή στις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού διατάξεις παραγράφεται μετά την παρέλευση διετίας από τη γένεσή της».
 
Παράγραφος 5. «Ο χρόνος παραγραφής των απαιτήσεων των συνταξιούχων εν γένει και βοηθηματούχων του Δημοσίου, καθώς και των κληρονόμων αυτών από καθυστερούμενες συντάξεις, επιδόματα και βοηθήματα είναι δύο ετών, έστω και αν έχουν ενταλθεί εσφαλμένα. Οι εντελλόμενες δεδουλευμένες συντάξεις, βοηθήματα ή επιδόματα κατά την εκτέλεση πράξεων ή αποφάσεων κανονισμού συντάξεως ή βοηθήματος παραγράφονται σε δύο χρόνια, που αρχίζουν μετά την παρέλευση τριμήνου από τη χρονολογία έκδοσης της σχετικής πράξης ή απόφασης».
 
Ας με βοηθήσει κάποιος τι είναι (νομικά) αυτό που δεν καταλαβαίνω, αφού τα Δικαστήρια κατά την κρίση σχετικών υποθέσεων, αυτές τις διατάξεις εφαρμόζουν. Με μπερδεύει που ακόμα και η ΑΔΕΔΥ αναφέρεται στην πενταετία, όταν τα Δικαστήρια δεν δέχονται πενταετία. Αναμφισβήτητη η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων, υπαρκτή όμως η παραγραφή μεγάλου μέρους των αξιώσεων»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.