Αναδειξη του επισκοπικου ναου της Μαξιμιανουπολης… και παλι καλα να λεμε

Απαρατήρητα

Ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της Βυζαντινής ιστορίας της Κομοτηνής αποτελεί η πρόθεση (γιατί ένταξη θα πρέπει να περιμένουμε) της ανάδειξης του επισκοπικού ναού της Μοσυνούπολης-Μαξιμιανούπολης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Βέβαια, όπως έχει ήδη επισημανθεί, ο ναός αποτελεί το μοναδικό μνημείο στην Περιφέρεια που περιλαμβάνεται στις πολιτιστικές διαδρομές που σχεδιάζει το Υπουργείο, κάτι το οποίο όμως δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για την περιοχή μας.

Γιατί δυστυχώς, ακόμα και αν μείνουμε μόνο στη Βυζαντινή περίοδο, η περιοχή μας βρίθει από ιστορικά μνημεία που μπορούν να αναδειχθούν, αλλά μένουν, πλην του κάστρου της Κομοτηνής, όχι κρυμμένα, αλλά ουσιαστικά ξεχασμένα.

Η Αναστασιούπολη, το οχυρό της Γρατινής, το Παπίκιο, η Σύναξη, είναι μόνο μερικά από τα σημεία τα οποία, κάθε φορά που γίνεται κάτι κοντά σε αυτά, αναγνωρίζουμε την αξία τους, μιλάμε για τη σημασία τους, και μετά αφήνονται στη λήθη, για να ανασυρθούν από αυτή προσωρινά μόνο σε εκδηλώσεις ή κάποιες ξεναγήσεις. (και όχι, το να ασφαλτοστρώνουμε ένα δρόμο κοντά τους δεν σημαίνει ανάδειξη, απλά βελτίωση της προσβασιμότητας σε περίπτωση που αποφασίσουμε, κάποια στιγμή στο μέλλον, να τα αναδείξουμε).

Άλλωστε η πικρή αλήθεια είναι πως τα χρηματοδοτικά προγράμματα, παρόλο που είναι απαραίτητα, είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Το άλλο είναι η βούληση, πολιτική  και κοινωνική, και διαπιστώνουμε με λύπη μας πως και στους δύο τομείς, αυτή είναι σε έλλειψη. 

Για αυτό και μόνο που ο ναός περιλαμβάνεται, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη. Γιατί πιστέψτε μας, ακόμα και αν κανένα από τα έργα στην πρόταση δεν ήταν από τη Ροδόπη, αμφιβάλλουμε αν θα άνοιγε ρουθούνι…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.