Αν δεν φροντισουμε εμεις για τα μουσεια μας, ποιος θα το κανει;

Σύντομα το μόνο που θα μπορούμε να κάνουμε, είναι περιηγήσεις στα κλειστά μουσεία της περιοχής

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας μας, φιλοξενούμε τις απόψεις των κατοίκων της Κομοτηνής για το θέμα των κλειστών μουσείων στην πόλη, μιας και αρκετά από όσα βρισκόταν υπό τη διαχείριση της ΔΚΕΠΠΑΚ, έκλεισαν μετά την διάλυσή της.

Είχαμε θίξει το θέμα και στο παρελθόν, μεταφέροντας και τις διαβεβαιώσεις ότι γινόταν προσπάθεια για την λειτουργία τους, όμως μέχρι τώρα δεν είχαμε αποτέλεσμα, και δυστυχώς ο καιρός περνά χωρίς αποτέλεσμα.

Υπάρχουν μουσεία του Δήμου Κομοτηνής, που βασιζόταν, και συνεχίζουν νa βασίζονται, στον εθελοντισμό, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανδρόσου, το οποίο παραχωρήθηκε στην Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, όμως αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση, που δεν είμαστε σίγουροι αν μπορεί να αντιγραφεί για τις υπόλοιπες δομές.

Άλλωστε κρίσιμο για να παγιωθεί ένα μουσείο τόσο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και για να αποτελέσει προορισμό για τους επισκέπτες, πρέπει να έχει συγκεκριμένα ωράρια λειτουργίας, και μια συστηματικότητα στην παρουσία αυτών που θα υποδέχονται τόσο οργανωμένα γκρουπ, όσο και μεμονωμένους επισκέπτες.

Έτσι θα βοηθήσουν τόσο να δώσουν μια διαφορετική εμπειρία στους επισκέπτες της πόλης, αλλά θα εκπληρώσουν και την αποστολή τους διατηρώντας ζωντανές πτυχές της ιστορία της πόλης.

Να θυμίσουμε πως τόσο το Μουσείο Καραθεοδωρή, όσο και το Λαογραφικό Μουσείο, δεχόταν πολλούς μαθητές που επισκέπτονταν την πόλη μας, δίνοντάς τους διαφορετικές εμπειρίες και γνώσεις.

Την ίδια ώρα, αν ο προγραμματισμός προχωρήσει, σύντομα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνης θα κλείσει για την επανέκθεσή του, ενώ αργεί ακόμα και η λειτουργία της συλλογής του Εκκλησιαστικού Μουσείου στο Ιμαρέτ.

Οπότε σύντομα το μόνο που θα μπορούμε να κάνουμε, είναι περιηγήσεις στα κλειστά μουσεία της περιοχής, για να τα δείχνουμε στους επισκέπτες και να λέμε ότι εδώ έχει μια συλλογή, να τους δείχνουμε και μερικές φωτογραφίες από μέσα, για να πειστούν και αυτοί ότι όντως έχουμε μουσεία, αλλά δεν μπορούμε προς το παρόν να τους τα δείξουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.