Στου μουσειου την πορτα οσο θελεις βροντα

Συνομιλώντας με πολίτες για τη μη λειτουργία των μουσείων στην πόλη μας

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων επέφερε μια σειρά από ανατροπές σε λειτουργίες και δομές. Όταν μιλάμε για τον Δήμο Κομοτηνής, μια τέτοια απώλεια ήταν η λειτουργία των Μουσείων που λειτουργούσαν υπό την εποπτεία της ΔΚΕΠΠΑΚ, που σήμερα παραμένουν κλειστά.

Τα μουσεία διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνία συντηρώντας και προβάλλοντας την ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη μιας περιοχής και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο του παρελθόντος  και του μέλλοντος. Για αυτό το λόγο τα μουσεία λειτουργούν  και ως χώροι μάθησης. Όσοι τα επισκέπτονται  μαθαίνουν για διάφορα θέματα όπως ιστορία, τέχνη, επιστήμη και για την  κοινωνική πρόοδο ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σημαντικό προορισμό για τους τουρίστες, προσελκύοντας επισκέπτες από διάφορες περιοχές και προωθώντας τον πολιτισμό και την ιστορία μιας περιοχής.

Η κάμερα του ΠτΘ αναρωτήθηκε για το ποια είναι η άποψη των κατοίκων της περιοχής για την δυσάρεστη αυτή κατάσταση που επικρατεί στα μουσεία και κατά πόσο αυτοί οι ίδιοι τα είχαν επισκεφτεί όσο ήταν ανοιχτά, συνομιλώντας μαζί τους.  

Θέλανε να επισκεφτούν τα μουσεία και αυτά ήταν κλειστά

Όλα τα μουσεία έχει επισκεφτεί η κ. Τζιάτζη  καθηγήτρια βυζαντινής Φιλολογίας  η οποία εξέφρασε ανοιχτά την πικρία της για το γεγονός  ότι μουσεία είναι κλειστά και τόνισε πως θα πρέπει να ανοίξουν τα μουσεία της πόλης δίνοντας το δικό της βίωμα όπου τον Σεπτέμβριο  που διοργανώθηκε από το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας  ένα πανελλήνιο συνέδριο και οι σύνεδροι θέλησαν να επισκεφτούν τα μουσεία δεν τα κατάφεραν αφού αυτά ήταν κλειστά. Ενώ ζήτησε να εξεταστεί το θέμα από τον Δήμο και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα .

Το λαογραφικό και αρχαιολογικό μουσείο έχει επισκεφτεί η κ. Αρχοντούλα  ενώ στο άκουσμα του γεγονότος ότι τα μουσείο δεν λειτουργούν ανέφερε «Αυτό είναι πολύ δυσάρεστο θα πρέπει τα μουσεία θα πρέπει να είναι επισκέψιμα για να γνωρίζει ο κόσμος τον πολιτισμό μας» ενώ ζήτησε να πάρουν την κατάσταση οι αρμόδιοι στα χέρια τους.

Το λαογραφικό μουσείο έχει επισκεφτεί η κ. Κασσιανή εκφράζοντας πως κακώς που είναι κλειστά τα μουσεία και πως θα έπρεπε να είναι όλα ανοιχτά.

Η κ. Γιάννα αν και δεν γνώριζε ότι τα μουσεία είναι κλειστά στενοχωρήθηκε πολύ και επισήμανε πως όλα πλέον υπολειτουργούν και θα πρέπει η διοίκηση να αναλάβει άμεσα δράση

Μεγάλο λάθος που είναι κλειστά τα μουσεία διότι αποτελούν χώρους παιδείας και μόρφωσης χαρακτήρισε η κ. Σοφία η οποία ζήτησε να βρεθεί άμεση λύση από την διοίκηση της πόλης

Δεν επισκέπτονται τα μουσεία οι φοιτητές της Κομοτηνής

Μάλλον πιο αδιάφορη είναι η στάση των φοιτητών που βρίσκονται στην πόλη μας μιας και η Ελπίδα και η Μαρία δεν έχουν επισκεφτεί κανένα μουσείο ενώ στο ερώτημα «ποια είναι η γνώμη σας για το γεγονός ότι τα μουσεία είναι κλειστά» δήλωσαν πως δεν έχουν κάποια γνώμη. Ούτε ο Νίκος έχει επισκεφθεί κάποιο από τα μουσεία της πόλης μας, όπως δήλωσε, όμως η άποψη του στη δεύτερη ερώτηση διέφερε από τις προλαλήσασες, αφού υποστήριξε πως τα μουσεία αποτελούν στοιχεία πολιτισμού και καλό θα είναι να είναι ανοιχτά για όλους προκειμένου να μαθαίνουν και την ιστορία της πόλης.

Να δοθεί άμεσα λύση από τους αρμόδιους και να επαναλειτουργήσουν τα μουσεία στην πόλη ζητάνε οι πολίτες της Κομοτηνής. Άραγε θα εισακουστεί το αίτημα αυτό προκειμένου όσοι επισκεφτούν την πόλη μας το καλοκαίρι καθώς και το επόμενο διάστημα όπου θα κληθεί να γιορτάσει για ακόμη μια χρονιά την απελευθέρωση της και ενδεχομένως να δεχτεί επισκέπτες από διπλανές περιοχές να έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα μουσεία της και να γνωρίσουν την ιστορία της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.