Ακομα μια ευκαιρια για την αποκατασταση των μεταλλειων Κιρκης επεσε στο κενο

Απαρατήρητα

Η ελληνική γραφειοκρατία φαίνεται να νίκησε, τουλάχιστον προς το παρόν, την προσπάθεια για την αποκατάσταση των μεταλλείων Κίρκης, μιας και απορρίφθηκε το αίτημα για εργασίες, ύψους 5 εκ. ευρώ, για την αποκατάστασή τους.

Να θυμίσουμε πως τον Απρίλιο του 2019, είχαν εγκριθεί, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων κ. Γιώργου Σταθάκη και του κ. Σωκράτη Φάμελλου  κονδύλι ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στο πλαίσιο της «Αποκατάστασης βιομηχανικών χώρων και μολυσμένης γης».

Αρμόδιοι φορείς για την υλοποίηση του έργου ήταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ως φορέας υλοποίησης του έργου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ, πρώην Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών), ως Τεχνικός Σύμβουλος του φορέα υλοποίησης.

Η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής περιλάμβανε αποκατάσταση των λεκανών απόθεσης τελμάτων, διαμόρφωση ελεγχόμενου χώρου απόθεσης, διαχείριση των σωρών των εξορυκτικών αποβλήτων και διαχείριση των διαφυγών των τελμάτων και των ρυπασμένων ιζημάτων στα τμήματα των ρεμάτων Κιρκάλων και Ειρήνη.

Δυστυχώς όμως πρόσφατα η ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής απέρριψε το αίτημα, με την αιτιολογία ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δεν είναι ρεαλιστικό, γιατί δεν φαίνεται να μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2023, όταν και τελειώνει η χρηματοδοτική περίοδος.

Το αίτημα για την χρηματοδότηση από τους αρμόδιους φορείς κατατέθηκε στα τέλη Μαρτίου του 2020, και αξιολογήθηκε αρνητικά διότι σύμφωνα με την απόφαση, δεν τεκμηριώνεται η ρεαλιστικότητα του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και ειδικότερα δεν εξασφαλίζεται η μελετητική της ωρίμανση με τρόπο και σε χρόνο που θα καθιστούσαν  εφικτή  την  ολοκλήρωση  της  πράξης  εντός  της  περιόδου επιλεξιμότητας του προγράμματος. Η έλλειψη αυτή, τονίζεται, είναι ουσιώδης, καθώς δεν είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί κάποια διαδικασία ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση της πράξης, όπως έχει σχεδιαστεί, μέχρι 31/12/2023.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι επανερχόμαστε στο status quo για τα μεταλλεία, τα οποία δεν αναγνωρίστηκαν και ως νεότερο μνημείο ή ιστορικός τόπος. Από την εμπειρία μας αυτό σημαίνει πως αν δεν αναλάβει κάποιος πρωτοβουλία, για να «τρέξει» τις απαραίτητες διαδικασίες, θα βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είχε εκφράσει παλιότερα την πρόθεση να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διεκδίκηση της έκτασης των μεταλλείων  από τα συναρμόδια υπουργεία, όταν συζητούνταν το θέμα της αναγνώρισής τους ως ιστορικό τόπο, δεν ξέρουμε όμως αν θα είναι πρόθυμος να αναλάβει την ωρίμανση μελετών που θα χρειαστεί, γιατί αν μείνουμε έτσι, ακόμα και αν ενταχθεί σε πρόγραμμα την επόμενη προγραμματική περίοδο, είναι πολύ πιθανόν να σκοντάψουμε στις ίδιες δυσκολίες.

Προς το παρόν, τα μεταλλεία παραμένουν…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.