Αφορμη για την αξιοποιηση και του Οχυρου Νυμφαιας η παραχωρηση του Οχυρου Λισσε στο Δημο Κατω Νευροκοπιου

Απαρατήρητα

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει η Διοίκηση του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, μετά την απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΔΕ/ΤΕΘΑ) που αφορά την παραχώρηση του Οχυρού Λίσσε στον Δήμο.

Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη στην Ελλάδα που αφορά σε παραχώρηση προς χρήση ενός οχυρού και τους κάνει ιδιαίτερα περήφανους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, και αποτελεί επιστέγασμα των επαφών του Δημάρχου με το Υπουργείο, της τεκμηριωμένης αίτησης προς το ΤΕΘΑ και της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση του Οχυρού Λίσσε το οποίο μαζί με τη δημιουργία και τον εξοπλισμό ενός VR(Virtual Reality) room στην Κοινότητά Οχυρού που έχει ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» προϋπολογισμού 183.520,00 ευρώ θα δώσουν στα Οχυρά της περιοχής τη θέση που τους αξίζει ως σημείο ιστορικής αναφοράς.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ένα τουριστικό προϊόν το οποίο υπήρξε διακαής πόθος των κατοίκων του Οχυρού και όλου του Δήμου και τώρα η Δημοτική Αρχή, τονίζει, το κάνει πράξη.

Απομένει να δούμε πως αυτή η απόφαση, θα επηρεάσει και το καθεστώς των άλλων οχυρών στην οροσειρά της Ροδόπης, μιας και η ιδέα για την αξιοποίησή τους είναι παλιά, στην εφαρμογή όμως φαίνεται κάπως πως πάσχει.

Άλλωστε η προσπάθεια που ξεκινά στο Λίσσε, από τη μια μπορεί να δώσει ώθηση σε άλλες προσπάθειες ανάδειξης των οχυρών, ενώ από την άλλη, χρειάζεται και τα άλλα οχυρά, μιας και όταν κάποιος επισκεφτεί ένα, σίγουρα θα αρχίσει να σκέφτεται για την επίσκεψη και στα υπόλοιπα.

Ένα ενιαίο λοιπόν τουριστικό προϊόν, θα ωφελήσει όλα τα Οχυρά, και φυσικά και όλες τις τοπικές κοινωνίες. Αρκεί φυσικά, να αναγνωρίσουμε και να αδράξουμε την ευκαιρία…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.