10 χρονια απο την ενθρονιση του Μητροπολιτη Μαρωνειας και Κομοτηνης κ. Παντελεημονα

Πλούσιο το έργο του μέχρι τώρα

Ήταν σαν σήμερα, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013, όταν πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, με το κέντρο της πόλης να πλημμυρίζει από πιστούς, τόσο από τη Ροδόπη όσο και από τη γειτονική Ξάνθη, την Καβάλα και άλλες περιοχές της ΑΜΘ, για να τον υποδεχθούν.

Από τότε έχουν περάσει 10 χρόνια, στα οποία είδαμε πολλά να αλλάζουν, τόσο στη χώρα μας όσο και στη Μητρόπολη, και οι αλλαγές αυτές συνεχίζουν και θα συνεχίσουν στο μέλλον.

Θα πρέπει πάντως να τονιστεί πως ο ρόλος του ποιμενάρχη για να ξεκινήσουν ή να προχωρήσουν περαιτέρω έργα στο ιστορικό κέντρο της πόλης ήταν καταλυτικός, άλλωστε πολλά από αυτά φέρουν την υπογραφή της Μητρόπολης, ενώ θα πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία για την μέριμνα που υπήρξε για τους ναούς των οικισμών, τόσο από άποψη ιερέων όσο και από άποψη συντήρησης.

Ο χώρος του παρόντος σημειώματος ούτε επαρκεί ούτε είναι κατάλληλος για την πλήρη ανάπτυξη του έργου του Μητροπολίτη, ούτε όσων προγραμματίζονται για το μέλλον, και τον τρόπο με τον οποίο αγκάλιασε τους πιστούς στην περιοχή μας, αλλά και πώς τον αγκάλιασαν και αυτοί.

Θα σταθούμε όμως σε ένα σημείο. Πρόσφατα, κατά την ξενάγηση που πραγματοποίησε στους φοιτητές και τους καθηγητές της Θεολογικής του ΑΠΘ, απόφοιτος της οποίας, όπως φρόντισε να υπενθυμίσει στους επισκέπτες, είναι και ο ίδιος, τους μετέφερε την πεποίθησή του πως ένας Επίσκοπος θα πρέπει να είναι συνηρμοσμένος με τον κλήρο και το λαό «ώσπερ χορδαί κιθάρα».

Αυτή την αναφορά στον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, είχε κάνει και στον χαιρετισμό του κατά την ενθρόνισή του, σχεδόν δέκα χρόνια πριν: «οι κάτοικοι της θρακικής γης, είναι γνωστό, ότι είναι διαπρύσιοι κήρυκες και εργάτες της ειρήνης και της συνεργασίας. Εξ ου και συναρμόζονται ” ώσπερ χορδαί κιθάρα” κατά παράδοση γύρω από τους εκάστοτε εκλεγμένους έντιμους ταγούς και τους πνευματικούς διδασκάλους τους και συνεργάζονται μεταξύ τους, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο προς τους εγγύς και τους μακράν, σε Ανατολή και Δύση, το υψηλό πολιτισμικό και οικουμενικό φρόνημα που διαθέτουν».

Αυτά τα 10 χρόνια, αυτή η συναρμογή, συνεχίζεται αδιάλειπτα και θεωρούμε πως θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια της παρουσίας του Σεβασμιώτατου στη Μητρόπολή μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.