Γιωργος Βολουδακης, συντονιστης ΠΟΤΑΜΙΟΥ στη Ροδοπη «Η Ευρωπη εχει κλεισει για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτο το εχει δηλωσει»

«Το ΝΑΙ δε θα είναι μια ευχάριστη διαδρομή στην Ευρώπη είναι μια καλύτερη διαδρομή από την απόλυτη καταστροφή του ΟΧΙ» - «Το δημοψήφισμα είναι ένα διαπραγματευτικό εργαλείο, αλλά όχι για την υπάρχουσα κυβέρνηση» - «Την επομένη του δημοψηφίσματος θα πρέπει να ζούμε και οι οπαδοί του ΝΑΙ και οι οπαδοί του ΟΧΙ στην ίδια πόλη»

Η συζήτηση και ο διάλογος αναφορικά με το δημοψήφισμα έχει πάρει ήδη μεγάλη έκταση και θα εντείνεται όλο και περισσότερο, όσο πλησιάζει η μέρα της Κυριακής. Πολιτικά κόμματα και πολίτες εκφράζουν τις απόψεις τους τόσο για το διακύβευμα του δημοψηφίσματος, όσο και για τις συνέπειες του αποτελέσματός του. Στο στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής 94fm βρέθηκε και ο τοπικός συντονιστής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ. Γιώργος Βολουδάκης, ο οποίος συνομίλησε για το εν λόγω ζήτημα με τη Νατάσσα Βαφειάδου και την Τζένη Κατσαρή, ως συντονιστής του «Ποταμιού», αλλά και ως άτομο με έντονη πολιτική και κοινωνική παρουσία στην περιοχή. Ο κ. Βολουδάκης υποστήριξε σαφώς το ΝΑΙ στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι το διακύβευμά του είναι η παραμονή ή όχι στην Ευρώπη. Επεσήμανε τις δυσκολίες που θα έχει η επιλογή του ΝΑΙ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η παραμονή στην Ευρώπη είναι η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει σήμερα η Ελλάδα. Αναφέρθηκε, δε, στη γεωστρατηγική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, στο τέλος του πελατειακού κράτους και τη δόμηση μιας νέας χώρας, αλλά και τέλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός του κλάδος λόγω των τρεχουσών εξελίξεων.
 
Γιώργος Βολουδάκης όμως… 

«Το δημοψήφισμα είναι ένα διαπραγματευτικό εργαλείο, αλλά όχι για την υπάρχουσα κυβέρνηση»

ΠτΘ: Προς ποια άποψη, υπέρ του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ, συγκλίνει το ΠΟΤΑΜΙ και ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα του δημοψηφίσματος;
Γ.Β:
Τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα όσο εμφανίζονται. Στην περίπτωση του «Όχι» θα γίνουν απαιτητά κάποια χρήματα από τους Ευρωπαίους, θα έχουμε εξελίξεις που θα μας οδηγήσουν στην πραγματική χρεοκοπία, το κλείσιμο τραπεζών και άλλα καθόλου ευχάριστα πράγματα. Δεν είμαστε έτοιμοι σε καμία περίπτωση για να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε τυπώσει παράλληλο νόμισμα, δεν υπάρχουν δομές στην οικονομία που να υποστηρίξουν μια καινούρια κατάσταση, δεν υπάρχει καν μια επιτροπή διαχείρισης όλου αυτού και δεν νομίζω να υπάρξει, καθώς δεν βλέπω το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί ως ένας τέτοιος θεσμός. Πηγαίνουμε σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση, στην οποία τα πράγματα δεν θα έχουν καλή τροπή.
 
ΠτΘ: Άρα πιστεύετε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το δημοψήφισμα γίνεται για να της δοθεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί;
Γ.Β:
Όχι δεν ισχύει. Διαπραγματεύεσαι με κάποιον ο οποίος μπορεί να σε εμπιστευτεί και μαζί του μπορείς να κάνεις μια συζήτηση και να αναπτύξεις κάποια επιχειρήματα. Από τη στιγμή που υπάρχει επίσημη δήλωση από όλες τις πλευρές της Ευρώπης ότι δεν μας εμπιστεύονται, ότι με την παρούσα κυβέρνηση δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πίστης, νομίζω ότι δεν υπάρχει καθόλου το διαπραγματευτικό χαρτί του δημοψηφίσματος. Άρα ουσιαστικά είναι μια διαδικασία που θα καταδείξει ποιο ποσοστό των Ελλήνων θέλει να παραμείνουμε στην Ευρώπη και ποιο όχι. Αυτό είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος και δεν έχει καμία σχέση με κάποιο διαπραγματευτικό εργαλείο με την υπάρχουσα κυβέρνηση. Σαφώς είναι διαπραγματευτικό εργαλείο, αλλά για κάποιον άλλο. Όχι γι’ αυτή την κυβέρνηση. 

«Θα ήθελα να έχω μια αξιόπιστη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτό επέλεξε ο λαός, και έναν αξιόπιστο υπουργό οικονομικών αυτό όμως δεν έγινε»

ΠτΘ: Εσείς δηλαδή πιστεύετε ότι η Ευρώπη έχει κλείσει για το ΣΥΡΙΖΑ;
Γ.Β:
Εννοείται. Αυτό είναι δεδομένο και το έχουν δηλώσει. Κι εγώ θα ήθελα να έχω μια αξιόπιστη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτό επέλεξε ο λαός και έναν αξιόπιστο υπουργό Οικονομικών που εδώ και πέντε μήνες θα λειτουργούσε όπως έπρεπε. Αυτό όμως δεν έγινε. Όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλο αυτό που είχαν μπροστά τους. Δεν μπορούν να το διαχειριστούν και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών. Δε βλέπω κάποιο περιθώριο συνέχισης των διαπραγματεύσεων τουλάχιστον με το υπάρχον σχήμα.
 
ΠτΘ: Θεωρείτε ότι οι Ευρωπαίοι είναι περισσότερο ρητοί στα λόγια τους απέναντί μας;
Γ.Β:
Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο ρεύματα. Το ένα είναι υπέρ της λιτότητας, το οποίο θα υπερισχύσει τελικά, και το άλλο είναι υπέρ της χαλάρωσης. Υπερισχύει προς το παρόν το ρεύμα της σκληρής γραμμής, που ό,τι έχουν πει το έχουν κάνει. Έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την παρούσα κατάσταση. 

«Το ΝΑΙ μας οδηγεί σε κάτι το οποίο ξέρουμε και μας προσφέρει κάτι που γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες»

ΠτΘ: Άρα εσείς μας λέτε ότι η μόνη λύση για να παραμείνουμε στην Ευρώπη είναι να συγκλίνουμε όλοι στο ΝΑΙ;
Γ.Β:
Το «Ναι» δε θα είναι μια ευχάριστη διαδρομή στην Ευρώπη. Είναι μια καλύτερη διαδρομή από την απόλυτη καταστροφή του «Όχι». Θα έχει κόστος για όλους μας και προσωπικό και επιχειρηματικό. Θα έχει κόστος, αλλά όχι το κόστος του «Όχι». Αυτό μας οδηγεί σε μία χώρα την οποία δε θα γνωρίζουμε. Το επίπεδο ζωής που έχουμε σήμερα δε θα ισχύει. Θα οδηγηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά, που δεν ξέρουμε τι θα είναι. Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε παράλληλα και τα εθνικά θέματα, όπου δεν έχουμε την πολυτέλεια να διατηρούμε επί μακρόν αδυναμίες και θα πρέπει να επανενταχθούμε 100% στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν είναι το τέλειο περιβάλλον αλλά είναι ό,τι καλύτερο έχουμε αυτή τη στιγμή. Το «Ναι» μας οδηγεί εκεί, σε κάτι το οποίο ξέρουμε και μας προσφέρει κάτι που γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες. Ζούμε σήμερα την κατάρρευση του πελατειακού κράτους και των πελατειακών δομών. Ζούμε τις αλλαγές της κοινωνίας με έναν κακό τρόπο, ίσως αυτό θα έπρεπε να γίνει με πιο ομαλές διαδικασίες. Ελπίζω αυτή η κατάσταση να μας οδηγήσει σε μια νέα θεώρηση πώς πρέπει να οργανώσουμε την κοινωνία μας και την οικονομία ώστε να είμαστε κοντύτερα στους κανόνες της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Δε χρειάζονται ακρότητες και δε χρειάζεται να οδηγηθούμε σε καταστάσεις που δε θέλουμε»

ΠτΘ: Άρα εσείς βλέπετε και μια θετική πλευρά του «πράγματος», εφόσον μιλάτε για το τέλος των πελατειακών σχέσεων. Έχει ξεκινήσει με βάση τα λεγόμενα σας αυτή η αλλαγή. Θα συνεχιστεί; Κι αν συνεχιστεί με ποια απάντηση στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου;
Γ.Β:
Κατ’ αρχήν την επομένη του δημοψηφίσματος θα πρέπει να ζούμε και οι οπαδοί του «Ναι» και οι οπαδοί του «Όχι» στην ίδια πόλη. Το λογικό συμπέρασμα αυτού είναι ότι δεν χρειάζονται ακρότητες και δεν χρειάζεται να οδηγηθούμε σε καταστάσεις που δε θέλουμε. Ακόμη, πιστεύω ότι το Ναι οδηγεί σε ταχύτερη ενσωμάτωση και με ήπιο τρόπο αυτών των αλλαγών που θα έπρεπε να γίνουν στην κοινωνία. Το Όχι θα μας οδηγήσει, όπως σας είπα, σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέρουμε καν τι είδους πολίτευμα θα έχουμε -γιατί τίθενται και τέτοια ζητήματα-, τι είδους οικονομικό μοντέλο θα ακολουθήσουμε. Το πικρό ποτήρι θα το πιούμε και πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί ότι και αυτοί πρέπει να εγκαταλείψουν αυτά που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά.
 
ΠτΘ: Η Ευρώπη εν τούτοις είναι δεδομένο ότι έχει υιοθετήσει μόνο σκληρές πολιτικές λιτότητας τις οποίες δεν διαρρηγνύει ουδείς…
Γ.Β:
Για να το δώσουμε σχηματικά είμαστε 18 κράτη αυτή τη στιγμή στο ευρώ. Δεν μπορεί να έχουν τρελαθεί όλοι οι υπόλοιποι κι εμείς μόνο να είμαστε οι λογικοί. Θα πρέπει αν θέλουμε να είμαστε ενταγμένοι σε αυτή την ομάδα κρατών να αποδεχτούμε αυτά που λένε οι υπόλοιποι, παρότι δεν είναι το ιδανικό. 

«Είναι σίγουρα μια δυσάρεστη κατάσταση η σκληρή γραμμή της Ευρώπης και ξέρουμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι καλύτερο»

ΠτΘ: Βάζετε και ζητήματα γεωστρατηγικής σημασίας στο να μείνουμε στην Ευρώπη;
Γ.Β:
Στον πριν εικοσαετίας πόλεμο της Βοσνίας είχαμε ανάλογα κοινωνικά ζητήματα τα οποία εξελίσσονταν σε γρήγορο βαθμό και πυκνό χρόνο. Τα περιθώρια αντίδρασης ήταν πολύ στενά, δεν υπήρχε χρόνος σχεδιασμού. Αυτό σημαίνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις δυσάρεστες ειδικά για τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Η κατάσταση αυτή έφερε αλλαγή στα γεωπολιτικά λόγω οικονομικής εξαθλίωσης και απώλειας συμμάχων. Αυτό ζούμε κι εμείς. Βλέπουμε μια αρνητική αντίδραση από όλους όσους μας έβλεπαν ίσως θετικά. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Αφού το ζήσαμε αυτό στα Βαλκάνια, γιατί πρέπει να το περάσουμε κι εμείς; Είναι σίγουρα μια δυσάρεστη κατάσταση η σκληρή γραμμή της Ευρώπης και ξέρουμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι καλύτερο. Κανείς δεν μπορεί να μας δώσει την πλαστή ευημερία που είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες. Πρέπει να ζήσουμε, λοιπόν, αυτή την κατάρρευση. 

«Ζούμε το τελευταίο στάδιο του πελατειακού κράτους, όπου και το τελευταίο μεγάλο κόμμα συνειδητοποιεί ότι πρέπει να κάνει ριζικές αλλαγές»

ΠτΘ: Μιλήσατε για το τέλος θεσμικά του πελατειακού κράτους, αυτό ισχύει και για τους πολίτες;
Γ.Β:
Ως πολίτες δεν το έχουμε αποβάλει αλλά θα το αποβάλλουμε εκ των πραγμάτων. Όπως διαπιστώσαμε, για παράδειγμα, την περασμένη Δευτέρα ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε 500 ευρώ από το ΑΤΜ, θα διαπιστώσουμε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε 3.000 ευρώ μισθό επειδή κάποιος κάποτε μας έδινε τόσα. Όλα αυτά σταδιακά θα καταρρεύσουν, θα έρθουν σε έναν τουλάχιστον ανεκτό βαθμό με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες . Ζούμε το τελευταίο στάδιο, όπου και το τελευταίο μεγάλο κόμμα συνειδητοποιεί ότι πρέπει να κάνει ριζικές αλλαγές.
 
ΠτΘ: Υπάρχει περίπτωση να δομήσουμε κάποτε και ένα λειτουργικό κράτος;
Γ.Β:
Το στάδιο πριν φτάσουμε στην αλλαγή των δομών, όπου θα οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο κράτος, μικρότερο και πιο αποτελεσματικό, είναι στο πόσο ποιοτικά πολιτικά κόμματα θέλουμε. Θα πρέπει να αναζητήσουμε μέσα στα ίδια κόμματα που έχουμε ενταχθεί, τους δικούς μας λόγους να συμμετέχουμε. Έτσι, θα κερδίσουμε την αλλαγή. Τα ποιοτικά πολιτικά σχήματα θα οδηγήσουν στη νέα δόμηση του κράτους. Αυτό είναι μονόδρομος. Ό,τι έγινε με τις τράπεζες είναι ένα μάθημα. Πρέπει να μάθουμε πολλά για να δημιουργήσουμε μια ποιοτική κοινωνία. 

«Όλο αυτό το κλίμα “εχθρότητας” που εκπέμπουμε στους Ευρωπαίους, δε βοηθά στην εικόνα των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και στον τουρισμό»

ΠτΘ: Είχαμε πολλές αλλαγές αυτή την εβδομάδα στον τρόπο πληρωμών στο εσωτερικό. Εσείς που ασχολείστε με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές προϊόντων, αντιμετωπίσατε αλλαγές και εμπόδια;
Γ.Β:
Δεν μπορούμε κι εμείς να πληρωθούμε, γιατί δεν μπορούμε να στείλουμε ή να πάρουμε χρήματα από το εξωτερικό. Αυτό θα γίνεται μέσω μιας επιτροπής που θα υπάρχει στην τράπεζα και είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Το σίγουρο είναι ότι τα capital controls δε φεύγουν εύκολα. Θα μείνουν για μήνες. Πιστεύω ότι και η κατάσταση του ελέγχου κεφαλαιακών εισροών- εκροών θα κρατήσει αρκετό καιρό, ίσως και δύο χρόνια. Θα προσαρμοστούμε, πιστεύω, στις διαδικασίες οι περισσότεροι, αλλά θα είναι μια δύσκολη κατάσταση. Ένας παράγοντας που το αποδεικνύει αυτό είναι τα μηνύματα που μας στέλνουν οι συνεργάτες μας από το εξωτερικό, όπου όλο αυτό το κλίμα «εχθρότητας» που εκπέμπουμε στους Ευρωπαίους, δεν βοηθά στην εικόνα των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Θα έχουμε πρόβλημα και στην αγορά των προϊόντων στο εξωτερικό, αλλά και στον τουρισμό. Ήδη υπάρχουν ακυρώσεις και δεν έχουμε κρατήσεις. Υπάρχει όμως και κόσμος που υπερβάλλει με τις επιπτώσεις. Σίγουρα θα είναι δύσκολα αλλά όχι και τόσο όσο προβάλλεται. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.