Το κλασικο χορευτικο αριστουργημα «Δον Κιχωτης» αναβιωνει η Σχολη Κλασικου Μπαλετου και Χορου “Plie”

Ένα μπαλέτο σε τρεις πράξεις, με περισσότερους από 120 συντελεστές επί σκηνής

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, μια ιστορία για τα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού που συγκινεί διαχρονικά συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία, ένα κλασικό αριστούργημα του μπαλέτου που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς χορογράφους και χορευτές ανά τον κόσμο, επέλεξε για τη φετινή της ετήσια παράσταση η Σχολή Κλασικού Μπαλέτου και Χορού “Plie”.
 
Ένα μπαλέτο σε τρεις πράξεις, με 120 χορευτές και χορεύτριες, και όχι μόνο, επί σκηνής του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου Κομοτηνής το βράδυ του Σαββάτου, 16 Ιουνίου σε χορογραφία και σκηνοθεσία της ιδιοκτήτριας κ. Φωτεινής Κουτλογεωργίου, η οποία βασίστηκε στην πιο σύγχρονη χορογραφία του «θρύλου» Ρούντολφ Νουρέγιεφ.
 
Η υπόθεση του έργου βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θερβάντες, σύμφωνα με το οποίο ο ονειροπόλος ευγενής , Δον Κιχώτης , ξεκινάει τις περιπλανήσεις του παρέα με τον ιπποκόμο του Σάντσο Πάντσα καταλήγουν σε μια πλατεία της Βαρκελώνης όπου συναντούν την Κίτρι, μια νεαρή κοπέλα που είναι ερωτευμένη με το νεαρό κουρέα, Μπαζίλιο. Στην παράσταση του Plie ταυρομάχοι, κορίτσια κι αγόρια χορεύουν με ζωντάνια γύρω τους, παρουσιάζοντας μια περιπέτεια πλημμυρισμένη από ερωτισμό, ιπποσύνη, νιότη και διάθεση για χορό. Πρόκειται για μία παράσταση υψηλών απαιτήσεων, όπως εξήγησε, μιλώντας στον «ΠτΘ», η κ. Κουτλογεωργίου, που αποτέλεσε πρόκληση και για τους ίδιους τους χορευτές και τους συμμετέχοντες συνολικά. 

Φωτεινή Κουτλογεωργίου «Το μπαλέτο μία τέχνη που διδάσκει την ευγένεια και την προσπάθεια» 

Μία παράσταση στην οποία συμμετέχουν, όπως συνηθίζεται άλλωστε τα τελευταία χρόνια στις παραστάσεις της Σχολής, και γονείς οι οποίοι αναλαμβάνουν πιο θεατρικούς ρόλους και δράττουν την ευκαιρία να συνυπάρξουν επί σκηνής με τα παιδιά τους.
 
Η παράσταση όπως εξήγησε η κ. Κουτλογεωργίου χωρίζεται σε τρία μέρη και έναν πρόλογο, στο σύνολο των οποίων το σκηνικό αλλάζει, μεταφέροντας το κοινό στο μέρος όπου διαδραματίζεται η ιστορία.  Πρόκειται για το αποτέλεσμα πολύμηνης συλλογικής δουλειάς, όπως τόνισε η ίδια, δηλώνοντας τυχερή και κρατώντας ξεχωριστά ευχαριστώ για τους συνεργάτες της, που, όπως εξήγησε «συμμερίζονται τον ενθουσιασμό μου για την τέχνη και πάντα βοηθούν εθελοντικά και ακούραστα».
 
Συνεργάτες όπως οι κ.κ. Χ. Ζιαγάκη, Ε.Ιωάννου και Ε. Ντόκου, που βοήθησαν στις χορογραφίες, Φωτεινή Τριανταφυλλίδου που επιμελήθηκε τα σκηνικά, Ελένη Παπαδοπούλου επί των κοστουμιών και Φίλιππος Καραπάτσιος που επιμελήθηκε την αφίσα.
 
Μιλώντας για την τέχνη του μπαλέτου η κ. Κουτλογεωργίου επεσήμανε πως «κατά την άποψή μου δεν είναι μία τέχνη που αφορά τους λίγους. Μία αλήθεια που προσπαθώ να περάσω και στους ίδιους του μαθητές μου και τις οικογένειές τους. Γενικά ο χορός κατά την άποψή μου είναι μία τέχνη σε όλους. Πάνω σε αυτό βασίστηκε και η φιλοσοφία στην σχολή μου, όπου στόχος μου δεν ήταν να βγάλω μεγάλες μπαλαρίνες, απλά και μόνο δύο – τρία άτομα τα οποία θα ξέρουν να χορεύουν άριστα. Η φιλοσοφία μου είναι να μάθουν να αγαπούν την τέχνη και τον πολιτισμό και όταν με το καλό φύγουν από τα σπίτια τους, όπου και αν βρεθούν, να έχουν την ευκαιρία να εκτιμούν αυτό που βλέπουν και να αναγνωρίζουν το σωστό και το καλό». Άλλωστε, όπως εξήγησε, αυτός είναι και ένας λόγος της επιλογής κλασικών έργων, ούτως ώστε μπαίνοντας μέσα σε αυτά και βιώνοντάς τα εκ των έσω «οι συμμετέχοντες να κατανοούν συμβάλλοντας στην υλοποίησή του, πως δεν είναι απλά μία ξερή επίδειξη αλλά το αποτέλεσμα μίας συλλογικής προσπάθειας και δουλειάς, που δείχνει ότι το μπαλέτο δεν είναι μόνο αυτό και βήματα αλλά διακατέχεται από μία ολόκληρη φιλοσοφία. Μία τέχνη γενικά που διδάσκει την ευγένεια και την προσπάθεια».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.