Αντεχει ακομα η γιορτη της σαρδελας στη Μαρωνεια

Κρατά την επαφή με τις ρίζες των Μαρωνιτών ο Σύλλογος Γυναικών Μαρωνείας «Ιππαρχία»

Αποφασισμένος να συνεχίσει όσο μπορεί να τιμά μέσα από τη γιορτή της Σαρδέλας την ιστορία της Μαρώνειας, που για χιλιετίες βρισκόταν δίπλα στη θάλασσα μέχρι που οι πειρατικές επιδρομές ανάγκασαν τους κατοίκους της να μετοικίσουν στην σημερινή της τοποθεσία, είναι ο Σύλλογος Γυναικών Μαρωνείας «Ιππαρχία», που το βράδυ της Κυριακής 12 Ιουλίου διοργάνωσε τη γιορτή στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους.

Η γιορτή έχει τις ρίζες της στην αλιευτική παράδοση της περιοχής, μιας και η Μαρώνεια, πέρα από την αρχαία της δόξα, τους πλούσιους εμπόρους και τους μορφωμένους ανθρώπους της, δεν έπαψε ποτέ να είναι και ένας τόπος που οι φτωχότεροι ζούσαν από τη θάλασσα.

Οι ψαράδες της, έδεναν τις βάρκες τους στις μικρές αποβάθρες που υπήρχαν στην περιοχή και πουλούσαν τα ψάρια που αλίευαν στους πολλούς πλούσιους ψαρότοπους της περιοχής, ενώ οι Μαρωνίτισσες το χειμώνα, που τα νερά ήταν τραβηγμένα, κατέβαιναν με τα πόδια ή τα γαϊδουράκια για να βγάλουν γιαλοφάγια, φαγητό δηλαδή από το γιαλό, όπως πεταλίδες που τις έκαναν με ρύζι, κολυφάδες που έφτιαχναν κολυφοκεφτέδες, και αχινούς που έφτιαχναν την περίφημη αχινοσαλάτα με μπόλικο λάδι και λεμόνι.

Εδώ και χρόνια, από το 2014, ο Σύλλογος Γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία» πραγματοποιεί αυτή τη γιορτή, σημείωσε η γραμματέας του Συλλόγου κ. Αναστασία Μαυρίδου, και προσπαθεί να την κρατήσει παρά την έλλειψη που υπάρχει στην σαρδέλα λόγω της υπεραλίευσης που έχει οδηγήσει και στην αύξηση της τιμής της.

Με το είδος να βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, και τους πληθυσμούς του να μειώνεται, καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να πραγματοποιείται αυτή η εκδήλωση, παρόλα αυτά είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν, ακόμα και αν χρειαστεί να προσφέρουν κάποιο άλλο ψάρι.

Άλλωστε η γιορτή αποτελεί την μεγαλύτερη εκδήλωση του Συλλόγου, και μια ευκαιρία να κρατήσουν τον δεσμό με την παλιά Χώρα, που αποτελεί την κοιτίδα των Μαρωνιτών, που παρότι έφυγαν, ακόμα την αγαπούν.

Για αυτό και πραγματοποιούν πολλές εκδηλώσεις και δράσεις στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, για να κρατήσουν την σύνδεσή τους με αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.