Μονοδρομος η επεκταση, χωρικα και εκπαιδευτικα του ΔΠΘ

Στήριξη των αιρετών του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης ώστε το πανεπιστήμιο να αξιοποιήσει τη δυναμική που έχει ζήτησε ο πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης - Δέκα νέα τμήματα, μεταξύ των οποίων Τμήμα Ψυχολογίας και Τμήμα Ειδικής Φυσικής Αγωγής στην Κομοτηνή, προωθεί το ΔΠΘ

Παρουσίαση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ΔΠΘ, αλλά και πού επιθυμεί η διοίκηση του να το οδηγήσει στο μέλλον, ζητώντας για αυτό τη βοήθεια των αιρετών του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποίησε την Τρίτη 4 Ιουλίου ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης ενώπιον της ΠΕΔ ΑΜΘ.
 
Ο κ. Καραμπίνης παρουσίασε στους Δημάρχους και τα μέλη της ΠΕΔ το πανεπιστήμιο, τόσο από άποψη των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και σχολών, όσο και τις δυνατότητές που έχει στο μέλλον, μιας και βρίσκεται σε μια κρίσιμη θέση, η οποία, όπως τόνισε, «δεν είναι η εσχατιά της Ελλάδας, αλλά το κέντρο μιας ευρύτερης γεωπολιτικής περιοχής».
 
Ο κ. Καραμπίνης ανέπτυξε την προοπτική του πανεπιστημίου, που έχει στόχο τη δημιουργία 10 τμημάτων στην περιφέρεια ΑΜΘ, από 2 σε Καβάλα και Δράμα, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία επέκτασής του που ξεκίνησε από το 2006, αλλά και έξι επιπλέον στις πόλεις που ήδη λειτουργεί, με Τμήμα Ψυχολογίας και Τμήμα Ειδικής φυσικής αγωγής, ενταγμένο στη ΣΕΦΑΑ για την Κομοτηνή.
 
Επιπλέον εξέφρασε την δεδηλωμένη πρόθεση του πανεπιστημίου να λειτουργήσει το πολλαπλά «λοιδορημένο» αγγλόφωνο τμήμα Hellenic studies, αλλά και να αποκτήσει ξανά την αυτονομία του το τμήμα Πολιτικών Επιστημών, το οποίο με το σχέδιο Αθηνά συνδέθηκε με το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης.
 
«Αν θέλουμε τμήματά να πιέσουμε για αυτά, το Πανεπιστήμιο βάζει λεφτά και προσωπικό, αρκεί να υπογραφούν τα υπουργικά διατάγματα, και να βρούμε τις υποδομές σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές» σημείωσε ο κ. Καραμπίνης, τονίζοντας πως επιθυμούν να μεγαλώσουν το πανεπιστήμιο, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους.
 
 

Έχει δυνατότητες το πανεπιστήμιο 

Ο κ. Καραμπίνης τόνισε, ανοίγοντας την εισήγησή του ότι η συζήτηση για το μέλλον του πανεπιστημίου έχει γίνει ιδιαίτερα επίκαιρη, μιας και παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη κρίση, το πανεπιστήμιο περνά μια από τις καλύτερες περιόδους του.
 
Αφού παρουσίασε την ιστορία του πανεπιστήμιου, από την επιστολή τον Μάιο του 1965 από επιστημονικούς φορείς της Κομοτηνής, στην ίδρυση των τμημάτων αρχικά στην Κομοτηνή και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις τη Θράκης, φτάνοντας 18 σχολές 18 προπτυχιακά και 58 μεταπτυχιακά, τα περισσότερα χρηματοδοτούμενα, με ελάχιστα δίδακτρα, που όμως τους επιτρέπουν να ζήσουν και τα άλλα.
 
Αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο έχει 30 χιλιάδες φοιτητές, με το μικρότερο ποσοστό λιμναζόντων φοιτητών, έχει να αντιμετωπίσει όμως, όπως και τα υπόλοιπα ιδρύματα της χώρας, τη συνεχή αλλαγή του θεσμικού πλαισίου κατά την περίοδο της κρίσης, λειτουργώντας με το 1/3 της χρηματοδότησης του 2010 και μεγάλη υποστελέχωση σε σχέση τόσο με τα ελληνικά, πόσο μάλλον τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
 
Όμως πλέον έχουν καταφέρει να φτάσουν σε ένα τέτοιο σημείο, που η μεγαλύτερη απαίτησή τους από την κρατική διοίκηση δεν είναι αύξηση των πόρων, αλλά να τους επιτραπεί να κάνουν αυτά που ζητούν. 

Διεύρυνση του πανεπιστημίου 

Και αυτό που επιθυμούν είναι η διεύρυνση του πανεπιστημίου, σε Δράμα και Καβάλα, και τη λειτουργία ενός όχι κεντρικού μοντέλου διοίκησης, αλλά μια ομοιόμορφη διασπορά σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Για αυτό και πρόσφατα η Σύγκλητος του πανεπιστημίου ενέκρινε την επικαιροποίηση των μελετών που αφορούν τη διεύρυνση του πανεπιστημίου σε Δράμα και Καβάλα, με τμήματα Μαθηματικών και Πληροφορικής στη μεν και Φυσικής και Χημείας στη δε.
 
Συνολικά το πανεπιστήμιο θέλει να δημιουργήσει 10 νέα συνολικά τμήματα, με Κτηνιατρική Σχολή με έδρα την Αλεξανδρούπολη, το Τμήμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσής ενταγμένο στη Σχολή Επιστημών Αγωγής με έδρα την Αλεξανδρούπολη, Τμήμα Διαιτολογίας και Επιστήμης τροφίμων στην Ορεστιάδα, αλλά και τμήμα Μηχανικών Πετρελαίων και Φυσικού Αερίου στην Ξάνθη.
 
Την ίδια ώρα προχωρούν, με διάφορους πόρους, στην διαμόρφωση των κτιριακών εγκαταστάσεων σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, μετά τις σημαντικές παρεμβάσεις στην Ξάνθη.
 
 

Δημιουργία νέων τμημάτων και λειτουργία των ήδη νομοθετημένων 

Όσο για την Κομοτηνή, στόχος του πανεπιστημίου είναι η δημιουργία Τμήματος Ψυχολογίας και Τμήματος Ειδικής Φυσικής Αγωγής, ενταγμένο στη ΣΕΦΑΑ.
 
Παράλληλα το πανεπιστήμιο επιθυμεί την επαναυτονόμηση του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, αλλά και την λειτουργία του αγγλόφωνου τμήματος Ελληνικών Σπουδών, το Hellenic Studies, για το οποίο είχαν επαφές με Κίνα αλλά και άλλες χώρες, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό κεφάλαιο για την περιοχή και τη χώρα.
 
Ο νόμος για το συγκεκριμένο τμήμα είχε εκδοθεί επί Υπουργίας Λοβέρδου, όμως ουδέποτε υπογράφηκε το προεδρικό διάταγμα για την ίδρυσή του. Όταν ο ίδιος έθιξε το θέμα στο υπουργείο Παιδείας, πήρε διαφορετικές απαντήσεις από διαφορετικούς υπουργούς. Ο μεν κ. Αριστείδης Μπαλτάς του είπε ότι δεν αποδέχονται το γεγονός ότι έχει δίδακτρα. «Του είπα εντάξει κ. Υπουργέ, 1 ευρώ τα δίδακτρα και το δίνω εγώ, από τον μισθό μου, τον τεράστιο που έχω, γιατί ως πρύτανης παίρνω 150 ευρώ το μήνα» σημείωσε, όμως του αρνήθηκαν, ενώ ο νυν Υπουργός του δήλωσε πως βάζει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα από την πίσω πόρτα.
 
Κλείνοντας ο κ. Καραμπίνης εξέφρασε την άποψη πως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αποτελεί τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση που έχει κάνει το κράτος στη Θράκη, και θα πρέπει να επεκταθεί, γιατί αλλιώς θα συρρικνωθεί.
 
Άφησε δε αιχμές προς το Υπουργείο, που έλεγε ότι δεν μπορούν να γίνουν νέα τμήματα στη χώρα και κατόπιν αμέσως ιδρύθηκαν νέα τμήματα και σχολές στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 
Για αυτό και τόνισε ότι είναι στο χέρι των τοπικών κοινωνιών να διεκδικήσουν τα τμήματα αυτά, και το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα βοηθήσει στο να «τρέξουν» αυτά.
 
«Το Πανεπιστήμιο σε πρώτη φάση βάζει και λεφτά, και προσωπικό, αρκεί πρώτον να υπογραφεί το υπουργικό διάταγμα, και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να βρούμε τις κατάλληλες υποδομές. Εμείς είμαστε ανοιχτοί, θέλουμε να μεγαλώσει το Πανεπιστήμιο, αλλά δεν μπορούμε μόνοι μας, και δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις της κεντρικής εξουσίας» σημείωσε, τονίζοντας πως έχουν πολλά εξωγενή προβλήματα, σε βαθμό, όπως σημείωσε πολιτικών διώξεων, αλλά αυτά θα λυθούν.
 
«Εμένα με ενδιαφέρει, το πανεπιστήμιο, μιας και σε ένα χρόνο αποχωρώ από πρύτανης, να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, που δεν νομίζω ότι πλέον αντιστρέφεται» τόνισε, σημειώνοντας πως για αυτό χρειάζεται βοήθεια από όλους. 

Η ανταπόκριση των δημάρχων 

Οι δήμαρχοι εν γένει φάνηκαν δεκτικοί στην εισήγηση του κ. Καραμπίνη, με τους παρόντες δημάρχους που έχουν πανεπιστημιακά τμήματα στις πόλεις τους, τον πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, και τον Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Βασίλη Μαυρίδη, να εκθειάζουν το ρόλο του πανεπιστημίου στην εκπαιδευτική, πολιτιστική, και κοινωνική ζωή των πόλεών τους.
 
Ο κ. Λαμπάκης τόνισε πως το πανεπιστήμιο έχει μια θετική εξωστρέφεια, με ένα ταυτόχρονο αποτελεσματικό και παραγωγικό ρόλο, πλέκοντας το εγκώμιο και του κ. Καραμπίνη, ευχόμενος ότι θα ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό επ’ ωφελεία όλης της τοπικής κοινωνίας.
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής σημείωσε πως η αξία του Πανεπιστημίου για την πόλη ξεπερνά την απλή στήριξη της τοπικής οικονομίας, αλλά και μέσω της συνεργασίας με τα διάφορα τμήματα, οι φοιτητές των οποίων είναι εθελοντές ή κάνουν την πρακτική τους στην πόλη, βοηθώντας ενεργά το σύνολο της κοινωνίας
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.