Το εθιμο της Μπαμπως επεστρεψε στον Ιμερο
Αναβίωσαν για ακόμα μια χρονιά, με στόχο να το περάσουν στην επόμενη γενιά, το έθιμο της μπάμπως ή αλλιώς της γυναικοκρατίας, το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Ιανουαρίου οι γυναίκες του Ιμέρου με πρωτοβουλία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών.
Πρόκειται για ένα έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από την Ανατολική Ρωμυλία, όμως ατόνησε με το πέρασμα των χρόνων, μέχρι το 1985, όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος, και από τις πρώτες του δράσεις ήταν η αναβίωσή του.
Η Μπάμπω ήταν η μεγαλύτερη γυναίκα του χωριού, που εκτελούσε και χρέη μαμής, με το έθιμο της «Μπάμπως» να υμνεί την γυναίκα και την γονιμότητα, τιμώντας τη μαμή και στο πρόσωπό της όλες τις γυναίκες. Στην πορεία προστέθηκε και το έθιμο της γυναικοκρατίας, με τους άντρες ,την μία και μοναδική αυτή μέρα του χρόνου να μένουν στα σπίτια και να κάνουν τις δουλειές του νοικοκυριού.
Ριζώνει το έθιμο στον οικισμό
Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φανή Ανταβίδου, η Μπάμπω ξεγεννούσε τις γυναίκες, και αναβιώνοντας το έθιμο, οι γυναίκες του οικισμού ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές, πήγαν στο σπίτι της μαμής, όπου της προσέφεραν δώρα.
Στη συνέχεια την ανέβασαν στο αυτοσχέδιο «κάρο» της, και την οδήγησαν σε μια ετοιμόγεννη συγχωριανή τους. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής η μαμή κρατάει το φλάμπουρο, που σημαίνει την γονιμότητα και την φύση, ενώ φτάνοντας στο σπίτι η μαμή οδήγησε την έλευση της νέας ζωής.
Οι γυναίκες του σπιτιού της είχαν ετοιμάσει δώρα για το έργο της, όπως έκανε και ο πρόεδρος του οικισμού, που έσπασε και ένα ρόδι για το καλό.
Στη συνέχεια οι γυναίκες επέστρεψαν στην έδρα του Συλλόγου, που βρίσκεται δίπλα και προχώρησαν στη βάφτιση. Τηρώντας το έθιμο και ένας άντρας ντύθηκε με ποδιά και τσεμπέρι, κάνοντας τις γυναικείες δουλειές όσο οι γυναίκες γλεντούσαν.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας του Ιμέρου, και γλέντι υπό τους ήχους του Γιώργου Συμεωνίδη και του Γιάννη Λασκαρίδη.
Η κ. Ανταβίδου τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον και από τις νεότερες γενιές να μάθουν και να βοηθήσουν ώστε να ριζώσει το έθιμο στον οικισμό, «γιατί και τα χωριά έτσι κρατούνται, με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα».
Έθιμο με συμβολική σημασία
Το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Απόστολος Ιωάννου, ο Πρόεδρος της κοινότητας Ιμέρου Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος έκοψε την βασιλόπιτα του οικισμού, ευχόμενος καλή χρονιά σε όλους, και του χρόνου να είναι όλοι μαζί, γεροί και δυνατοί.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Ιωάννου ευχήθηκε καλή χρονιά, με υγεία και ευημερία σε όλα τα σπίτια και όλες τις οικογένειες. Αυτό το έθιμο που έκαναν με διάθεση και μεγάλη επιτυχία, τόνισε, είναι πολύ σημαντικό, γιατί συμβολίζει ουσιαστικά τη μάνα, τη γυναίκα και τη γονιμότητα.
Και ενώ η προέλευσή του ανάγεται στα βάθη του χρόνου, παραμένει πολύ επίκαιρο, γιατί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια γεννιούνται πολύ λιγότερα παιδιά, με ένα παιδί να αναλογεί σε τρεις θανάτους, κάτι πραγματικά απογοητευτικό.
«Το έθιμο έχει συμβολική σημασία, εύχομαι να το διατηρείτε πάντα και να συνεχίζουμε κάθε χρόνο να βρισκόμαστε, να ανταμώνουμε και να μεταφέρουμε αυτά που κληρονομήσαμε στην επόμενη γενιά» τόνισε.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
