Η Φιλοπροοδος Ενωση Ξανθης: Κομβος πολιτισμου με ιστορια 70 χρονων

Ο πρόεδρος της ΦΕΞ, Απόστολος Τσότσος, μιλά για τη δράση, τις συνεργασίες και τα μελλοντικά σχέδια

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, με πορεία «70 χρόνων», συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους πιο ενεργούς πυρήνες πολιτισμού στη Θράκη. Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής  ο πρόεδρος της ΦΕΞ, κ. Απόστολος Τσότσος για αυτή τη διαδρομή ανέφερε πως «προσπαθούμε να είμαστε ένας κόμβος πολιτισμού για τη Θράκη, να δίνουμε ευκαιρίες να δει ο κόσμος πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να ταξιδέψει στο κέντρο ή ακόμα πιο πέρα».

«Προσπαθούμε κάθε φορά να εμπλουτίζουμε αυτά που κάνουμε κάθε χρόνο, προσφέροντας στο κοινό ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μουσικά φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και πλήθος άλλων δράσεων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ΦΕΞ διαχειρίζεται τρία κτίρια που αποτελούν σημεία πολιτιστικής δραστηριότητας για την πόλη: το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, το Σπίτι του Πολιτισμού και μια αναπαλαιωμένη καπναποθήκη στο κέντρο της πόλης. Το Μουσείο αποτελεί «σημείο αναφοράς στην παλιά πόλη», το οποίο, όπως τονίζει ο κ. Τσότσος, είναι «το μεγαλύτερο, πλήρως αποκατεστημένο κτίριο στη Βόρειο Ελλάδα».

Εργαστήρια για όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα

Η ΦΕΞ λειτουργεί κάθε χρόνο από 15 έως 20 εργαστήρια, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Το μεγαλύτερο είναι το παραδοσιακό εργαστήριο χορού, με «πάνω από 300 μέλη». Παράλληλα, λειτουργούν εργαστήρια τάνγκο και λάτιν, δημιουργικής γραφής, θεάτρου, ραπτικής, πλεξίματος, παραδοσιακών οργάνων, αλλά και πιο ιδιαίτερα όπως εργαστήριο Κουνγκ Φου από Βρετανό δάσκαλο που ζει στην Ξάνθη.

Κάθε εργαστήριο υλοποιεί και δικές του δράσεις μέσα στη χρονιά. Για παράδειγμα, «το εργαστήριο ραπτικής στο τέλος της χρονιάς κάνει ένα ντεφιλέ», ενώ το εργαστήριο πλεξίματος προετοιμάζει χριστουγεννιάτικη δράση με τίτλο «Πλέκουμε το σκουφί του Αϊ-Βασίλη» για μαθητές δημοτικών.

Ο αριθμός των μελών της ΦΕΞ κυμαίνεται σταθερά μεταξύ 500 και 700 ετησίως. «Πέρσι νομίζω ήμασταν 620», σημείωσε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι οι εγγραφές ξεκινούν τον Σεπτέμβριο αλλά συνεχίζονται μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Συνεργασίες και πολυεπίπεδη δράση

Η σχέση της Ένωσης με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της είναι σταθερά ισχυρή. «Όλοι οι Ξανθιώτες έχουν κάποια στιγμή να σου πουν κάτι ή έχουν περάσει από τη ΦΕΞ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσότσος.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η νέα συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Τσότσος, μέσα στον Δεκέμβριο θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας. «Το Πανεπιστήμιο μας αγκάλιασε αναγνωρίζοντας όλες αυτές τις δράσεις», ανέφερε, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και στη σύνδεση με την κοινωνία. Η συνεργασία έχει ήδη αποδώσει καρπούς όπως με τη φιλοξενία στο περίπτερο του ΔΠΘ στη ΔΕΘ

Το Μουσείο προς επίσημη αναγνώριση

Ένα από τα σημαντικότερα μελλοντικά βήματα της ΦΕΞ είναι η προσπάθεια αναγνώρισης του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Τσότσος αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια απαιτητική διαδικασία πιστοποίησης, που θα κρίνει «τη βιωσιμότητα του μουσείου». Η ΦΕΞ έχει ήδη προχωρήσει σε πρόσληψη ειδικού συμβούλου πολιτισμού, του κ. Γιάννη Κουκμά, για να υποστηρίξει το έργο αυτό.

«Για μένα ήταν το καφενείο μου»

Κλείνοντας, ο κ. Τσότσος μίλησε πιο προσωπικά για τη σχέση του με τη ΦΕΞ. «Για μένα ήταν το καφενείο μου», είπε, περιγράφοντας την ΦΕΞ ως έναν χώρο όπου «το μυαλό ξεφεύγει» και όπου γνώρισε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. «Ήμουν δέκα χρόνια μέλος της ΦΕΞ επειδή μετά τη δουλειά ήθελα να ξεφεύγει το μυαλό, να ξεκολλάει, να κάνει άλλες συζητήσεις. Ήταν ένα καταφύγιο για μένα γιατί γνώριζες κόσμο εκτός εργασίας που ασχολούνταν με θέματα πολιτισμού, με θέματα καλλιτεχνικά, με θέματα μουσικά. Οπότε ήταν αυτό που ήθελα για να περνάω έστω τα ένα δυο ελεύθερα απογεύματα μού, όταν προέκυπτε ελεύθερος χρόνος, γιατί όλοι έχουμε μια δύσκολη καθημερινότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Η αλλαγή από απλό μέλος σε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου προέκυψε φυσικά. Όπως αφηγήθηκε ο κ. Τσότσος «κάποια στιγμή ένας φίλος που ασχολούνταν με τα διοικητικά μου λέει έλα να βοηθήσεις και στο διοικητικό γιατί χρειαζόμαστε άτομα. Και ξεκίνησε μια δεύτερη σχέση με τη ΦΕΞ. Τότε είπα ωραία, αυτό το πράγμα αξίζει, θα το στηρίξω και θα βάλω πλάτη όσο μπορώ».

Κλείνοντας ο ίδιος έσπευσε να σταθεί στην αξία του ομαδικού πνεύματος, υπογραμμίζοντας τη συμβολή όλου του διοικητικού συμβουλίου. «Φυσικά έχουμε μια πολύ καλή ομάδα. Είμαι πραγματικά ευτυχής να συνεργάζομαι με αυτούς τους ανθρώπους που είναι στο διοικητικό της συμβούλιου» είπε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.