Π. Πολακης: «Αυθαιρετη, προχειροφτιαγμενη και καταστροφικη» η νεα κατανομη βοσκοτοπων
Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Παύλος Πολάκης, προχώρησε σε δήλωση σχετικά με τη νέα κατανομή των βοσκοτόπων και τις συνέπειες που έχει στην καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων. Ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε τη διαδικασία «αυθαίρετη, προχειροφτιαγμένη και καταστροφική», επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας υπολογισμού των επιλέξιμων εκτάσεων έγινε «εν κρυπτώ» και χωρίς καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Σύμφωνα με τη δήλωσή του, οι αλλαγές ανακοινώθηκαν μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ και την παρέλευση των προθεσμιών ενστάσεων, γεγονός που –όπως σημειώνει– αφήνει τους παραγωγούς χωρίς δυνατότητα αντίδρασης. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση «δεν έχει δημοσιευθεί επίσημα», με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην γνωρίζουν τα ακριβή κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν.
Ο κ. Πολάκης αναφέρει ότι οι μειώσεις στις ευρωπαϊκές ενισχύσεις φτάνουν «μέχρι και 95%» σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως αυτό κτηνοτρόφου στην Κρήτη που είδε την επιλέξιμη έκτασή της να μειώνεται από 200 σε 14 στρέμματα. Όπως τονίζει, οι περικοπές αυτές οδηγούν τους «έντιμους, πραγματικούς κτηνοτρόφους» σε οικονομικό αδιέξοδο, επιβαρύνοντας έναν κλάδο που ήδη αντιμετωπίζει αυξημένο κόστος παραγωγής και προβλήματα από ζωονόσους.
Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στην κατανομή των βοσκοτόπων επηρεάζουν όχι μόνο τις άμεσες ενισχύσεις, αλλά και προγράμματα όπως η εξισωτική αποζημίωση, τα οικολογικά σχήματα και η βιολογική κτηνοτροφία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα νησιά, στην Κρήτη και στον Έβρο, όπου –όπως λέει– η εφαρμογή νέου κριτηρίου «ομορότητας» οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση των επιλέξιμων εκτάσεων.
Στη δήλωση σημειώνεται ότι οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων είναι έντονες, με τους επαγγελματικούς φορείς να μιλούν για «Βατερλό» στην κατανομή των βοσκοτόπων. Στην Κρήτη έχουν ήδη προγραμματιστεί κινητοποιήσεις, ενώ αναφέρονται και σχεδιασμοί για μπλόκα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Όπως υποστηρίζει ο κ. Πολάκης, ακόμα και παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας στις αγροτικές περιοχές εκφράζουν δυσαρέσκεια.
Ολοκληρώνοντας, ο βουλευτής καταγγέλλει την κυβέρνηση για λανθασμένες επιλογές που, όπως υποστηρίζει, πλήττουν άδικα τον κτηνοτροφικό κόσμο και δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας σε έναν από τους πιο ευαίσθητους παραγωγικούς τομείς της χώρας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
