«Λαογραφικα μουσεια και μαθηση ενηλικων – Δρασεις μνημης, ταυτοτητων, τοπικης ιστοριας και δημιουργικης γραφης στο Λαογραφικο και Ιστορικο Μουσειο Κομοτηνης»

Το βιβλίο της κ. Νάγιας Δαλακούρα, που παρουσιάστηκε με εισηγητές τους κ. Μανόλη Γ. Βαρβούνη και Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, αλλά και συμμετέχοντες στην έρευνα, παρουσία της συγγραφέα καισυντονίστρια την κ. Νατάσσα Βαφειάδου, ανέδειξε τη ζώσα, αλλά και συνομιλητική, ύπαρξη των εκτιθέμενων αντικειμένων της παράδοσης στα Μουσεία

Μια ιδιαίτερα σημαντική στα συμφραζόμενά της εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στο Τσανάκλειο Μέγαρο, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της αρχαιολόγου-μουσειολόγου κ. Νάγιας Δαλακούρα, με τίτλο «Λαογραφικά μουσεία και μάθηση ενηλίκων – Δράσεις μνήμης, ταυτοτήτων, τοπικής ιστορίας και δημιουργικής γραφής στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Κομοτηνής», που διοργανώθηκε, στο πλαίσιο των δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής και της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Κομοτηνή Εν Δράσει», από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τον «Παρατηρητή της Θράκης».

Στην εκδήλωση με συντονίστρια τη δημοσιογράφο κ. Νατάσσα Βαφειάδου, για το βιβλίο εισηγήθηκαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ και Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ κ. Μανόλης Γ. Βαρβούνης, και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ κ. Νάντια Μαχά-Μπιζούμη.

Ο κ. Βαρβούνης αναφέρθηκε στη διαρκή σχέση του ΤΙΕ/ΔΠΘ με την κοινωνία και τον πολιτισμό της περιοχής, αλλά και στη «Σχολή της Κομοτηνής» στο πεδίο της Λαογραφίας, θεωρώντας αυτή ότι έχει διακριτό επιστημονικό στίγμα, μαζί με την άλλη ομόλογή της «Σχολή των Ιωαννίνων». Αναφέρθηκε επίσης στους συνεργάτες του στο δημιουργικά «παραγωγικό» Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ που διευθύνει και έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό εκδόσεων σε συνεργασία με διάφορους εκδοτικούς οίκους.

Η επαναισθητοποίηση των εκθεμάτων ενός μουσείου, και συγκεκριμένα του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Κομοτηνής του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής…

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η κ. Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, υπό την επίβλεψη της οποίας πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη μεταδιδακτορική έρευνα της κ. Δαλακούρα, που αποτελεί και το αντικείμενο του βιβλίου. Η κ. ΜαχάΜπιζούμη αναφέρθηκε στο πώς τα αντικείμενα στα μουσεία μπορούν να λειτουργήσουν ως μνημονικοί τόποι, αλλά και ως τόποι διατήρησης και αναπαραγωγής της συλλογικής μνήμης, επαναισθητοποιώντας αποσιωπημένες μνήμες, με τεχνικές που ορμώνται από τις παιδαγωγικές θεωρίες τής δια βίου εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης των ενηλίκων, καθώς και από αυτές της δημιουργικής γραφής. Ακολούθως, περιέγραψε τη δομή του βιβλίου που χωρίζεται σε τρία μέρη, με το πρώτο μέρος, στην Εισαγωγή να παρουσιάζονται το αντικείμενο και ο σκοπός της έρευνας, το στέρεο θεωρητικό πλαίσιο, η ιστορία της έρευνας και η μεθοδολογία∙ στο δεύτερο μέρος, να καταγράφεται αναλυτικά και να τεκμηριώνεται η Μουσειακή Εκπαιδευτική Πράξη, μέσα από την παρουσίαση της δομής της, την παραγωγή μνημοϊστοριών με τη χρήση δημιουργικής γραφής και την αξιολόγησή της. Στο τρίτο, και τελευταίο μέρος, να καταγράφονται τα Συμπεράσματα και μια εκτενής, ελληνική και ξένη, βιβλιογραφία. (Βλ. ολόκληρη την εισήγηση εδώ)

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν κάποιοι εκ των εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων της Ροδόπης που συμμετείχαν στην έρευνα της κ. Δαλακούρα, οι οποίοι μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τη συγκεκριμένη μουσειοπαιδαγωγική δράση, κυρίως συναισθήματα συγκίνησης, αλλά και διάβασαν τα κείμενα που εμπνεύστηκαν από τη συνομιλία τους με τα αντικείμενα του Μουσείου και ήταν:

…δια μέσου της δημιουργικής γραφής και της πολυαισθητηριακής, βιωματικής μάθησης …

—Ο κ. Στέλιος Νικολάου, από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «O Eύξεινος Πόντος», ο οποίος, αφού αφηγήθηκε με ιδιαίτερα θερμά συναισθήματα την εμπειρία του από τη μουσειοπαιδαγωγική δράση, διάβασε την ιστορία που παρακινήθηκε να γράψει συνομιλώντας με ένα από τα εκθέματα του Μουσείου, και συγκεκριμένα με την εκτεθειμένη τραπεζαρία του αρχοντικού, με τίτλο «Η τραπεζαρία των αναμνήσεων».

—Η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Λεπίδα, από τον Μορφωτικό Σύλλογο των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων, επιλέγοντας ως θέμα δύο γυναικείες σαρακατσάνικες φορεσιές από τη Θράκη, διάβασε την ιστορία που έγραψε και είχε τίτλο «Οι ιστορίες της Μαριγώς».

—Ο κ. Θανάσης Μουδανίδης και η κ. Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, καθώς και η κ. Σοφία Γερασίμου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αδριανουπολιτών Κομοτηνής «Η Αδριανού», εκ των οποίων διάβασαν τις ιστορίες τους οι δυο πρώτοι. Ο κ. Θανάσης Μουδανίδης διάβασε την ιστορία με τίτλο «Ένα οικογενειακό κειμήλιο», που προέκυψε από τη συνομιλία του και τη συναισθηματική επαφή με ένα εκτιθέμενο περιδέραιο, και η κ. Αγγελική Κουγιουμτζόγλου διάβασε το διήγημα «Η ραπτομηχανή», με αφορμή μια ραπτομηχανή – έκθεμα του Μουσείου, καθώς τις έφερε μνήμες και εικόνες από τη γιαγιά της, με πολλή πολλή, ομολογουμένως, συγκίνηση.

—Η κ. Μαρία Παπαγεωργίου, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων», επέλεξε να γράψει ένα κείμενο με αφορμή τον αργαλειό του Μουσείου, ο ήχος του οποίου, όπως ανέφερε, ηχεί ακόμη τα μεσημέρια στα αυτιά της. Ο τίτλος του κειμένου, στο οποίο έδωσε το όνομα της μητέρας της και διάβασε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, ήταν «Ο αργαλειός της Λένης». Και τέλος,

—H κ. Ισιδώρα Δραγανίδου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής, διάβασε το διήγημά της, με τίτλο «Φωτογραφία», που προέκυψε από την εκτεθειμένη παραδοσιακή, στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο του ΜΟΚ, γυναικεία φορεσιά από την Ανατολική Ρωμυλία, καθώς και η κ. Μαριάννα Κηπουρού, από τον ίδιο σύλλογο, που διάβασε την ιστορία με τίτλο «Ο τέντζερης», μαγειρικό σκεύος ιδιαίτερης αξίας για τις γυναίκες της υπαίθρου και τις γυναίκες εν γένει.

…προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, που κατέκλυσαν τον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Οι παρευρισκόμενοι

«Το παρών» στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της κ. Δαλακούρα, έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Μαλακούδης εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζιχάτ Χαλήτ, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νέας Γενιάς κ. Γιάννης Κυριαζής, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτικών Ισότητας και Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Νατάσα Λιβεριάδου, οι συνάδελφοι πανεπιστημιακοί των δυο εισηγητών κ. Βάλια Κράββα και κ. Βασίλης Ριτζαλέος, η διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κομοτηνής κ. Ελένη Χατζή, η ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος κ. Κική Χριστοδούλου, η μουσειολόγος κ. Κέλλυ Γκόγκου, η κ. Χριστίνα Αποστολίδου, η συγγραφέας κ. Φωτεινή Ναούμ, ο πρόεδρος της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης κ. Απόστολος Τσότσος, η κ. Ιωάννα Δεμιράκη του Βιβλιοπωλείου Δημοκρίτειο, ο γιατρός κ. Αθανάσιος Δαλακούρας και η σύζυγός του, γονείς της συγγραφέα, ο φωτορεπόρτερ κ. Γιώργης Δάφνης, οι δημοσιογράφοι κ. Σταυρούλα Μάρκου και ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Μάρκου, η δημοσιογράφος κ. Μαρίνα Κινέζου και πολλοί πολλοί άλλοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.