Σημαντικη δυναμικη εχει η εκμαθηση της βουλγαρικης γλωσσας

Παρουσία του Γενικού Προξένου της Βουλγαρίας Vladimir Pisanchev πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Κατεύθυνσης Βουλγαρικής Γλώσσας του Τμήματος Παρευξεινίων

Σημαντικό ενδιαφέρον των φοιτητών του τμήματος συγκέντρωσε η παρουσίαση της Κατεύθυνσης Βουλγαρικής Γλώσσας του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της  Πέμπτης 13 Οκτωβρίου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Βουλγαρίας κ. Vladimir Pisanchev.
 
Η παρουσίαση περιλάμβανε τόσο την εισήγηση του Γενικού Προξένου όσο και της υπεύθυνης της κατεύθυνσης κ. Χριστίνας Μάρκου καθώς και της Προέδρου του Τμήματος κ. Μαρίας Δημάση.
 
Παράλληλα την δική του εμπειρία από τη χρησιμότητα της γνώσης της Βουλγαρικής γλώσσας κατέθεσε ο κ. Σπύρος Αρσενίου, στέλεχος της Περιφέρειας ΑΜΘ αλλά και δύο τεταρτοετείς φοιτητές της κατεύθυνσης, που παρουσίασαν την εμπειρία τους και πως αυτή ήταν χρήσιμη τόσο στις σπουδές, όσο και στα μελλοντικά τους σχέδια.
 
Το παρών έδωσαν και δύο Βούλγαροι καθηγητές από το πανεπιστήμιο του Βελίκο Τίρνοβο, της παλαιάς πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, που παρέδωσαν στους καθηγητές βιβλία βουλγαρικών από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου και απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση στους παρευρισκόμενους φοιτητές να επισκεφτούν το πανεπιστήμιο και την πόλη τους.
 
 

«Βλέπουμε τους φοιτητές ως πρεσβευτές καλής θέλησης»

 
Ο κ. Pisanchev τόνισε πως με δεδομένο ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται πάρα πολύ, η γνώση της ελληνικής στη Βουλγαρία και της βουλγαρικής στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντική για να υπογραμμίσει πως «για αυτό και εμείς βλέπουμε τους φοιτητές αυτούς ως πρεσβευτές καλής θέλησης της ελληνικής γλώσσας στη Βουλγαρία».
 
Όσο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε πως «εμείς είμαστε ίδιοι, είμαστε δύο ορθόδοξοι λαοί που θα πρέπει να συνεννοούνται πολύ καλά, αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις και πρέπει να είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο», επισημαίνοντας πως θα πρέπει οι δύο λαοί να κάνουν ότι μπορούν αυτή η κοντινή σχέση να γίνει ακόμη πιο στενή.
 
 

«Άγνωστη» επιλογή τα βουλγαρικά

 
Η ενημέρωση των πρωτοετών για την Κατεύθυνση γίνεται κάθε χρόνο, σημείωσε η Επίκουρη καθηγήτρια κ. Χριστίνα Μάρκου, υπεύθυνη της Κατεύθυνσης της Βουλγαρικής Γλώσσας και Φιλολογίας, σημειώνοντας πως είναι δύσκολη αυτή η επιλογή, μιας και όταν οι φοιτητές έρχονται στο Τμήμα πολλές φορές δεν γνωρίζουν για τις γλώσσες αυτές και τους πολιτισμούς.
 
Φέτος όμως αποφάσισαν να κάνουν την επίμαχη ενημέρωση πιο ανοιχτή και εορταστικό, ώστε να είναι πιο ευχάριστη στους φοιτητές και να τους βοηθήσει στην επιλογή τους να ακολουθήσουν τελικά τις σπουδές της βουλγαρικής κατεύθυνσης, γιατί έχουν να τους προσφέρουν τόσο καλές σπουδές, όσο και καλή επαγγελματική αποκατάσταση αργότερα.
 
 

Στήριξη στην αναβάθμιση των σπουδών

 
Φίλη και θαυμάστρια της γλώσσας και της κουλτούρας της γειτονικής χώρας, αλλά και της δουλειάς που γίνεται στο τμήμα των βουλγαρικών δήλωσε η Πρόεδρος του Τμήματος  Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών κ. Μαρία Δημάση, που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την προσπάθεια που γίνεται στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Φροντίζουμε να υποστηρίζουμε τους συναδέρφους σε όποια πρωτοβουλία λαμβάνουν που αφορά την ποιότητα των σπουδών και ταυτόχρονα τη σύνδεση τους με ότι συμβαίνει έξω από το Πανεπιστήμιο» σημείωσε, φέρονταν ως παράδειγμα την αγορά εργασίας, την ταυτότητα των  νέων επιστημόνων και άλλα.
 
Όπως διευκρίνισε η κ. Δημάση οι ενημερώσεις για τις κατευθύνσεις δεν σταματούν εδώ, μιας και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ενημέρωση για τα Ρουμάνικα, και ακολουθεί η κατεύθυνση των Ρωσικών, τα οποία ήδη όμως έχουν μια δική τους δυναμική, που σύμφωνα με την κ. Δημάση τους έχει φέρει σε μια κατάσταση «χαρμολύπης» γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο αριθμό φοιτητών που την επιλέγουν.
 

Συνάντηση με τον Πρύτανη του ΔΠΘ είχε ο Βούλγαρος πρόξενος
 
Αντικείμενο η διεύρυνση της συνεργασίας με πανεπιστήμια της Βουλγαρίας

 
Εκμεταλλευόμενος την παρουσία του στην Κομοτηνή και το ΔΠΘ ο Γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας στην Ελλάδα είχε συνάντηση και με τον πρύτανη κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, κατά την οποία μίλησαν για διεύρυνση της συνεργασίας τους καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας του ΔΠΘ με πανεπιστήμια της Βουλγαρίας, καθώς και για συγκεκριμένα έργα συνεργασίας, τα οποία ελπίζει ότι σύντομα θα γίνουν πραγματικότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.