Χρειαζεται διεκδικηση πολιτικα και υπερτοπικα για το θεμα του ειδικου καθεστωτος στα καυσιμα

Της έκδοσης

Όταν έγινε από πλευρά της εφημερίδας μας η ερώτηση για το θέμα του ειδικού καθεστώτος καυσίμων στη Ροδόπη, η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε συγκεκριμένη απάντηση, μιας και αν υπήρχε κάποιος άμεσος σχεδιασμός, θα είχε ανακοινωθεί στην ομιλία της προηγούμενης βραδιάς στο Μέγαρο, όμως δεν περιμέναμε ότι η απάντηση θα δείξει ότι, παρά τα όσα είχαμε ακούσει την προηγούμενη περίοδο, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη (διαφορετικά, θα είχαν ενημερώσει έστω και για αυτό το σημείο τον πρωθυπουργό πριν την επίσκεψή του).

Την δυσαρέσκεια των βενζινοπωλών την ακούσαμε τις επόμενες ημέρες, αλλά πολύ φοβόμαστε πως πλέον, με την χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές, δύσκολα θα γίνει κάτι που απαιτεί χρόνο και λεπτούς χειρισμούς, τόσο εντός χώρας, όσο και στην ΕΕ.

Φυσικά μια οριζόντια λύση συνεχίζει να αποτελεί η μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα, ένα πάγιο αίτημα… όλων, που όμως μυστηριωδών ποτέ δεν προχωρά.

Σε συζήτηση που έγινε, λίγες ώρες μετά την επίμαχη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού, με σημαίνων στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από τον γειτονικό νομό, μας θύμισε την δέσμευση του κόμματος τους για μείωση του ΕΦΚ, κάτι το οποίο όμως μας βρίσκει κάπως επιφυλακτικούς, όχι τόσο θέλοντας να αμφισβητήσουμε τις προθέσεις τους, όσο γιατί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές, όσο και η ΝΔ, παρόλο που είναι θεωρητικά ένα λαοφιλές μέτρο, δεν προχωρούν σε αυτό.

Το πιο πιθανό είναι πως δεν θέλουν να χάσουν τους σίγουρους πόρους που λαμβάνουν από τον φόρο αυτόν, για τους πιθανούς που μπορεί να έρθουν από την αύξηση κατανάλωσης αν μειωθούν οι τιμές (όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν), και πιθανότατα να έχουν δίκιο, μιας και αυτοί έχουν όλα τα στοιχεία.

Πού μας οδηγεί αυτό; Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα σε δύο κατευθύνσεις: η πρώτη, τώρα που έρχονται και εκλογές, είναι να ζητήσουμε από όλους τους υποψήφιους ταγούς ότι θα προωθήσουν την πρόταση αυτή, που προέρχεται από την ΠΟΠΕΚ, και έχει την τεκμηρίωση, και όχι κάποια φαεινή τοπική ιδέα, αλλά και να μην εφησυχάσουμε με διαβεβαιώσεις για μείωση του ΕΦΚ.

Η δεύτερη, είναι να αναζητήσουμε συμμάχους σε γειτονικές περιοχές που πλήττονται σημαντικά από το ίδιο φαινόμενο, με πρώτο τον Βόρειο Έβρο, και στη συνέχεια και άλλες περιοχές σε όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Γιατί το προσπαθήσαμε μόνοι μας, και παρόλη την επιμονή, φαίνεται πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Καλό θα ήταν λοιπόν, να ξεκινήσουμε να σπρώχνουμε όλοι μαζί προς την ίδια κατεύθυνση, μήπως και γίνει τίποτα, διαφορετικά είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε την απογοήτευση, ξανά και ξανά, και να αναρωτιόμαστε γιατί δεν μας ακούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.