Αναζητωντας την εξοδο στον λαβυρινθο της νεας ΚΑΠ

Μεγάλη η προσέλευση των αγροτών στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν η «ΑΙΜΟΣ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ – Κ. Νικηφορίδης – Γ. Παπαδήμος ΟΕ», «Topoagrotica – Κωφίδου Σ. Μαρία» και Γραφείο Μελετών «Κλάδος Ν. Γιάννης»

Το αδιαχώρητο, δείχνοντας το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και την αγωνία των καλλιεργητών για τη νέα ΚΑΠ, επικράτησε στην αίθουσα του ξενοδοχείου Chris & Eve στην Κομοτηνή, για την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο – Νέα ΚΑΠ 2023-2027» που διοργάνωσαν η «ΑΙΜΟΣ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ – Κ. Νικηφορίδης – Γ. Παπαδήμος ΟΕ», η «Topoagrotica – Κωφίδου Σ. Μαρία» και το Γραφείο Μελετών «Κλάδος Ν. Γιάννης».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι νέες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην χώρα μας, η οποία μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε από την ΕΕ, και για την οποία απομένουν πολλά να γίνουν και από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να οριστικοποιηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα εφαρμοστεί, κάτι που επηρεάζει σημαντικά τους παραγωγούς.

Αλλαγές στον τρόπο καλλιέργειας και τις δράσεις

Για το θέμα μίλησαν από την εταιρεία “Agriculture Farm Consulting” οι: Dr. Γεώργιος Χρ. Δημόκας και ο MSc. Ευάγγελος Παππάς-Ζώης, με τον κ. Δημόκα να τονίζει πως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τριών γραφείων για να παρουσιάσουν τις αλλαγές που επιφέρει η νέα ΚΑΠ που θα μπει σε εφαρμογή από 1/1/2023.

«Η νέα ΚΑΠ επιφέρει ριζικές αλλαγές τόσο στους κανονισμούς, όσο και στα ποσά που θα λαμβάνουν οι περισσότεροι αγρότες» σημείωσε.

Οι αλλαγές αφορούν αφενός τον τρόπο καλλιέργειας, που θα πρέπει να είναι πιο φιλοπεριβαλλοντικός, αφετέρου και στις δράσεις που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί, για να πάρουν τα ποσά από τα οικολογικά σχήματα, που φέρνει η νέα ΚΑΠ.

Μέχρι σήμερα, τόνισε, οι καλλιεργητές έπαιρναν χρήματα μέσω του πρασινίσματος, το οποίο καταργείται για τους περισσότερους, και μένει μόνο με την μορφή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης για τους μικρομεσαίους.

Για να πάρουν τα χρήματα που χάνουν από το πρασίνισμα, θα πρέπει να κάνουν κάποιες πράξεις που σχετίζονται με τα οικολογικά σχήματα, και αυτές ανέλυσε πιο ενδελεχώς στους παριστάμενους, ώστε να πάρουν μια πρώτη γεύση, και στη συνέχεια να έρθουν σε επαφή με τους μελετητές με τους οποίους συνεργάζεται, ώστε να δει και να αναλύσει τις δικές του εκτάσεις, και να συζητήσει πώς μπορεί να επωφεληθεί και τι πρέπει να πράξει στην νέα ΚΑΠ ώστε να έχει το μέγιστο δυνατό όφελος.

Προσαρμογή ανάλογα με τα θέλω του αγρότη

Βέβαια κάθε φορά που υπάρχει μια αλλαγή, χρειάζεται χρόνος για την μετάβαση από την πλευρά των παραγωγών, ιδιαίτερα τώρα, που και το κράτος φαίνεται να μην είναι έτοιμο, γιατί απαιτούνται οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή της ΚΑΠ και νέο πληροφοριακό σύστημα που θα είναι πιο σύνθετο από το σημερινό.

Άλλωστε οι απαιτήσεις πλέον για το κάθε τι που κάνουν οι αγρότες γίνεται σε επίπεδο αγροτεμαχίου, μιας και πλέον το καθένα «κουβαλάει» τα δικά του χρήματα της επιδότησης.

«Σταματά λοιπόν η σκέψη ότι ο αγρότης παίρνει ένα ποσό Α. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να το δουλεύει με τους συνεργάτες του, σύμφωνα με τα δικά του θέλω, ώστε να μην αλλάξει υποχρεωτικά καλλιέργειες, αλλά με αυτές που ασχολείται να προσαρμοστεί κάνοντας πράξεις που αφορούν το περιβάλλον, ώστε να το βελτιώσουν ή να το κρατήσουν στα σημερινά επίπεδα, και να λαμβάνουν χρήματα ανάλογα με το τι από αυτά κάνουν» τόνισε ο κ. Δημόκας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.