Να φερει μια νεα προσεγγιση στη διαχειριση των αδεσποτων θελει ο Θεοφιλος Πανωτας

Ο νέος υπεύθυνος του Κυνοκομείου Κομοτηνής, έγινε γνωστός από τις διασώσεις, αλλά έχει και σχέδια για να στηρίξει την υιοθεσία και την ευαισθητοποίηση για την αντιμετώπιση του θέματος των αδεσπότων

Με μεγάλη όρεξη ξεκίνησε εδώ και τέσσερις μήνες, την θητεία του ως υπεύθυνος του Κυνοκομείου Κομοτηνής ο κ. Θεόφιλος Πανώτας, η παρουσία του οποίου έχει γίνει περισσότερο αισθητή από τις διασώσεις στις οποίες ή συμμετείχε ή πραγματοποίησε ο ίδιος.

Όμως η προσπάθεια που γίνεται στο Κυνοκομείο, με το θέμα των αδεσπότων να έχει γίνει ιδιαίτερα οξύ, δεν περιορίζεται στις διασώσεις, αλλά θέλει, σε συνεργασία με τον Δήμο και την αρμόδια υπηρεσία, να μπορέσει να βελτιώσει και την αντίληψη των πολιτών για τον περιορισμό των εγκαταλείψεων, αλλά και την περαιτέρω προώθηση της υιοθεσίας των ζώων.

Διασώσεις παντός είδους

Από την ημέρα που έχει αναλάβει, σημείωσε, επειδή έχει διάθεση να βοηθήσει, και με τη βοήθεια του Δημάρχου κ. Γιάννη Γκαράνη, του Αντιδημάρχου κ. Ισμαήλ Λεβέντ και του υπεύθυνου της υπηρεσίας κ. Νίκου Στεργιάδη, προσπαθεί να ασχολείται με όλα τα θέματα, ό,τι ώρα και αν προκύψουν, και να πηγαίνει σε κάθε έκτακτο περιστατικό, ώστε να έχει πλήρη εικόνα τι πρόβλημα υπάρχει και τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί κάθε περιστατικό.

Κάθε ένα βέβαια είναι διαφορετικό. Θυμίζουμε: δύο φορές με γατάκια που βρισκόταν σε δέντρα, η δεύτερη μάλιστα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, για τα οποία αξιοποιήθηκε το καλαθοφόρο του Δήμου Κομοτηνής με τη συνεργασία των υπηρεσιών.

Όσο για την διάσωση στα Σύμβολα, με τον σκύλο που είχε ανέβει επάνω σε πύργο και δεν μπορούσε να κατέβει, η επέμβαση έπρεπε να γίνει το συντομότερο δυνατό γιατί σουρούπωνε, και τυχόν νυχτερινή διάσωση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη και επικίνδυνη, για αυτό και ανέβηκε και τον κατέβασε.

Μάλιστα η τελευταία διάσωση έγινε και εκτός ορίων του Δήμου Κομοτηνής, στα σιλό κοντά στους Προσκυνητές, όπου μετέβη, επειδή του ζητήθηκε, με το δικό του αυτοκίνητο (το όχημα του Δήμου δεν μπορεί να βγει από τα όρια του χωρίς άδεια) για να διασώσει ένα μικρό σκυλί που είχε παγιδευτεί.

Παραμένουν πολλά τα αδέσποτα παρά τις προσπάθειες

Πέρα βέβαια από τις διασώσεις, υπάρχει και η καθημερινότητα του κυνοκομείου, η οποία παραμένει δύσκολη, λόγω του αριθμού των αδεσπότων στην πόλη, τα οποία, παρά τις στειρώσεις και τις υιοθεσίες που γίνονται, δεν φαίνεται να μειώνονται.

Ο κ. Πανώτας τόνισε, όπως έχει κάνει και η δημοτική αρχή, πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη κυνοκομείων στους όμορους Δήμους της Ροδόπης, με αποτέλεσμα όλο το βάρος να πέφτει στην Κομοτηνή.

Παρόλο που δεν γνωρίζει αν αυτό γίνεται κατά μόνας ή συστηματικά, βλέπουν να αφήνονται σκυλιά μέσα στην πόλη της Κομοτηνής, αλλά και σε περιοχές γύρω από αυτή, τα οποία ή εντάσσονται σε αγέλες ή έρχονται μέσα στην πόλη της Κομοτηνής.

Για αυτό και όσες περισυλλογές και στειρώσεις να κάνουν, με μια μεγάλη προσπάθεια να γίνεται και από τον κτηνίατρο κ. Ταϊφούν Αχμέτ, με 15 στειρώσεις την εβδομάδα, συνέχεια εμφανίζονται καινούρια αστείρωτα θηλυκά και εγκαταλελειμμένα κουτάβια. «Όσο και να δουλεύουμε, ο φόρτος εργασίας δεν μειώνεται» ανέφερε, τονίζοντας πως αν δεν υπήρχαν συνεχείς νέες εγκαταλείψεις ζώων, μετά από τόσα χρόνια στειρώσεων και περισυλλογών του κυνοκομείου ο πληθυσμός θα έπρεπε να είχε αρχίσει να μειώνεται.

Κινήσεις για την στήριξη της ενημέρωσης και της υιοθεσίας

Με το θέμα των αδέσποτων λοιπόν να παραμένει, το κυνοκομείο θέλει να κινηθεί σε κάποιες κατευθύνσεις για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η υιοθεσία, αλλά και η ενημέρωση.

Πρώτη προτεραιότητα είναι οι υιοθεσίες, για αυτό και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε θέλει να κάνει τις υιοθεσίες ακόμα πιο οργανωμένες, μαζί με τη δράση υιοθεσίας που πραγματοποιούν εντός της πόλης.

Όπως τόνισε, ελπίζουν πως θα μπορέσουν να το κάνουν ακόμα μεγαλύτερο, ξεκινώντας την ενημέρωση για την δράση και την δυνατότητα υιοθεσίας ακόμα και ένα μήνα πριν.

Έχουν ήδη παραγγείλει και τον κατάλληλο κινούμενο εξοπλισμό, και στόχος τους, σύμφωνα με τον κ. Πανώτα, είναι να στήσουν μια μικρή γιορτή που θα ενημερώνει και για τον ρόλο του Κυνοκομείου, αλλά και θα μεταδώσει το μήνυμα της υιοθεσίας αδεσπότων.

Πέρα όμως αυτής της ημέρας, θέλουν να ενισχύσουν και την εξωστρέφεια του Κυνοκομείου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πανώτας θέλει να διαμορφώσει κατάλληλα το κυνοκομείο, ώστε να μπορούν διάφοροι σύλλογοι αλλά και σχολεία, τόσο από τη Ροδόπη όσο και από τους γειτονικούς νομούς, να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές εκεί.

Έτσι θα γνωρίσουν και το κυνοκομείο και να γνωρίσουν πώς μπορούν να υιοθετήσουν ένα σκυλάκι από αυτό, αλλά και να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα κατοικίδια, και να μην τα εγκαταλείπουν, κάτι το οποίο θα βοηθούσε και μακροπρόθεσμα στην αλλαγή της νοοτροπίας απέναντι στα κατοικίδια.

Συνεργασία με τους φιλόζωους

Τέλος ένα κομμάτι με το οποίο έχει ασχοληθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες είναι η επαφή με τους φιλόζωους της περιοχής μας, και έχει έρθει σε επαφή με όλους, θεωρώντας πως πλέον αναγνωρίζουν και τον ίδιο ως φιλόζωο.

Η συνεργασία τους, τόνισε ο κ. Πανώτας, είναι πολύ καλή, και πιστεύει πως αυτή θα διαρκέσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.